PETORICA DELIJA: Srbi išli biciklom do Hilandara, sada idu do Nepala! (VIDEO)

Nenad Mojsilović i njegovi drugovi biciklisti, posle Crne Gore, Hilandara i Turske, spremaju se da se voze lancem himalajskih planina. Ovaj avanturista za Telegraf priča kako se snalazi u prirodi, koliko treba biciklom da se stigne do Turske, kako ljudi reaguju na njih i kako se pripremaju za Nepal

  • 13

Vožnja biciklom obično podrazumeva rekrativnu rutu pored reke ili kroz prirodu. Ali, da li možete da zamislite koliko neko mora da bude zaljubljen u biciklizam, avanturu, puteve, neizvesnost kada se usudi biciklom da ode do Crne Gore, Turske ili da planira avanturu svojim dvotočkašem na  Nepal?

Beograđanin  Nenad Mojsilović, a sa njim i četiri druga Uroš Kojić, Branislav Stamenski, Boris Gengo i Marko Stanković su pravi srpski survajveri.

- Sva petorica obožavamo ekstremne sportove od ronjenja na dah, preko orjentiringa do speleologije. Rekreativno vozeći bicikl uvideli smo kolio nam boravak u prirodi koristi za naše osnovne sportove. Tako smo malo po malo vozili do sve udaljenijih mesta u Srbiji, da bismo na kraju stigli do Crne Gore.

- Posle smo se odlučili na još udaljeniju tačku, a to je bila vožnja do Hilandara, što nas je posebno nadahnulo. Onda su usledila udaljenija mesta: do Crne Gore nam je bilo potrebno tri dana vožnje, a do Turske osam - priča Nenad za Telegraf.

Sledeća ekspedicija je Nepal. Prostrane himalajske regije plamima i poznate svetske trase koja obilazi planinu Anapurna. Trasa je dugačka preko 230km i u jednom delu dostiže visinu od skoro 5 500 m nadmorske visine.

- Plan je da se sleti u glavni grad Nepala, Katmandu i da se odatle krene u vožnju. Treba da obiđemo i veliki broj kultueno-istorijskih spomenika poput Budinog hrama, hrama bogu Šivi, stari Zabranjeni grad... Vožnja će trajati od 15. avgusta do sredine septembra.

- Spremni smo na sve, na razne vidove izazova, pripremamo se koliko možemo.

Putujući po planinama u Srbiji, ali i po vojvođanskoj ravnici, starosedeoci ih uvek toplo dočekaju.

- Ljude koje sretnemo usput obično iznenadi naša priča jer ne mogu da veruju da iz hobija putujemo toliko daleko. Ali, srdačno nas ugoste, tako se snađemo i za smeštaj i prenoćište u nekim slučajevima.

Situacije kada se pokvari omiljeno prevozno sredstvo ovih momaka nisu postojale, jer na put kreću dobro pripremljeni.

-  To se sve uglavnom da popraviti. Bitnija nam je međusobna podrška koju dajemo jedan drugom tokom vožnje. Menjamo se na čelu kolone, motivišemo se međusobno i družimo se.

Osim savršene fizičke pripremljenosti, važnija je koncentracija i sigurnost na putu.

- Uglavnom se misli da je ova vrsta vožnje jednostavna. Ustvari, traži se fokusiranost, pažnja i smirenost na putu, pošto ima i drugih učesnika u saobraćaju.

Za ovaj uspeh Nenad je dobio dodatno priznanje - svoju neustrašivost pokazaće na akademiji kod Ber Grilsa, čuvenog engleskog avanturiste.

- Bilo je potrebno da pošaljem video koji ima veze sa preživljavanjem. Ja sam poslao moj snimak vožnje snoubordom. Testiranje je bilo u Republičkom zavodu za sport na Košutnjaku i sastojalo se iz tri dela: testiranje u bazenu, u sali i test izdržljivosti. Ja sam izabran, a ukupno nas ide desetoro.

- Sam kurs traje pet dana. Prvih par dana se boravi u šumi, spava na otvorenom, mi moramo da pronađemo hranu... Ko prođe celu akademiju dobija sertifikat i nož koji je zaštitni znak akademije - priča nam Mojsilović, za koga ne sumnjamo da će se dobro snaći i tokom vožnje Nepalom, a i na prestižnoj akademiji za ljubitelje izazova.

Pogledajte kako izgleda kada od Beograda do mora idete biciklom!

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf Sport!

Takođe nas možete pratiti i na našem Tviter nalogu @TelegrafSport

(M. P.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA