Pre 16 godina Partizan je slavio jednu od najvećih evropskih pobeda! (VIDEO)

Tog 1. oktobra 1998. godine crno-beli su započeli svoje da tako nazovemo terorisanje engleskog Njukasla koga su dotukli pet godina kasnije u kvalifikacijama za Ligu šampiona

  • 2

Od raspada bivše Jugoslavije pa do danas, ne možemo se baš podičiti nekim velikim uspesima naših fudbalskih klubova, ali se s vremena na vreme dešavalo da Partizan i Crvena zvezda iznenade Evropu i skinu neki veliki skalp. Danas je jedan od tih dana, godišnjica jednog od najvećih uspeha naših timova u poslednjih 20 godina.

Pre tačno 16 godina crno-beli su tog 1. oktobra započeli svoje da tako nazovemo terorisanje engleskog Njukasla koga su dotukli pet godina kasnije u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

Dva tima koji, čisto radi koincidencije, nose iste boje dresova prvi put su se susreli u sezoni 1998/99, u sada odavno zaboravljenom takmičenju Kup pobednika kupova. Posle poraza od 2:1 na Ostrvu, kada je gol nade za beogradsku ekipu sa bele tačke postigao Vuk Rašović, dok su strelci za "svrake" bili legendarni Alan Širer i Dabizas.

Revanš je usledio tačno na današnji dan, a stadion u Humskoj je bio prepun, jer je došla u tom trenutku jedna od najjačih ekipa ne samo u Engleskoj, već i na kontinentu, u čijem su sastavu bili pomenuti Širer, Given, Živarš, Marić, Haman, Solano...

Sabili su tada crno-beli od prvog minuta fudbalere Njukasla u njihov šesnaesterac, a Vladimir Ivić sa pogođenom stativom direktno iz kornera u 100 i nekoj sekundi revanša im je jasno stavio do znaja da nemaju čemu da se nadaju. Trenutak odluke je usledio u 53. minutu kada je Dejvid Bati srušio Ivića u kaznenom prostoru, a siguran izvođač najstrože kazne je bio, kao i na Ostrvu, Vuk Rašović.

Bila je to veličanstvena noć za sve navijače crno-belih, ali i sve ostale ljubitelje fudbala u Srbiji koji su se ponadali da bi Partizan mogao da prezimi u evropskim takmičenjima, ali je u sledećoj rundi naleteo na Lacio i njegov "drim tim" sa Dejanom Stankovićem u ekipi koji je direktno izbacio crno-bele.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • otrodotro

    1. oktobar 2014 | 15:15

    To kaj je doživio te godine jedan od najvećih poraza u Zagrebu od Dinama nema veze..:-)

  • otrodotro

    1. oktobar 2014 | 15:16

    A 5:0 u Zagrebu? Niti slova o tome?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA