FER-PLEJ KOJI JE ZVEZDU KOŠTAO EVROPE: UEFA upozoravala tri godine, ali je na Marakani nisu čuli!

Fudbaleri i navijači Crvene zvezde nisu pretpostavljali da će evropska kuća fudbala biti nemilosrdna i udaljiti novog šampiona Srbije iz kvalifikacija za Ligu šampiona. Opet, finansijski fer plej nije stvar "od juče", a packe su dobili i giganti poput Pari Sen Žermena i Mančester Sitija...

  • 13

"Niko neće biti izuzet, čak ni veliki klubovi. Mislim da će baš njih pogoditi značajne kazne". Ovo su bile reči predsednika UEFA Mišela Platinija iz aprila ove godine. Mnogi ga nisu shvatali ozbiljno, ali je vrlo brzo dokazano da će evropska kuća fudbala ostatati istrajna u doslednom primenjivanju finansijskog fer pleja.

Šestog juna je na giljotinu došao klub sa beogradske Marakane. Posle šest godina je Crvena zvezda konačno osvojila titulu, ali su dugovi prema klubovima, bivšim igračima i poveriocima doveli do toga da ni zauzeće Fudbalskog saveza Srbije apsolutno ništa ne znači starešinama u evropskoj kući fudbala.

Kako se to desilo? Trebalo je samo poštovati finansijski fer-plej, a njegova pravila nisu od juče.

Kada su po džepu ozbiljno dobili velikani prepuni arapskog kapitala, šampioni Francuske i Engleske, Pari Sen Žermen i Mančester Siti, UEFA je ozbiljno unervozila mnoge čelnike ostalih evropskih klubova.

Uopšteno - nijedan klub ne sme da potroši više nego što zaradi. U suprotnom, taj klub biće kažnjen novčano ili izbacivanjem iz međunarodnih takmičenja. Evropski klubovi su 2010. godine nagomilali gubitke u visini od 1.6 milijardi evra, što je 36 odsto više nego 2009. Cilj FFP je bio da se tome stane na kraj, da se uvede poštena konkurencija među klubovima, i da svedu gubitke na manje od deset miliona evra godišnje.

- Još marta 2012. godine je objavljeno da FFP na snagu stupa u sezoni 2013/14.

"FFP predviđa da klub ne može da potroši više nego što zaradi, a prve kazne za one koji prekrše to pravilo mogu se očekivati od sezone 2014/15. Kazne mogu biti novčane, ali bi klubovi, takođe, mogli da budu isključeni iz evropskih takmičenja," navedno je bilo u zajedničkom saopštenju Platinija i potpredsednika Evropske komisije Hoakina Almunije.

- U avgustu iste godine, Platini je ponovo podsetio da profesionalni fudbal u Evropi napravi oko 1.4 milijarde evra duga:

- Nikada nećemo odustati od finansijskog fer-pleja. Klubovi su jednoglasno bili za to, to je revolucija u evropskom fudbalu i mi ćemo je sprovesti.

Generalni sekretar UEFA Đani Infantino rekao je tada da se trošenje u januaru 2012. godine smanjilo za 36 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

Da je vrag odneo šalu, jasno je bilo u decembru, kada je UEFA zapretila i tada srpskom šampionu Partizanu zbog dugovanja koji je morao da izmiri obaveze do marta 2013. Packu je dobila i Vojvodina sa novčanom kaznom, ali je prva na giljotinu stigla Malaga, koja je dobila suspenziju na tri sezone (kasnije umanjenu na godinu dana) i novčanu kaznu.

Ni 2013. godine nije FFP stavljen u drugi plan, ali su naši klubovi i dalje bili na bezbednom. Dugovi su ipak, pogotovo u Crvenoj zvezdi, nastavili da se gomilaju.

Početkom 2014, UEFA je pokrenula istragu protiv 76 klubova učesnika Lige šampiona i Lige Evrope zbog kršenja pravila finansijskog fer-pleja. Opet su mnogi giganti potcenili evropsku krovnu fudbalsku organizaciju, a usledio je odgovor početkom maja: PSŽ i Mančester Siti da plate 60 miliona evra, uz sankcije i limite za registraciju fudbalera.

Bilo je i reči da će UEFA tolerisati dug od 45 miliona evra u prve dve godine i da neće (tako brzo) početi sa izbacivanjem klubova, ali je povratak u realnost izazvao izbacivanje ukrajinskog Metalurga na godinu dana, i to zbog toga što nije isplatio dugovanja prema samo jednom bivšem igraču.

Crvena zvezda je tada dobila dve nedelje roka da dostavi potrebnu dokumentaciju i da izbegne najgoru kaznu. Niko se nije nadao upravo tom njagorem scenariju, ali je 6. juna Zvezdi presuđeno, iako u narednih deset dana može da uloži žalbu sudu u Lozani.

Koliko će to uroditi plodom, pitanje je. Jer i ako bude kazna svedena samo na novčanu, još je veće pitanje kako će klub sa "Marakane" da nabavi taj novac. Logično, da ga ima, verovatno bi ga nabavila mnogo pre nego što je dospela u ovakvu situaciju. Za to vreme, UEFA je beskompromisno nastavila sa svojom revolucijom, ne gledajući kroz prste nekadašnjem šampionu Evrope i sveta...

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf Sport!

Takođe nas možete pratiti i na našem Tviter nalogu @TelegrafSport

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srbenda

    6. jun 2014 | 23:38

    Plati 60 miliona evra i možeš igrati u LŠ, tako to danas ide...

  • stana

    6. jun 2014 | 23:37

    U EU sportisti-fudbaleri po kolektivnom ugovoru su radnici i po tome moraju da primaju platu.A klubovi da placaju porez i socijalno.To vazi za sve klubove pa cak i amaterski klubovi u seoskoj lizi moraju da prijave igrace i da placaju porez.A gde smo mi u tome?Molimo vladu da pohapsi sve koji su utajili poreze nisu platili igrace da privatizuje klubove i onda cemo imati klubove za evropu a ovako dok svi kradu nema nista...

  • Milos

    7. jun 2014 | 00:01

    Nastavak ;-) da sav novac koji bi zvezda zaradila od ucesca u evro kupovima ide na racun onih kojima Zvezda duguje...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA