TOP 10 derbija Mančestera: Ispadanje Junajteda iz lige, horor start Roja Kina, četiri meča 6+ (VIDEO)

Za vikend nas očekuje fudbalski spektakl u Engleskoj gde aktuelni šampion dočekuje komšije. Stoga se vredi podsetiti nekoliko mečeva koji su obeležili njihovo rivalstvo kroz istoriju

  • 0

Ljubitelji Premijer lige s nestrpljenjem čekaju nedelju i 14:30 minuta kada će na travu Etihada istrčati fudbaleri Mančester Sitija i Mančester junajteda. Derbi grada u kom će verovatno sve stati za vikend osim kolone navijača koja će se slivati ka stadionu aktuelnog šampiona.

Tradicija je apsolutno na strani Junajteda koji je i na svom i na gostujućem terenu zabeležio više pobeda. Ukupno 65 trijumfa Đavola naspram 44 Građana, uz 49 mečeva bez pobednika. Ali ovde nije reč o statistici nego o nezaboravnim mečevima ova dva tima koja će zauvek ostati u sećanjima navijača.

Prvi je svakako onaj od pre 40 godina kada je Junajted dočekao Građane i izgubio rezultatom 1:0. Ono što je svakako okarakterisalo ovaj meč jeste da je pogodak za goste delo nekadašnjeg fudbalera Đavola Denisa Lova. Mnogi smatraju da je upravo taj meč bio prekretnica u rušenju Junajtedove ere koja je trajala 36 godina.

Domaćin je te sezone ispao iz lige, a meč i nije završen pošto su Junajtedovi navijači pohrlili na teren i prekinuli utakmicu. Vredi pomenuti i to da su se Šavoli već sledeće godine vratili u društvo najboljih.

Godine 1989. Građani su proslavili povratak u elitno takmičenje na najbolji mogući način. Pobeda kod kuće rezultatom 5:1. Junajtede je u tom periodu pokušavao da pronađe igru pod vođstvom Aleksa Fergusona, ali su doživeli težak poraz. Te sezone, oba tima imala su isti broj bodova, ali je Junajted imao bolju gol razliku.

Sezonu kasnije ponovo je viđena goleada i šest pogodaka na Mejn Roudu samo što je ovoga puta rezultat bio 3:3. Ferguson je pokušao da se osveti za prošlogodišnji ubedljiv poraz, ali je Siti do tada izgubio samo jedan od devet mečeva koliko je odigrao.

Posle 10 minuta domaćin je vodio sa 3:1 i činilo se da Junajtedu opet sledi katastrofa. Ipak, brzo gol Vajta i pogodak Hjuza glavom spasili su goste koji su te sezone završili ispod komšija na tabeli.

''Two-nil up and you f*cked it up'', odnosno ''2:0 i vi ste sje*ani'' - uzvikivali su navijači Sitija gostima 1993. godine aludirajući na poraz Junajteda od Galatasaraj u Ligi šampiona, ali i slaveći svoje vođstvo na još jednom mančesterskom derbiju na Mejn Roudu.

Međutim, ubrzo su prestali. Kantona je u 78. minutu izjednačio na 2:2, a svoj prvi derbi golom je krunisao tada mlađani Roj Kin i Ferguson je odneo tri boda na terenu omraženog rivala - 3:2.

Kada smo već kod Roja Kina, naredni derbi svakako je obeležio prgavi Irac. Junajted je ugostio Siti u aprilu 2001. godine i nije uspeo da pobedi. Rezultat je na kraju bio 1:1, ali ostaće upamćen krvnički start Kina nad Halandom nakon kojeg je Norvežanin morao da završi karijeru.

- Žalim zbog puno stvari u životu, ali Haland definitivno nije jedna od njih. Optužio me je da sam simulator i dugo sam čekao trenutak da ga pokosim - priznao je kasnije Kin.

Naredne sezone odigran je derbi koji je obeležio igrač Sitija sa Bermuda - Šon Goater. Postigao je svoj 100. gol za Građane i to u sezoni gde se uveliko spekulisalo da napušta tadašnji Mejn Roud nakon što je Siti doveo Nikolasa Anjelku. Upravo je Francuz prvi pogodio za domaći tim, ali je Solskjer bio precizan. U nastavku je usledio šou Goatera i pobeda od 3:1.

Kada je Junajted 2004. godine stigao na Sitijev stadion zaostajali su čak 12 poena iza, tada neuhvatljivog, Arsenala. S druge strane Građani su bili samo tri boda iznad zone ispadanja i imali su veći imperativ pobede.

Fauler, Sinkleri i Rajt Filips su se poigrali sa odbranom Junajteda, odnosno Silvestreom i Građani su trijumfovali rezultatom 4:1. Ubedljiv trijumf bio je jedan od ključnih za opstanak, dok je Junajted ostao iza Tobdžija.

Pet godina kasnije viđen je verovatno jedan od najboljih, ako ne i najbolji mančesterski derbi. Siti je u septembru 2009. godine stigao na Old Traford s timom koji je platio preko 100 miliona funti. Stihgli su Adebajor, Leskot, kao i bivši fudbaler Junajteda Karlos Tevez.

Novac nije uspeo da odnese pobedu nad ''porodicom'' Junajteda koji je tri puta vodio, ali tek od četvrtog puta profitirao - 4:3. Poveo je domaći tim golom Runija, novajlija Beri je izjednačio. Kao i Belami koji je anulirao gol Flečera. Ova dva fudbalera pogađali su i za 3:3, dok je pobedu Junajtedu doneo Majk Oven u 96. minutu. Verovatno i jedini momenat po kom će se Đavoli sećati Ovena.

Ako se navijači Junajteda rado sećaju derbija iz 2009. godine, onda je Sitijevim verovatno najdraži onaj iz 2011. godine. Gostovanje na Old Trafordu u najubedljiviji trijumf rezultatom 6:1. Najgori meč Aleksa Fergusona u Junajtedu i šahovsko nadmudrivanje od strane Roberta Manćinija.

Goleadu je otvorio Mario Baloteli i upravo tada ''svetlo dana'' prvi put je videla i majica sa natpisom ''Why always me?'' Italijanu su se vrlo brzo pridružili Aguero, Silva i Džeko, ali im je posao bio olakšan i zbog crvenog kartona koji je zaradio Evans.

Sedam meseci kasnije novi derbi u novoj sezoni, a mnogi smatraju da je pobeda Junajteda na Etihadu rezultatom 3:2 donekle i rešila prvaka te sezone. Iako je bio decembar, pretpostavlja se da je Siti pokleknuo i na psihičkom planu. Runi i Rafael su pogodili za 2:0, ali je domaćin izjednačio u drugom delu.

Činilo se da je sve gotovo, ali tako nije mislio Robin Van Persi koji je u nadoknadi doneo pobedu Junajtedu, koji je završio kao šampion, a Manćini je dobio otkaz.

(M.M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA