Cela Evropa pod Zvezdom pre tačno 23 godine! (VIDEO)

Crvena zvezda je šampion Evrope! Crvena zvezda je pobednik Kupa Evropskih šampiona! Ove reči Milojka Pantića bude toplinu oko srca svakom navijaču crveno-belih, a danas se navršava tačno 23 godine otkako su izgovorene

  • 22

Svaki 29. maj u poslednjih dvadeset i nešto godina predstavlja za svakog navijača Crvene zvezde praznik. To je datum kada su se crveno-beli popeli na vrh Evrope i postigli najveći uspeh ne samo u istoriji kluba, već su postali najuspešniji tim na ovim prostorima. Osvojili su Kup šampiona!

Tako će i danas na Marakani biti upriličeno svečano slavlje povodom 23-godišnjice od tog istorijskog dana i momenta, kada su stali rame uz rame sa najboljim ekipama na starom kontinetnu i postali vlasnici pehara namenjenog šampionu Evrope.

Njihov podvig ne samo da je najveći uspeh jednog kluba sa prostora bivše Jugoslavije, već se može meriti i na reprezentativnom nivou sa zlatnom medaljom na Olimpijskim igrama u Rimu 1960. godine koju je osvojila selekcija Jugoslavije.

Pogodak Darka Pančeva u penal seriji protiv Olimpika iz Marsej kojim je doneo u vitrine crveno-belih trofej koji su imali retki, a neki velikani nisu ni uspeli da osvoje, ostaće zlatnim slovima upisan u fudbalske almanahe ne samo Srbije, ne samo bivše SFRJ, već Evrope i sveta.

Podsetimo da je na stadionu "Sveti Nikola" u Bariju tog 29. maja 1991. godine bilo 0:0 posle regularnih 90 minuta i nakon produžetaka i da su jedanaesterci odlučivali o tome ko će biti šampion. U penal seriji bilo je 5:3 za Zvezdu, a precizni sa bele tačke bili su redom: Prosinečki, Binić, Belodedić, Mihajlović, Pančev, a Stevan Dika Stojanović je odbranio prvi penal Amorosu.

Startna postava crveno-belih je izgledala ovako: Stojanović, Marović, Šabanadžović, Belodedić, Najdoski, Binić, Mihajlović, Jugović, Prosinečki, Savićević, Pančev, a igrao je još i Stošić.

Pogledajte i podsetite se kako je izgledao najsvetsliji trenutak u istoriji srpskog fudbala, ali i komentarisanja legendarnog Milojka Pantića.

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf Sport!

Takođe nas možete pratiti i na našem Tviter nalogu @TelegrafSport

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • grobar do koske

    29. maj 2014 | 11:44

    Pre 23 g."Evropa pod nogama",a danas je MRTVA,UGASENA,na vestackom disanju od strane trenutnog vrha....Partizan-MIT ili cudo !!! Smrt fasizmu-sloboda Partizanu !!!

  • GP

    29. maj 2014 | 17:44

    Nemoj te da obamanjujete ljubitelje fudbalske igre. Barem bi vi trebali da znate da je tada Englezima bilo zabranjeno da ucestvuju u Kupu Sampiona. Prema tome zvezda nikada nije bila prvak Evrope, osim ako je Engleska u Americi, Aziji,Australiji, Africi ili na Marsu.

  • Pirlo

    29. maj 2014 | 11:48

    Dan kada je zauvek napravljena ta vecita razlika izmedju NAS I NJIH

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA