IDU PRAZNICI: Ako ne želite bebu, spremite kondome!

Kako pokazuju istraživanja, rizik od neplanirane trudnoće povećava se za 50 odsto u vreme Nove godine i Božića

  • 5

Novogodišnji i božićni praznici doba su godine kada svi uživamo u proslavama i konačno imamo vremena i prava da se malo opustimo. Međutim, relaksiranost sa sobom donosi i dozu rizika, posebno kad je seks u pitanju. Najnovije istraživanje pokazalo je da je u vreme novogodišnjih i božićnih praznika rizik od neplanirane trudnoće veći za čak 51 odsto.

Tokom praznovanja, ponete atmosferom, žene često zaborave da popiju pilulu za kontracepciju ili smetnu s uma koliko je važno koristiti kondom tokom seksualnog odnosa. Uzroci za to su veće doze alkohola, užurbanost zbog pripreme slavlja i putovanje van mesta stanovanja.

Farmaceutska kuća Lloyds intervjuisala je 2.000 žena i otkrila da svaka šesta ispitanica zaboravi da na vreme popije pilulu zbog pijanstva, dok se svakoj sedmoj to dogodi zbog žurbe i preoukupiranosti da sve bude gotovo na vreme. I kad se čitava halabuka oko priprema dočeka Nove godine i Božića smiri, oko 28 odsto dama preskoči pilulu, jer su zaboravile da je ponesu sa sobom, posebno ako za praznike putuju u posetu porodici ili prijateljima.

Rezultat toga je da 13 odsto popije tabletu za jutro posle, da bi sprečile da ostanu u drugom stanju. Mnoge žene, a posebno mlade devojke, ne preduzimaju čak ni ovu vrstu hitne zaštite od neželjene trudnoće, pa se tako svakog septembra rodi najveći broj neplanirane ili neželjene dece. Poražavajuća statistika pokazuje i to da se u periodu od tri meseca nakon praznika obavi i najveći broj abortusa.


Zato, mislite na vreme!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA