SEKSI NAVIKE: Kako i koliko Srpkinje vode ljubav?

Dame koje žive u Srbiji imaju seksualni odnos dva do tri puta nedeljno, ali su, nažalost, nedovoljno informisane o kontracepciji

  • 5

Rezultati najnovijeg istraživanja pokazuju da, u proseku, žena u Evropi ima seksualni odnos sa svojim partnerom 2,3 puta nedeljno. Srpkinje su, kada je reč o ovome, revnosnije od ostalih, i ljubav vode 2,4 puta nedeljno. Nažalost, statistika pokazuje da naše žene nisu toliko "napredne" kada je u pitanju znanje o "sigurnom seksu".

U proseku će svake godine u drugom stanju ostati 27 odsto Evropljanki koje koriste "metod prekinutog snošaja" i 25 odsto žena koje koriste metodu računanja plodnih dana. U Srbiji se čak 26 odsto žena odlučuje za ove rizične metode kontracepcije. Među ispitanim ženama, 19 odsto je već imalo abortus, a skoro polovina čak više puta.

Iako polovina učesnica u istraživanju smatra da je neophodno da se, nakon nezaštićenog odnosa, popije "pilula za jutro posle", trećina će se , nažalost, umesto na hitnu kontracepciju, osloniti na brojanje "plodnih dana". Na taj način one dovode sebe u rizik za neželjenu trudnoću, koja najčešće završava namernim pobačajem.

- Ovakvi rezultati iziskuju neophodnost kontinuirane edukacije i podizanja svesti o planiranoj i redovnoj kontracepciji. Korišćenje pravovremene i adekvatne kontracepcije doprinosi boljem zdravlju žena, očuvanju plodnosti mladih generacija, podizanju kulturnog nivoa i razvoju pozitivnih zdravstvenih navika. Hitna kontracepcija u situacijama kada redovna zakaže omogućava da se izbegne abortus – prokomentarisao je ove poražavajuće podatke dr sci. Zoran Stanković s Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije.

Rezultate istraživanja na temu "International Emergency Contraception Research", koje je ukazalo na neophodnost povećanja svesti o hitnoj kontracepciji predstavila je multinacionalna farmaceutska kompanija "Richter Gedeon". Rezultate ove velike međunarodne studije, pored doktora Stankovića, predstavili su dr Vukan Čupić i dr Jelena Kenić, direktorka predstavništva "Richter Gedeon" u Srbiji.

Studija je ispitivala nivo informisanosti žena o hitnoj kontracepciji, stavovima, seksualnim navikama i metodama kontracepcije, a u njemu je učestvovalo 6.600 žena, starosti između 15 i 49 godina, kao i 520 farmaceuta iz 14 zemalja, kao što su Austrija, Španija, Rusija, Litvanija, Češka, Poljska i Srbija.


(Telegraf.rs / PharmaNetwork.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA