SVI STRANI TRENERI U SRBIJI: Ko je bio luzer, a ko pobednik i šta su sve osvojili? (FOTO)

Naše klubove i reprezentaciju je do sada vodilo osam stranaca, ali nisu svi beležili uspehe koji se pamte. Verovatno je najveće razočaranje Havijer Klemente, prvi inostrani stručnjak koji je predvodio našu reprezentaciju, dok u Partizanu i Zvezdi pamte Lotara Mateusa i Valtera Zengu

  • 8

Odluka Fudbalskog saveza Srbije da za novog selektora izabere stranog stručnjaka naišla je na podeljene reakcije u javnosti. Dolazak iskusnog Holanđanina Dika Advokata najavljuje promene u srpskoj reprezentaciji, koju očekuju kvalifikacije za Evropsko prvenstvo u Francuskoj.

Nakon propuštenog Svetskog prvenstva u Brazilu, bilo bi više nego neprijatno da Srbija propusti još jedno veliko takmičenje, pa su sve oči uprte u Holanđanina, koji će navodno imati platu od 25.000 evra mesečno. On nije tražio bonuse ukoliko se obezbedi plasman na kontinentalno prvenstvo 2016. godine.

A kakva je iskustva sa stranim fudbalskim trenerima imala Srbija?

KLEMENTEA NE PAMTIMO PO DOBRU

Pre Advokata, u našoj zemlji je radilo osam stranih trenera (ne računajući one s prosotra SFRJ), a konkretno, na klupi reprezentacije, najviše pamtimo Havijera Klementea.

I to ne po dobrom, jer je Španac u periodu 2006/07. uspeo da igra nerešeno s Jermenijom i da izgubi od Kazahstana, što su kiksevi koji su nas udaljili od Evropskog prvenstva 2008. Španac nije preuzeo odgovornost za ovaj neuspeh, iako smo u reprezentaciji imali Nemanju Vidića, Nikolu Žigića, Dejana Stankovića...

"Mali Napoleon" imao je platu višu od 60.000 evra mesečno, a po dvogodišnjem ugovoru dobio je 700.000 evra po sezoni. To je bila 20 puta veća plata od one koju je dobio prethodni selektor SCG Ilija Petković.

Kratku epizodu u Smederevu je imao španski trener Haime Bauza, koji je vodio srpski klub u sezoni 2005/06. Tad je Smederevo završilo sezonu na desetom mestu, a potom je Bauza otišao i nastavio karijeru po španskim drugoligašima i trećeligašima.

MATEUS I ZENGA NEPRIKOSNOVENI

Najveći uspeh Partizana u novijoj istoriji vezan je za ime proslavljenog Lotara Mateusa, koji je vodio crno-bele u sezoni 2002/03. i odveo ih u Ligu šampiona preko Đurgardena i Njukasla.

Njegov sunarodnik Jirgen Reber, koji je crno-bele predovodio 2005/06. nije ni izbliza ostavio iza sebe trag, a šta tek reći za Izraelca Avrama Granta, koji je za pet meseci 2012. godine uzeo pare i otišao.

Na drugoj strani Topčiderskog brda, i dalje se nadaju da će se jednog dana vratiti Italijan Valter Zenga, s kojim je Crvena zvezda ubedljivo osvojila duplu krunu i igrala u Ligi Evrope.

Navijači Crvene zvezde ne žele da se sećaju nekoliko meseci iz 2008. godine kada je ekipu vodio Čeh Zdenjak Zeman, a poslednji udarac od nekog stranca je bila epizoda s Portugalcom Rikardom Sa Pintuom.

Od marta do juna je uspeo da napravi niz bez poraza, a onda je na ključna poslednja tri meča ekipa pognute glave izlazila s terena, i sve je palo u vodu.

ADVOKATU JE SRBIJA ŠESTA ZEMLJA

Diku Advokatu definitivno ne manjka iskustva, s obzirom na to da je pre Srbije sedeo na klupama Holandije u dva navrata, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Južne Koreje, Belgije i Rusije.

Najviše se zadržao upravo na klupi Rusije, vodeći "baćuške" na 24 meča, a tri manje je imao na klupi Koreje.

Vodio je i veliki broj klubova, među kojima je najveći uspeh postigao sa Zenitom iz Sankt Petersburga sa kojim je 2008. osvojio Kup UEFA i Superkup UEFA.

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf.rs!

Takođe nas možete pratiti i na našem Tviter nalogu @TelegrafSport

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA