NISU KUKAVICE: Muškarci zaista imaju jači grip od žena

Kako tvrde stručnjaci, zaista postoji bolest koja bi se mogla nazvati “muškim gripom”. U pitanju je isto virusno oboljenje, ali s daleko izraženijim simptomima od onih koji pogađaju žene

  • 2

Skoro svaka dama se barem jednom u životu našla u situaciji da sluša jadikovke muškarca koji boluje od gripa. Iako one smatraju da se pripadnici jačeg pola tokom trajanja prehlade samo maze i traže pažnju, naučnici tvrde da to baš i nije tako.

Kad boluju od gripa, muškarci imaju daleko izraženije simptome od žena zbog dodatnih temperaturnih receptora.

- Kada imate grip, često vam se povisi temperatura, jer se na taj način telo bori protiv virusa. Pošto muškarci imaju više temperaturnih receptora u mozgu, imaće i višu telesnu temperaturu i osećaće se daleko lošije – objašnjava neurolog Amanda Elison sa Univerziteta Durham.

Istraživanje iz 2009. godine, koje je podržavalo postojanje muškog gripa, oštro je kritikovano i okarakterisano kao neuverljivo, jer su se testovi radili na miševima. Zato je doktorka Elison odlučila da svoj rad zasnuje na istraživanju ljudskih mozgova.

- Postoje bitne razlike u mozgovima žena i muškaraca, zbog kojih se razlikuje i njihovo ponašanje - kazala je Elison.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA