Di Marija i famozna Junajtedova sedmica! Dres koji je najvažniji u Mančesteru! (FOTO) (VIDEO)

Tradicija je reč koja u Engleskoj te kako ima težinu i mnogi navijači Junajteda se nadaju da će Argentinac uspeti da krene stazom slave koju su trasirali Best, Robson, Kantona, Bekam, Ronaldo, ali i Dilejni i Beri * Pogotovo posle sjajne role Argentinca protiv Nemaca

  • 0

Sa tri asistencije i golom protiv svetskih prvaka Nemaca, Anhel Di Marija je pokazao zašto je Mančester junajted srušio britanski rekord i za njegove usluge Realu platio 75 miliona evra.

Argentinac je bio zvezda večeri u kojoj je njegova reprezentacija, u reprizi finala Mundijala, praktično do nogu potukla Pancere rezultatom 4:2. Koliko su se ovoj pobedi radovali Gaučosi, toliko su Di Marijinim igrama bili zadovoljni navijači Junajteda (barem se takav utisak stiče gledajući forume).

Nadaju se Crveni đavoli da bi Anđeo mogao da krene stopama slavnih fudbalera koji su nosili taj famozni dres kluba sa brojem ''7''. Dres koji u na Old Trafordu predstavlja deo istorije, a igrač koji ga je nosio je obeležavao jednu eru kluba sa najviše titula u Engleskoj.

- Rekao sam Di Mariji da je ''sedmica'' u Junajtedu velika odgovornost, ali mislim da će biti u stanju da nosi tu majicu jer je fantastičan igrač - rekao je, takođe, nekadašnji vlasnik ''sedmice'' Junajteda Kristijano Ronaldo za doskorašnjeg saigrača u Realu.

Prva Junajtedova ikona koja je obukla sedmicu bio je Džimi Dilejni, nekadašnji Seltikov igrač kojeg je prvog regrutovao legendarni Mat Bezbi. Sledeći je bio Džoni Beri, član Bezbijevih beba koje su doživele avionsku nesreću u Minhenu 1958. godine.

Kasnije, šezdesetih godina, na scenu je stupio Dordž Best, ikona kluba sa Old Traforda, koji je crveni dres nosio 11 godina.Irac je bio preteča prvog modernog fudbalera. Od izgleda, žena, zabava i ponašanja u medijima. Nisu ga bez razloga zvali ''peti Bitl''.

Međutim, ono što je bio njegov zaštitni znak svakako je fudbalska magija koju je posedovao. Osvojio je dve titule prvaka, jedan Kup evropskih šampiona. Na 470 mečeva, mrežu je tresao ukupno 179 puta. Nakon njegovog odlaska, sedmicu je 1975. godine tiho obukao Stivi Kopel.

Ipak, nova Junajtedova ''sedmica'', koja je postala legenda, bio je Brajan Robson. Služio je Junajtedu punih 13 godina. Tokom osamdesetih bio je ikona kluba i glas Aleksa Fergusona na terenu. Postigao je 99 golova na 461 meč, a svoju ulogu na sredini terena prepustio je Roju Kinu.

Kinu možda jeste ulogu na terenu, ali je dres morao Eriku Kantoni. Legendarni Francuz je na Old Traford stigao 1992. godine i postao je ikona kluba. Atipičan fudbaler, pisac, poeta i slikar. Njegovim dolaskoj Junajted je počeo da niže titule i Kantona je vrlo brzo dobio naziv ''Kralj Erik''. Povuka se 1997. godine nakon 185 mečeva i 82 gola.

A, ko bi u tom mometu bio najbolji naslednik sedmice nego Dejvid Bekam. Nosio je Beks prvo drse sa brojem 24, potom je zadužio ''desetku'', ali je odlaskom Francuza preuzeo famoznu ''sedmicu''. Bio je jedan od najboljih igrača Junajteda koji su tada dobili nadimak Fergijeve bebe, ali je za 35 miliona funti 2003. godine prešao u Real.

To nije pogodilo Fergusona koji je napravio verovatno jedan od najboljih poteza karijere. Doveo je Kristijana Ronalda, dao mu ''sedmicu'', a Portugalac mu je vratio sa 118 golova i sijaset trofeja. Takođe, kao i Bekam, otišao je u Madrid, a posle njega niko nije bio dostojan famoznog broja.

Pokušao je Majkl Oven, ali se omaleni napadač prečesto povređivao, tako da maltene i nije igrao. Probao je i Antonio Valensija, ali je teret ''sedmice'' bio preveliki za njega. Toliko prevelik da je po povratku na teren, posle povrede, odlučio da uzme 25. Potvrda teškog bremena stigla je i kada je Kagava odbio da uzme ''sedmicu'', kao i Mata koji sada nosi ''osmicu''.

- Mislim da je broj osam odličan broj za mene. Znam koliku težinu nosi Junajtedova sedmica, ali sam se, ipak, odlučio za osmicu - rekao je Mata prilikom dolaska u Junajted.

Di Marija nije imao dilemu, kada je dolazio, da li će zadužiti dres sa brojem sedam. Pitanje je samo, da li će krenuti stopama legendarnih Besta i Kantone ili će teret biti toliko pretežak da će pretegnuti na drugu stranu?

(M.M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA