EVROPA CELA CRVENO-BELA: Evo zašto bi Zvezda trebalo da osvoji titulu! (FOTO)

Olimpijakos i Bajern su već šampioni, a tituli se nadaju Atletiko Madrid, Liverpul, Benfika, Ajaks, Standard, klubovi čiji igrači nose crvene ili crveno-bele dresove

  • 72

Veliki trijumf Liverpula protiv Mančester sitija, kojim su došli u situaciju da sami odlučuju o prvoj titulu posle 24 godine, sigurna pobeda Atletika iz Madrida za osamljivanje na čelu Primere, bod od naslova šampiona Benfike i Ajaksa, kao i visoko koračanje Standarda ka vladarskoj kruni belgijske lige, samo su neke od činjenica koje idu u korist klubova koji nose crvene, odnosno crveno-bele dresove širom Evrope.

Trend je pokrenuo Bajern iz Minhena, koji je nastavio s dominacijom i ove sezone, kao i Olimpijakos koji je osvojio 16. titulu u poslednjih 18 godina.

Ako posmatramo kroz prizmu te dominacije ''crveno-bele'' boje, titula bi posle šest godina mogla da se vrati na ''Marakanu'', čime bi u svakom smislu bio upotpunjen krug crveno-bele dominacije. Naravno, ako i ostali istraju u svom pohodu.

Prvi koji će imati strahovit pritisak jeste Liverpul. Ekipa sa ''Enfilda'' skoro nikad u Premijer ligi nije bila ovako blizu osvajanja titule koju čekaju još od 1990. godine. Pobeda protiv Sitija dovela ih je do toga da četiri kola pre kraja imaju sve u svojim rukama.

Čeka ih gostovanje Noriču i Kristal Palasu i domaćinstvo Čelsiju i Njukaslu. Međutim, čak i ako ne osvoje Liverpul će svakako biti moralni pobednik, jer je posle duže pauze obezbeđena LŠ. Pritom, Redsi igraju najlepši fudbal za oko.

Ništa lakše neće biti ni Atletiku koji suvereno drži prvo mesto Primere s tri boda viška u odnosu na Real i četiri u odnosu na Barselonu.

Jorgandžije titulu čekaju 18 godina, a pored uspeha u domaćem prvenstvu stigli su i do polufinala LŠ. Nema sumnje da će mnogi ljubitelji fudbala simpatisati četu Čola Simeonea u finišu borbi za trofej. Poput Liverpula u Engleskoj, Atletiko igra najlepši fudbal u Španiji.

Benfika je nesrećno prošle godine izgubila titulu, ali ne verujemo da će istu grešku ponoviti sada. Tim za koji nastupa nekoliko Srba tri kola pre kraja ima devet bodova viška u odnosu na Sporting, pa je minimalna verovatnoća da se titula neće slaviti na ''La Lužu''.

Slično je i u Amsterdamu. Dva kola pre kraja Eredivizije Ajaks beži šest bodova ljutom rivalu Fejenordu i dovoljan im je samo jedan bod za četvrtu titulu u nizu, ukupno 33. u istoriji.

Za vikend je pobeđen Den Hag (3:2), a overa se čeka protiv Heraklesa. Pre toga Kopljanici će igrati finale Kupa protiv Cvolea, što je još jedna prilika za trofej.

Trofej bi posle pet godina mogao da stigne i u Lijež, jer Standard trenutno zauzima prvu poziciju s dva boda viška u odnosu na Anderleht.

Međutim, u poslednje vreme su pali u formi što bi moglo da ih uspori, iako su tokom čitave sezone pokazivali da igraju najbolji fudbal.

Šta reći za Bajern i Olimpijakos? Bavarci su u svojoj istoriji samo jednom nosili crveno-bele boje, ali njihov crveni dres je svima poznat. I Bajern se prošetao do nove titule u Nemačkoj.

Nikad nikome nije pošlo za rukom da već polovinom marta reši sve brige. Kad se na to doda polufinale LŠ, jasno je da je Bajern možda i jači nego prošle sezone i pravi predstavnik dominacije ''crvenih'' klubova''.

Kao i Olimpijakos. Creno-beli iz Pireja su sa 17 bodova viška u odnosu na PAOK osvojili 41. titulu u istoriji koju su proslavili tek u nedelju u poslednjem kolu.

''Karaiskakis'' je goreo, a Olimpijakos je ove sezone u Evropi pokazao zavidnu reputaciju pošto su zamalo izbacili Mančester junajted u osmini finala LŠ.

Iako je ostavljena za kraj, ne znači da je Zvezda manje bitna od ostatka crvene i crveno-bele porodice. Najtrofejniji srpski klub posle šest godina ima izgledne šanse da se domogne titule, zbog tri boda viška u odnosu na Partizan.

Tim s ''Marakane'' je vlasnik najdužeg pobedničkog niza u Evropi, pošto je Slaviša Stojanović na klupi vezao 13 uzastopnih pobeda. Možda Zvezda ne igra najlepši fudbal u Srbiji, ali su postigli 51 gol, od čega 21 na proleće.

Crvenu monotoniju razbijaju jedino torinski crno-beli, jer je Juventus na pragu nove titule. Šta vi mislite, hoće li crveno-beli pelcer "zaraziti" i klub iz Ljutice Bogdana?

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf Sport!

Takođe nas možete pratiti i na našem Tviter nalogu @TelegrafSport

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA