ISTRAŽUJEMO: Zašto propadaju košarkaški velikani bivše Juge? (VIDEO)

Nakadašnji jugoslovenski klubovi Bosna, Split, Cibona i Partizan nalaze se u najtežoj situaciji u svojoj istoriji, a zajedničko im je i to da su svi bili prvaci Evrope. Pročitajte šta o svemu tome kaže trener crno-belih Duško Vujošević

  • 88

Bivša Jugoslavija imala je četiri klupska šampiona Evrope - Bosnu, Cibonu, Jugoplastiku iz Splita i Partizan.

Ti klubovi imali su mnogo toga zajedničkog u radu, sistemu, stvaranju asova.

Na žalost, sad im je zajedničko što su se dva maltene ugasila (Bosna i Split), a dva su u najtežoj situaciji u svojoj istoriji (Cibona i Partizan).

Trener Partizana Duško Vujošević na pitanje Telegrafa da prokomentariše situaciju kaže:

- Čini mi se da je Bosna uradila isto što i Zvezda, odnosno, otišli su u stečaj, ali su zadržali ime. Šteta što se jednom takvom klubu dešavaju takve stvari, jer su ipak značajni igrači prošli kroz njega - kaže Vujošević.

Prvo je šampion Evrope postala Bosna iz Sarajeva 1979. godine, predvođena Mirzom Delibašićem i Ratkom Radovanovićem.

Posle Bosne, Cibona je suvereno vladala dve sezone 1985/86. na čelu s Draženom Petrovićem.

Nedugo potom, Jugoplastika iz Splita tri godine je osvajala titulu šampiona zaredom - 1989, 1990. i 1991. s Tonijem Kukočem i Dinom Rađom kao predvodnicima.

- Svako ima neku svoju priču. Cibona se polako izvlači, dobili su pare od grada, ali su im uzeli nekretnine i lokale koji su u vlasništvu kluba - smatra Vujošević.

- Za razliku od njih, Partizan nije potonuo, samo je u teškoj finansijskoj situaciji. Problem je u tranziciji i prelasku vlasništva iz društvenog u privatno bez odgovarajućeg zakona - kaže Vujošević i dodaje:

- UEFA je uspela da se odbrani od bogatih klubova za razliku od FIBA, gde najviše zarađuju bogati vlasnici klubova. Umesto da se napravi takav sistem da  najviše napreduju oni koji su najbolji učesnici - zaključuje strateg Partizana.

Dominaciju jugoslovenske košarke polovinom osamdesetih i početkom devedesetih zaključio je upravo Partizan osvajanjem titule 1992. sa Sašom Danilovićem i Sašom Đorđevićem.

(D. S. / M. P.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Realno

    3. novembar 2014 | 16:34

    Desava se to da su klubovi nesposobni da idu u korak sa vremenom i da sami stvaraju profit te zbog toga zavise od milostinje politicara i njihove navijacke pripadnosti. Tako imate primer Zvezde koja je bila u nemilosti proslog rezima koji je sve pare davao u SD partizan samo tad crno beli nisu kukali kao danas jer im je bilo fino dok su svi talenti prelazili u partizan i dok nisu morali da brinu za budzet. Od tog trenutka gde je partizan bio sampion i pre pocetka prvenstva pocela je i propast srpske kosarke. Danas imamo drugaciju situaciju gde se Zvezda gura od strane vlasti bar po recima ovih sto kukaju ali to je samo dokaz da su svi klubovi u nasoj zemlji nesposobni da funkcionisu samostalno pa se uskoro ocekuje da se partizanu desi scenario bas istin onakav kakav je zadesio Zvezdu....ja nisam najpametniji ali ko misli da je partizan institucija i da je bukvalno sam zasluzan za svoje uspehe taj ima ozbiljnih problema sa intelegencijom....

  • ()

    3. novembar 2014 | 17:45

    Katanac more!!!

  • Miha

    3. novembar 2014 | 14:49

    Vratice se velikani gde im je mesto!!!a vestacke tvorevine su tu da bljesnu jednu,dve sezone i to je to ...4 institucije!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA