Na današnji dan odigran prvi večiti derbi, a taj rezultat bi danas doneo titulu!

Utakmica je odigrana 21. aprila 1946 a to je bila nedelja i pravoslavni Vaskrs, a ceo izveštaj preneo je list "Politika"

  • 9

Na stadionu „20. Oktobar” odigrana je prošle nedelje davno očekivana utakmica između Partizana i Crvene zvezde, počeo je izveštaj, beogradski sportski nedeljnik „Fiskultura” 25. aprila 1946.

Kao što se vidi iz navedene rečenice, već od prvog susreta, iako je bio prijateljski, dvoboji ta dva kluba se iščekuju s posebnim zanimanjem.

Prvi večiti fudbalski derbi između Partizana i Crvene zvezde, je odigran na igralištu ugašenog BSK, na kome je 1949. sagrađen armijski stadion, čiji je danas vlasnik Partizan.

I kao da je i vreme odigravanja predodredilo njegovu sudbinu da uvek bude prazničan, izuzetan… Odigran je 21. aprila 1946. na – pravoslavni Vaskrs.

Tada je pobedio Partizan sa 2:0. Zanimljivo je da je to rezultat koji bi i danas na 146. večitom derbiju, koji je u subotu 26. aprila doneo titulu nekoj ekipi.

Partizan bi se ovom pobedom izjednačio po broju bodova sa Zvezdom, ali bi bio u prednost zbog gol razlike, a Zvezda bi triumufom otišla na plus 6 što bi bilo verovatno nedostižno.

U listu "Politika" golovi sa prvog derbija su ovako opisani:

U 32 minutu prvog poluvremena Rupnik se je iznenada stvorio pred protivničkim golom, i iz neposredne blizine, koso po zemlji, postigao prvi gol. U 14 minuti drugog poluvremena, lepa kombinacija Matekalo – Rupnik – Mihajlović završila se u Lovrićevoj mreži”.

Ali, ta utakmica nije dokazala ko je stvarno bolji. Kao što nijedna kasnije nije dala konačan odgovor na to pitanje, jer, bez obzira na ishod, navijači uvek veruju da je njihov tim u svemu iznad suparničkog.

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf Sport!

Takođe nas možete pratiti i na našem Tviter nalogu @TelegrafSport

(Telegraf.rs/Politika)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dule Savic

    21. april 2014 | 15:33

    Prvi derbi: C. Zvezda 4:3 Partizan .

  • partizan ponos HRVATSKE

    21. april 2014 | 16:53

    ''lepa kombinacija Matekalo – Rupnik''.... toliko o nogometnom klubu iz Humske!!!

  • Android

    21. april 2014 | 16:17

    Grska, to je bio prvi komunisticki derbi gde ja jna igrala protiv crvene zvezde a prvi gradski derbi je odigran 1913 god. izmedju velike srbije(crvena zvezda) i bsk(ofk beograd).

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA