MRAČNE RONALDOVE TAJNE: Tukao se s lopovima, krao od čistačica, nije smeo u školu!

Toliko je bio van kontrole, da su treneri lisabonskog Sportinga bili zabrinuti da Ronaldo ima ozbiljnih psihičkih problema

  • 28

Kristijano Ronaldo je fudbaler koji je obeležio moderan fudbal. Portuglaski superstar nedavno je prigrlio pehar Lige šampiona, po drugi put u karijeri. Zvanično je najbolji fudbaler sveta. Iskoristio je lošiju sezonu Lionela Mesija da izađe iz senke omalenog Argentinca i da sva svetla budu uperena u njega.

A dug i težak je bio put do svega navedenog. O tome sve piše u knjizi "CR7 - Tajne mašine",  koja će se sigurno prodavati kao luda. Autori su Luis Migel Pereira i Huan Ignasio Galjardo, a svetom je već odjeknulo da Ronaldo u zglobu desne noge ima kost viška.

Najbolji igrač madridskog Reala je mogao da upropasti svoju karijeru a da nije pošteno ni počela. Kao tinejdžer se tukao sa lopovima, u školu nije išao zbog bande, a krao je namirnice od saigrača i čistačica iz trening-centra Sportinga.

PETNAESTOGODIŠNJEM RONALDU JE TREBALA PSIHOLOŠKA POMOĆ

Toliko je bio van kontrole, da su treneri lisabonskog Sportinga bili zabrinuti da Ronaldo ima ozbiljnih psihičkih problema, jedan je od detalja koji nam otkrivaju autori.

U knjizi je opisan jedan od najvećih incidenata iz Kristijanovih tinejdžerskih dana. Konkretno, 21. januar 2001. godine. Petnaestogodišnji Ronaldo je bio u Lisabonu u tržnom centru sa tri saigrača (Fabio Fereira, Helder Kabral, Hose Semedo). U povratku, njih je presrela grupa pljačkaša, koji su bili naoružani noževima.

Fereira i Kabral su odmah pobegli, a Ronaldo i Semedo su stajali i odbili da predaju sve što su imali kod sebe. Ronaldo se vratio u trening-centar Sportinga, sa posekotinama i modricama na sebi - ali sa svim svojim stvarima.

- Uvek je imao petlju i bio neustrašiv. Na terenu je uvek jurišao na protivnika, ali je i van terena imao isti stav - priča Ronaldov trener iz juniorskih dana, Luis Martins.

- Kada su došli u trening-centar, već je prošlo 23.30, a trebalo je najkasnije do 22.00 da stignu. Ovaj dogođaj je na kraju uzrokovao da su se u pitanje dovodili disciplina igrača i interna bezbednost - priseća se Leonel Pontes, koji se brinuo o Ronaldu u Lisabonu, kada je došao sa ostrva Madeira.

Trener Martins je domah otišao u trening-centar.

- Ronaldo se tuširao, pognute glave. Plakao je i govorio da želi da se vrati na Madeiru. Rekao sam mu da se smiri, da ne razmišlja o tome što se desilo i da ide na spavanje - rekao je Martins.

Ronaldo nije bio kažnjen zbog ovog događaja. Izgradio je ime u Sportingu pre nego što je zaigrao u Premijer ligi u Mančester junajtedu, a potom i za tada rekordnu sumu od 90 miliona evra prešao u madridski Real (2009. godine).

ZABUŠAVAO U ŠKOLI ZBOG MAFIJE, ALI TRENING NIJE PROPUŠTAO

Knjiga još otkriva da je Ronaldo zabušavao u školi, da su ga lokalne bande jurile, ali se ipak pojavljivao na svakom treningu.

U internoj dokumentaciji Sportigna bilo je dosta podataka o nedisciplini Ronalda.

"Kristijano Ronaldo je ukrao ledeni čaj od saigrača i dva jogurta od čistačice Done Emelije. Istog dana je bez nadzora ukrao užinu Ruiju Lopesu," navodi se u internoj knjizi Sportinga.

A zašto je to uradio? Jer je znao da je ta hrana zdrava, ističe se u knjizi.

"Kada je u pitanju škola, igrač je iskoristio zakonom dozvoljenih 50 odsto odsustva sa časova portugalskog jezika, istorije, matematike, fizike, hemije, engleskog jezika, nauke, umetnosti, fizičkog i tehničkog. Igrač se plaši da se pojavi u školi zbog sukoba sa bandom. Ipak, u školi se pojavio nekoliko puta kada je igrao fudbal, ali nije prisustvovao časova," pisali su treneri Sportinga.

Martins je u novembru 2000. godine  izrazio brigu zbog Ronaldovog ponašanja.

"Ovaj momak očigledno ima problema sa emocionalnom stabilnošću, i često gubi kontrolu nad svojim ponašanjem. S obzirom da je i dalje nezrela i neoformljena ličnost, ubeđeni smo da ovaj igrač zaslužuje psihološku pomoć".

- Osetio sam da je tada trebalo da reagujem. Agenti i klubovi su već počeli da pokazuju interesovanje za njega. Njegovo loše ponašanje je moglo da bude fatalno da se nije reagovalo na vreme - priča Martins.

DO KASNO U NOĆ U TERETANI

Prošle nedelje je pokazao moćne trbušnjake kada je proslavljao gol u finalu Lige šampiona. Pre 13 godina je bio samo mršavi tinejdžer.

Ronaldo je glavobolje zadavao upravi Sportinga i jer je previše vremena provodio u teretani. Nekoliko puta se kradom šunjao u teretanu kako bi radio na svojim mišićima.

- Zapravo, tokom te četiri godine, ne sećam se razgovora o Kristijanu, koji je izlazio uveče, a imali smo dosta klinaca koji su se iskradali. Ali oko ponoći bih došao da proverim da li svi spavaju, da ih upozorim, ali je on ostajao u teretani, radeći trbušnjake. Onda bi to radio u svojoj sobi - priča menadžer trening-centra Nuno Nar.

- Trenirao je tako pažljivo tako da niko ne čuje udaranje tegova - dodao je Martins.

Međutim, 14. marta 2001. godine, pripadnici obezbeđenja su izvestili klub da je Ronaldo sa Semedom bio u teretani i vežbao oko 23.30 časova.

- Objasnio sam Ronaldu da ne sme više to da radi jer će biti loše za njegovo telo i zdravlje - dodao je Martins.

Posle ovih otkrivenih delova knjige, nesumnjivo da će ljubitelji fudbala širom sveta pohrliti da što pre saznaju ostale "tajne mašine".

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf.rs!

Takođe nas možete pratiti i na našem Tviter nalogu @TelegrafSport

(B.M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dovla

    29. maj 2014 | 00:50

    Sramota sta pisu ljubomorni ljudi! Hiljadu puta je dokazao koliki je covek i kakav fudbaler! Legenda i primer zauvek!

  • Miloš NS

    28. maj 2014 | 23:50

    Kakav mačo! Sigurno mu zavidi i Urke iz Poslednjeg kruga u Monci.

  • goran

    29. maj 2014 | 23:27

    Covjek je jedan od najboljih igraca svih vremena. Veliki grac, veliki covjek i humanista. Onaj mali iz barcelone mu nije ni do koljena ni po cemu. Pa taj ni poreze nije placao, a neko ga poredi sa ljudskom velicinom kakav je CR7. Ronalda ne vole samo oni koji su iskompleksirani pa im smeta sto je covjek svjestan i svog izgleda i svoje vrijednosti. A da vrijedi... Dokazao je.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA