Na današnji dan: Enfild i Liverpul se klanjali Zvezdi! (VIDEO)

Crveno-beli 6. novembra, pre 41. godinu, odigrali jedan od najboljih mečeva u istoriji * Uspeli su jedini u Evropi da savladaju Redse na Enfildu u 20. veku

  • 18

Oslabljeni neigranjem Dragana Džajiča, fudbaleri Crvene zvezde otputovali su pre 41 godinu u Englesku na revanš meč osmine finala Kupa šampiona protiv Liverpula kog su ranije u Beogradu pobedili rezultatom 2:1. Isti rezultat, na današnji dan 1973. godine, stajao je i na slavnom Enfildu.

Bila je to jedna od najvećih pobeda Zvezde u istoriji, a podatak da je to jedini poraz Liverpula na svom stadionu u Evropi, u 20. veku, jasno govori kakav podvig su načinili izabranici Miljana Miljanića. Strelci za srpskog šampiona bili su Vojin Lazarević u 60. minutu i Slobodan ''Cole'' janković u 90. minutu, dok je za domaći tim pogodio Loler u 83. minutu.

- Nismo imali specijalistu za slobodnjake. Stane (Karasi) je namestio loptu i hteo da šutira. Ja mu priđem i kažem da ću samo da preskočim. I tako ga prevarim i pogodim - rekao je svojevremeno za Radio Beograd strelac pobedonosnog gola Cole Janković, ali i priznao da im nije bilo svejedno pre meča:

- Izašli smo na teren sat pre početka. Stadion prazan, nikoga nema čak ni na onom njihovom čuvenom “kopu“. Kažem je Kuletu Aćimoviću: “Sve što bude ispod pet komada – odlično“. Potcenili nas i oni i njihovi navijači. Veruj u sebe. Vratimo se u svlačionicu, a Miljan pita: “Ko hoće da se kladi da dobijamo večeras ?“ Vidi se da nije ona obična motivacija, ozbiljan čovek.

Vredi pomenuti i to da je tada 18-godišnji Vladimir Petrović Pižon odradio fenomenalan posao na sredini terena, a koliko je srpski šampion odigrao superiorno govori i izjava Liverpulovog trenera Bila Šenklija.

- Od Poljaka koji su nas izbacili sa Svetskog prvenstva ne možemo da naučimo ništa, a od Crvene zvezde i Jugoslovena možemo mnogo toga - rekao je Šenkli posle meča kada je Zvezdu označio kao glavnog favorita za osvajanje titule prvaka Evrope.

Međutim, Atletiko Madrid je bio prejak za Beograđane. Poraz zvezde na Marakani od 2:0 i remi u Španiji (0:0) u četvrtfinalu.

Liverpul – Crvena zvezda 1:2 (0:0)

(Loler 83 - Lazarević 60, Janković 90)

Liverpul: Rej Klemens, Kris Loler, Alek Lindzi, Fil Tompson, Leri Lojd, Emlin Hjuz (kapiten), Kevin Kigen, Džon Mekloglin (od 63. Brajan Hol), Stiv Hajvej (od 72. Filip Borsma), Džon Tošak, Jan Kalagan. Trener: Bil Šenkli.

Crvena zvezda: Ognjen Olja Petrović, Nikola Jovanović, Vladislav Bogićević, Miroslav Pavlović (kapiten), Kiril Dojčinovski, Petar Baralić, Slobodan Janković, Stanislav Karasi, Vojin Lazarević, Jovan Aćimović, Vladimir Petrović. Trener: Miljan Miljanić.

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Posmatrač

    6. novembar 2014 | 09:47

    Kompleks malog komšije nikada ne prolazi. Nego dobićete vi večeras Biljana platno Bešitkaš....sramoto srpskog sporta, jugoslovensko društvo. Pozdravite predsednika Tuđmana na početku meča.

  • 420

    6. novembar 2014 | 10:04

    NEK NAS SE EVROPA PONOVO PLASI!!

  • miki

    6. novembar 2014 | 10:52

    Kakav fudbal.......

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA