≫ 

Seks može da uspori starenje - ali samo ako ga imate ovoliko puta nedeljno

Često se zasluge za mladolik izgled pripisuju raznim zdravstvenim faktorima, poput ishrane, vežbe i zdravih životnih navika, ali nauka je dokazala nešto sasvim drugačije

  • 12

Nova studija je otkrila da ako imate seks određeni broj puta nedeljno možete da usporite starenje. Istraživanje kaže da upražnjavanje seksa bar jednom nedeljno pomaže ljudima da bolje stare. Naučnici tvrde da često upražnjavanje seksa može da produži telomere, koji poboljšavaju fizičko i mentalno zdravlje, bez obzira na to u koji se godinama nalazite.

Evo zašto bi još večeras trebalo da počnete da spavate u čarapama

Nije tajna da seks ima brojne benefite za zdravlje, ali ova studija je specfična po tome što je za razliku od bilo koje druge studije, detaljnije izučavala efekat seksa na starenje organizma.

Uradio je nešto što nijedan muškarac ne bi smeo - i žene ga zbog toga obožavaju

Foto: Pixabay.com

Studija je sprovedena na Univerzitetu "Kalifornija" u San Francisku, a praćene su seksualne navike 129 žena koje su imale decu. Istraživači su ustanovili da su žene koje su imale seks bar jednom nedeljno imale značajno duže telomere, odnosno nukleoproteine koji se nalaze u DNK i čuvaju hromozome od propadanja.

Telomeri se prirodno smanjuju sa godinama, a njihovom smanjenju doprinose i loša ishrana i preterana upotreba alkohola. Ali, ako ste fizički aktivni, zdravo se hranite i imate seks, možete značajno da produžite telomere. Druge studije govore i da vam telomeri mogu pomoći da živite duže.

Pixabay


Najzanimljivije u ovoj studiji je to što zadovoljstvo tokom odnosa, svakodnevna podrška, sukobi ili stres nisu imali nikakvog uticaja na dužinu telomera. Druge studije se nisu toliko bavile uticajem seksa na podmlađivanje, ali su više puta navodile da je idealan broj seksualnih odnosa, jednom nedeljno.

Najvažnije je naglasiti da je najredovniji seks onaj koji se dešava onoliko puta koliko vi i vaš partner to želite, bez obzira na to šta kaže nauka. Ima još stvari koje vas mogu učiniti srećnima i zdravima, tako da ne morate upražnjavati rutinski, nezadovoljavajući seks samo da biste duže ostali mladi.

Daljinac

(Telegraf.rs / msn.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA