Ovo ubija današnji fudbal i mora mu se stati na put! (VIDEO)

Mnogo puta smo bili svedoci toga kako veliki klubovi dovode talentovane klince za veliku sumu novca, a da ti mladići na kraju ne uspeju ni da dobiju priliku u prvom timu da se dokažu, jer se uspeh i rezultati zahtevaju odmah i nema se vremena za čekanje da neko sazri kao igrač

  • 2

U današnjem fudbalu se često može čuti fraza da veliki klubovi sa svojim kapitalom, kao i menadžeri uništavaju karijere talentovanih klinaca koji željni novca i slave preko noći odlaze iz manjih timova u velikane, gde ne uspevaju da se nametnu i vrlo brzo  se dogodi da više niko ne čuje za njih.

Pokušajte samo da se setite nekih perspektivnih mladića iz Srbije koji su otišli u inostranstvo, a sada se za mnoge ne zna ni gde igraju, niti da li igraju uopšte.

Novi primer o tome kako veliki novci i klubovi bi mogli da utiču na fudbalski put talentovanog igrača i da on ne uspe da ostvari sav svoj potencijal nam dolazi iz Engleske. U četvrtak uveče na utakmici omladinskog FA kupa između Čelsija i Arsenala, za "plavce" će nastupiti najplaćeniji igrač u istoriji ovog takmičenja.

Reč o je o 18-godišnjem Andresu Kristensenu koji nedeljno zarađuje 20.000 funti, a još uvek nije upisao nijedan nastup za prvi tim ekipe sa "Stamford bridža". On je prema mnogim stručnjacima izvanredan štoper i niko ne može da spori njegov potencijal.

Mladi Danac je dominantan u odnosu na svoje vršnjake, ali ono što je pravo pitanje jeste koliko će dobiti prilike u seniorskom timu gde se rezultati traže sada i odmah i nema vremena za čekanje nekoga da igrački sazri. Igrač koji godišnje zarađuje milion funti možda je i najtalentovaniji na svojoj poziciji u Evropi, ali to uopšte nije garancija da će uspeti.

Podsetimo se samo koliko je nadarenih mladića prošlo kroz Čelsi i koji su plaćeni papreno, a da nikada nisu uspeli da dođu do prvog tima. Imena Brume, Mekehrana, Kakute, Borinija dovoljan su primer za neuspeh u najjačoj ekipi iz Londona, a da je poslednji koji je iz omladinske škole došao do prvog tima je Džon Teri.

Svi su oni sada na pozajmicama ili su otiišli u neke manje sredine kako bi potražili svoju fudbalsku sreću i vrlo teško će uspeti da se vrate na "Stamford bridž". Slična sudbina mogla bi da zadesi i Kristensena.

Možda bi pravo rešenje za njega u ovom trenutku bilo da ode na pozajmicu u neki od manjih engleskih ili evropskih klubova, ali koji igraju i u evropskim takmičenjima poput Benfike, Bazela, Olimpijakosa ili što da ne neki od srpskih gde je manja konkurencija i gde bi verovatno bio jedan od važnih šrafova u timu.

U svakom slučaju jedno je sigurno, a to je da je omladinski reprezentativac Danske sjajan igrač za svoje godine i da mu talenat niko ne može oduzeti, ali čamljenje na klupi i čekanje prave prilike su nešto što mu se može nametnuti, tako da mu je već sada vreme da razmisli o narednim koracima, jer teško da će u ovom trenutku pored Terija, Kejhila, Ivanovića i Luiza dobiti šansu.

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf Sport!

Takođe nas možete pratiti i na našem Tviter nalogu @TelegrafSport

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • petarpann

    17. april 2014 | 00:59

    Previse novac igra ulogu stvarno milionske pretjerane cifre treba malo prestat sa tim

  • Mikac

    16. april 2014 | 23:24

    Celsijev omladinski tim jedan od najboljih u svetu. Prosle godine finale LS za mlade, ove godine razvalili u grupi sve..sve pobede... Ake, Baker itd odlicni mladi igraci. Bice nesto od njih svakako.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA