Zbog čega fudbaleri Srbije odlaze iz reprezentacije? Niko nikada javno nije rekao pravi razlog!

Danko Lazović, Aleksandar Luković, Nemanja Vidić, Neven Subotić i Filip Đorđević su fudbaleri koji su u nekom trenutku svoje karijeri odlučili da kažu "zbogom" reprezentacije Srbije*Interesantno je da ovi igrači nikada javno nisu izreklli konkretne razloge za svoje povlačenje

  • 33

Izgleda da je kod srpskih fudbalera postao trend da se napušta reprezentacija. U poslednjih nekoliko godina bili smo svedoci da je nekoliko igrača odbilo da nastupa u dresu sa državnim grbom, a ono što je najčudnije je da razlozi nikada nisu bili konkretno navedeni.

Uvek se u medijima spekulisalo o mogućim razlozima, ali nikada nijedan igrač nije javno rekao zbog čega više neće da se odaziva na pozive. Evo kako je hronološki to izgledalo.

Danko Lazović i Aleksandar Luković su maltene u isto vreme odlučili da kažu "zbogom reprezentaciji".

Bilo je to u martu 2011. godine, kada su Lazović i Luković bili saigrači u Zenitu, Srbiju predvodio Pižon, a kao razlog su naveli da žele da se posvete klupskim obavezama. Ipak, obojica su se kasnije ponovo obukli reprezentativne boje. Luković je prihvatio poziv Siniše Mihajlovića kada je bio selektor, dok se Lazović nedavno vratio u državni tim kada je prihvatio poziv Dika Advokata.

Nemanja Vidić se oprostio 2011. godine posle neuspešno završenih kvalifikacija za Evropsko prvenstvo koje je održano 2012. godine u Poljskoj u Ukrajini. Povlačenju iz reprezentacije prethodila je sramna partija Srbije protiv Slovenije u Mariboru, kada je između ostalog Vidić i promašio penal za izjednačenje. Tada je selektor "orlova" bio Vladimir Petrović Pižon.

- Želim da obavestim sportsku javnost i navijače da sam posle dugog razmišljanja, teškog srca, odlučio da se oprostim od reprezentacije Srbije. Osnovni razlog za takvu odluku je što se već duže vreme, a naročito u svetlu poslednjih događaja, u medijima, pa samim tim i javnosti, kritikuje moj odnos prema nacionalnom timu, iako sam za reprezentaciju igrao i povređen, nekada i mimo volje ljudi iz kluba. Ovim potezom želim da zaštitim reprezentaciju i sebe od raznih kuloarskih priča, gde se zanemaruje moj učinak kao fudbalera.

- Takođe, ne želim da se zbog istih optereti nova generacija naših reprezentativaca i eventualno zbog toga pokvari atmosfera u reprezentaciji pred novi ciklus kvalifikacija. Dugujem zahvalnost navijačima, svim selektorima i trenerima, kao i saigračima sa kojima sam sarađivao u prethodnih deset godina, dok sam igrao za nacionalni tim. Uveren sam da generacija reprezentativaca koja dolazi ima kvaliteta i snage da obraduje naciju u predstojećim mečevima, a ja ću svim srcem biti uz njih kao navijač - rekao je Vidić, koji je i 2012. godine odbio poziv Siniše Mihajlovića da se vrati u državni tim.

Neven Subotić nikada javno nije odbio poziv da igra za Srbiju, ali se navodno stekao takav utisak u ovim kvalifikacijama. To je i na jednoj konferenciji za štampu potvrdio i bivši selektor Srbije, Dik Advokat.

- Imam osjećaj da Subotić ne želi da igra za reprezentaciju. Što se mene tiče, završio je. Kada neko nema želju da igra za nacionalni im, bolje da nije tu - rekao je Advokat. Ipak, prema nekim informacijama, Subotić nijednog trenutka nije želeo da odbije da igra za Srbiju, već je u poslednje vreme dosta kuburio sa povredama, pa je želeo da se adekvatno oporavi pred nastavak sezone.

Poslednji u nizu onih koji su okrenuli "leđa" reprezetaciji, jeste Filip Đorđević. Centarfor Laciija je navodno odbio da uđe u igru protiv Grčke, a nakon toga je nezadovoljan statusom u reprezentaciji, saopštio pojedinim članovima stručnog štaba da ga ne zovu više u nacionalni tim.

Razlog je činjenica da je u poslednje vreme bio poslednja opcija uprkos dobroj formi i golgeterskoj seriji u dresu Lacija, dok je prvo rešenje Dika Advokata protiv Albanije i Danske bio Danko Lazović.

Za kraj, pitanje i za vas. Da li bi trebalo praktikovati da se igrač koji je već jednom rekao da ne želi da igra za reprezentaciju ponovo u neko trenutku pozove pod zastavu Srbije?

(M. R)

 

 

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milos

    20. novembar 2014 | 00:33

    Sto se Djordjevica tice, coveka razumem u potpunosti, zovu ga, on dodje, prevali toliki put i na kraju ne igra, a igra Lazovic koji ne moze da da gol u nasoj ligi.. Lazovic u toku utakmice uglavnom price sa sudijom ili lezi na zemlji.

  • Miloš

    20. novembar 2014 | 00:14

    Naravno da ih treba ponovo pozivati, sramota je sto su pojedinci doveli do toga da takvi igraci moraj uda napuste reprezentaciju. Vi Biste kao sedeli na klupi kao rezerva Lazovicu, a pritom dajete golove za lacio, ili kao prosle godine Matic, sto je sedeo na klupi, a igraju Raca Petrovic, Radovanovic i Ignjovski! Daj nemoj me zvati, covece, imam ozbiljan posao i ugovor, da bih pravio budalu od sebe.

  • stefan

    20. novembar 2014 | 00:11

    Posto smo na dnu, bolje da te dane provedu sa porodicama, umesto sto bi bezvoljno drndali loptu. Treba dati priliku potpuno mladim igracima, zeljim dokazivanja! Juniorska reprez, bi mogla opusteno da postane prvi tim!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA