Srbi i Albanci strepe: UEFA konačnu odluku donosi u petak?

Disciplinska komisija imaće ispred sebe obilnu dokumentaciju sa dokazima obe delegacije, sastanci će prema najavama biti odvojeni, pa je gotovo izvesno da u UEFA neće žuriti, prvenstveno kako bi donela pravičnu odluku

  • 10
Srbija- AlbanijaFoto: Marko Todorovic

Foto: Marko Todorović

Tročlana komisija Evropske fudbalske unije (UEFA) danas bi trebalo da donese odluku o epilogu prekinute utakmice između reprezentacija Srbije i Albanije u kvalifikaijama za kontinentalni šampionat 2016, ali postoji mogućnost da zbog obilne dokumentacije odluka bude odložena za sutra.

 

Prema informacijama koje dolaze iz Niona, Disciplinska komisija UEFA imaće ispred sebe obilnu dokumentaciju sa dokazima obe delegacije, sastanci će prema najavama biti odvojeni, pa je gotovo izvesno da u UEFA neće žuriti, prvenstveno kako bi donela pravičnu odluku.

 

 

U Kontrolnoj i Disciplinskoj komisiji UEFA nalaze se predsednik Tomas Partl (Austrija) i članovi Žak Antenen (Švajcarska), Šandor Berži (Mađarska), Tomas Hea (Andora), Džim Stjerne Hansen (Danska), Hans Lorenc (Nemačka), Rudolf Repka (Češka), Džejms Šo (Severna Irska) i Žoel Volf (Luksemburg), a komisija koja će odlučivati o prekinutoj utakmici brojaće tri člana iz pomenutog sastava.

 

UEFA je pokrenula postupak protiv oba nacionalna saveza, a Fudbalski savez Srbije tereti se zbog navijackih nereda, bacanja baklji i drugih predmeta sa tribina, korišcenja lasera, ulaska navijaca na teren i slabe organizacije meča.

 

 

Albanci su, s druge strane, suočeni sa mogućom kaznom zbog odbijanja da nastave utakmicu i zbog prikazivanja nezakonitog transparenta.

 

Gotovo je izvesno da su moguća samo četiri scenarija. Prva mogućnost je da UEFA, ukoliko se utvrdi da Albanci snose krivicu za incidente, dodeli pobedu Srbiji službenim rezultatom 3:0, ali i u suprotnom slučaju da trijumf za "zelenim stolom" pripiše gostima ako se utvrdi da je Srbija, kao domaćin, odgovorna za incidente zbog slabe organizacije utakmice.

 

Treća varijanta je da se meč odigra na neutralnom terenu u terminu koji će naknadno biti određen, sa ili bez publike, dok je poslednja, četvrta opcija da se utakmica ponovi u Beogradu, ali pred praznim tribinama.

 

 

Uz sve navedene mogućnosti UEFA može da odredi i novčane kazne, koje redovno idu uz incidente kao što je bio na stadionu Partizana.

 

Ključna stavka u ovom slučaju biće izveštaj delegata utakmcice Harija Bina iz Holandije, ali i specijalnog izveštača UEFA.

 

Povoljna okolnost po Srbiju je što je istekla dvogodišnja uslovna kazna, koju je imala zbog incidenata u Ðenovi na meču protiv Italije 2010.

 

 

Takođe, na ruku Srbiji ide i član 14 Disciplinskog pravilnika UEFA, u kojem stoji da je "zabranjena politička propaganda i bilo kakvo izražavanje sličnih stavova", a upravo je zastava tzv. Velike Albanije inicirala incidente na stadionu Partizana.

 

Utakmica između Srbije i Albanije prekinuta je 14. oktobra pred kraj prvog poluvremena, kada se iznad terena stadiona Partizana pojavila bespilotna letelica, dron, sa zastavom takozvane Velike Albanije, nakon čega su usledili incidenti.

 

Susret je prekinut pri rezultatu 0:0

 

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milorad

    23. oktobar 2014 | 11:48

    Pa naravno, cekaju da pridodaju vecerasnje poene za konacni kraj srbskog fudbala u Evropi.

  • UNITEDSTATESOFSERBIA

    23. oktobar 2014 | 12:29

    MOŽDAMOŽDA zavisi i od večerašnje utakmice,, ,,,OPREZ NAVIJAČI

  • Aca

    23. oktobar 2014 | 13:13

    Onda sutra cemo videti EU na delu Da li je pravda ista za sve Ili ipak kad smo mi u Srbi pitanju onda je ponovo drugacije...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA