Ludogorec, "Orlovi" iz Lude šume ne znaju za neuspeh!

Protivnik Partizana, još od kada je 2010. godine ušao u Drugu ligu i postao vlasništvo Kirila Domuščijeva, samo ređa uspehe. Za dve godine su od trećeligaša došli do duple krune u Bugarskoj, a za četiri do osmine finala Lige Evrope

  • 4

Partizan drugu godinu za redom se u 3. kolu kvalifikacija za Ligu šampiona sastaje sa bugarskim šampionom Ludogorecom, a sada ima priliku da se osveti za prošlogodišnje izbacivanje iz borbe za elitno evropsko takmičenje.

Zbog ove koincidencije, ali i zapaženih rezultata koje Bugari ostvaruju poslednjih godina, odlučili smo malo da pročačkamo i iskopamo neke zanimljivosti od ekipi koja je odmah u prvoj sezoni svog postojanja iznenadila sve u zemlji naših istočnih suseda, kada su u debitantnskoj sezoni osvojili duplu krunu.

Ludogorec je osnovan ne tako davno, 2001. godine kao fudbalski klub Ludogorje iz Razgrada, ali je po ulasku u Drugu ligu Bugarske 2010. godine promenio svoje ime i preuzeo Ludogorec po istoimenom lokalnom klubu koji je nastao 1945. godine, a koji je u međuvremenu bio ugašen.

Iste godine klub je preuzeo biznismen Kiril Domuščijev, po čijem je naređenju i promenjeno ime, a posle samo godinu dana provedenih u B ligi, promovisani su u novog prvoligaša i bukvalno od tada počinje era njihove vladavine, tokom koje bogati gazda nije štedeo novac na skupa i kvalitetna pojačanja, uglavnom iz inostranstva.

Ubrzo su stigli i rezultati u evropskim takmičenjima, a sezona 2013/2014 može se smatrati najuspešnijom u istoriji kluba, jer su ušli u grupnu fazu Lige Evrope, a postali su jedini bugarski tim sa osam pobeda u evropskim takmičenjima u jednoj sezoni.

Takmičenje su završili u osmini finala, gde ih je izbacila španska Valensija.

Inače, Ludogorec je dobio ime po regionu u Bugarskoj u kome je smešten grad iz koga dolazi, a njegovo ime na bugarskom jeziku znači Luda šuma, a može se reći da potpuno oslikava vlasnika, družinu i tim, jer su kadri da poraze gotovo svaku evropsku ekipu i to veoma ubedljivo, ali i da izgube od nekih anonimusa.

Simbol i zaštitni znak, kao i nadimak je isti onaj koji ima reprezentacija Srbije - "Orlovi", a ova ptica je ujedno i maskota koju su predstavili zvanično na utakmici Lige Evrope protiv Lacija, a ime joj je Fortuna, jer su želeli da sreća uvek bude uz igrače u "zeleno-belim" dresovima.

Bilo kako bilo, ne moramo mnogo da pričamo o kvalitetu ekipe, jer su njega svesni i u Partizanu, osetili su to na teži način pre godinu dana. Zato je sada na njima da pokušaju da u dva meča izlude "ludu družinu" iz Razgrada, a priliku za to će imati već u sredu, kada se bude igrao prvi meč na Ludogorec areni, u Razgradu.

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf.rs!

Takode nas možete pratiti i na našem Tviter nalogu @TelegrafSport

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA