Veliki testisi garantuju plodnost, ali i lošije zdravlje

Muškarci koje je priroda nagradila velikim testisima plodniji su, ali su često lošijeg zdravstvenog stanja od drugih ljudi

  • 5

Veliki testisi oduvek su se smatrali simbolom zdravlja i potencije. Međutim, u današnje vreme bi procena njihove veličine mogla da predstavlja indikator mnogobrojnih zdravstvenih problema.

Iako veći testisi po pravilu donose veću plodnost, oni se povezuju i s većim nivoom luteinskog hormona iz hipofize koji kod muškarca podstiče stvaranje testosterona.

Prema rezultatima istraživanja Univerziteta u Firenci, sprovedenog na više od 2.800 ispitanika, muškarci s većim obimom testisa češće obole od srčanih bolesti, u proseku imaju viši krvni pritisak, s vremenom postanu gojazni, a čak su i skloniji prekomernom uživanju u alkoholu.

Naučnici veruju da upravo veće količine hormona luteina mogu štetno delovati na srce, iako i dalje ne razumeju kako se veći testisi povezuju s alkoholom. Prosečna veličina testisa u volumenu iznosi oko pet santimetara, koliko je otprilike veličina oraha u ljusci.

(Telegraf.rs / DailyMail)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA