Država ukida finansiranje Zvezdi i Partizanu i traži ko će ih privatizovati!

Građanima je preko glave da država od njih 'otima' pare. Mi još nismo izašli iz socijalističkog sistema, gde država finansira sport. Potrebno je videti ko će to da plati, klub kome je potrebna privatizacija ili država, za nekih pet ili 10 klubova, koji su najzanimljiviji u prvom krugu, rekao ministar sporta Vanja Udovčić

  • 19

Ministar omladine i sporta ,Vanja Udovičić najavio je da i srpski sport u naredne dve godine očekuju teške reforme i ponovio da je privatizacija najvećih klubova (čitaj Crvene zvezde i Partizana) neizbežna, jer država više ne može da izdrži ulaganje toliko sredstava u profesionalni sport.

Prema njegovim rečima, prioritet države mora da bude ulaganje u dečji, školski, rekretaivni i univerzitetski sport, jer se 60 odsto ljudi u Srbiji ne bavi nikakvom fizičkom aktivnošću.

- Reforme moramo sprovesti prvo na nama samima, a sport želi da pokaže da je spreman za sproveđenje reformi. Jasan je stav premijera i mi ćemo se voditi time da javna preduzeća ne finansiraju klubove.

- Građanima je preko glave da država od njih 'otima' pare. Mi još nismo izašli iz socijalističkog sistema, gde država finansira sport, možda i zbog predostrožnosti, ali sada imamo jasan stav Vlade, želimo da privatan kapital uđe u klubove i da se racionalnije troši novac građana - rekao je Udovičić u intervjuu Tanjugu.

On je rekao da je dobio rok od šest meseci za izmene i dopune Zakona o sportu, kako bi se stekli svi uslovi za privatizaciju:

- Uradili smo evidenciju klubova, ali sad je veliki izazov pred nama. Slede nam analize, koje su jako skupe i koje je neophodno da rade strani stručnjaci, da ne bi bilo pristrasnosti.

- Potrebno je videti ko će to da plati, klub kome je potrebna privatizacija ili država, za nekih pet ili 10 klubova, koji su najzanimljiviji u prvom krugu. Procenitelj mora tačno da zna šta privatizujemo, šta transformišemo", rekao je ministar i dodao da se ne može očekivati od nekog investitora da dođe samo zbog brenda Crvene zvezde, Partizana, Vojvodine ili Radničkog.

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf Sport!

Takođe nas možete pratiti i na našem Tviter nalogu @TelegrafSport

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • FRATELOVI GROBARI

    3. maj 2014 | 15:48

    Instituciju ima ko da kupi i da je vodi do titula,a za druge nas nezanima.

  • Rale

    3. maj 2014 | 19:39

    Država praktično ništa nije davala FK-u Partizan, ali je zato dala milione FK CZ ! FKP će lakše u privatizaciju, makar zato što su mu dugovi desetostruko manji od FK CZ. Košarka je kao i svi dvoranski sportovi totalno nerentabilna i država bi tu trebala da pomaže, jer tu i ne treba mnogo novca. Ova država nije ni zaslužila da ima takav brend i instituciju kao što je KK Partizan, koga poštuje i ceni cela Evropa, ali ne i vlast u Srbiji !

  • Vlada

    3. maj 2014 | 15:01

    Ako. Zasto bi drzava finansirala. Ne finansira decu i ostalo sto treba a ne da finansira one neznalice

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA