ZVEZDA VS PARTIZAN! Statistika kaže: Crveno-beli pobeđuju 76:66. Evo i zašto!

Statistika može mnogo toga da pokaže, ali ne otkriva sve, jer kada su večiti derbiji u pitanju tada se obično dešavaju situacije koje ni najbolji prognozeri ne mogu da pretpostave

  • 23

Prvi duel večitih basket rivala, Crvene zvezde i Partizana odigraće se večeras u 19.00 sati u 10. kolu Aba lige, a mesto duela je hram košarke beogradski "Pioniru".

Međutim, posle mnogo godina dominacije crno - belih, ovoga puta Zvezda ulazi u duel kao apsolutni favorit, jedina neporažena ekipa u ABA ligi i Evroligaš koji igra veoma dobro u Evropi.

Sa druge strane, Partizan je izgubio šanse da ode u drugu fazu Evrokupa, u ABA ligi je u sredini tabele na 7. mestu sa 5 pobeda i četiri poraza. Zato deluje da bi Zvezda trebalo da ovaj duel dobije lakše nego inače.

Ali, staro pravilo kaže u derbiju nema favorita i nekad ekipe koje su jače na papiru ne pobeđuju.

Poslednji put kada su se sreli na kraju prošle sezone u junu ove godine jedan meč je završen tako što su igrali 5 na 3 posle tuče, isključenja i pražnjenja tribina.

Međutim, da vidimo šta kaže statistika od starta sezone, jer statistika je kao bikini, otkriva sve, a ne pokazuje ništa.

Crvena zvezda je u naletu sa devet vezanih pobeda na startu takmičenje što je klupski rekord.

Zvezda je najefikasniji ekipa Aba lige sa 84, 7 poena u proseku, dok se Partizan nalazi na 10. mestu sa 69,8 ubačenih poena. Što znači da ako crno beli žele da pobede mopraju da prebace cifru od 80 datih poena..

Lider na jadranu prima u proseku 62,2 poena po meču, a pošto do sada nisu izgubili nijedan duel, teško je prognozirati koliko poena treba da ubaci Partzan da bi pobedio.

Najviše im je dala Cedevita 87 poena pa je logično da crno - belima treba više od 80 poena za pobedu..

Partizan prima u proseku 68, 8 poena ali je zanimljivo da je sve mečeve koje je izgubio primio više od 70 poena...dok je samo jedan meč koji je pobedio Partizan primio više od 70 poena...

Gledano prosto zbir Zvezdinih primljenih koševa i Partizanovih datih kad se podeli sa dva dolazi se do cifre od 66 poena koliko bi crveno - beli trebalo da prima, dok sa druge strane zbir Partizanovih primljenih i Zvezdinih datih, ali podeljen sa dva daje zbir od 76 poena , koliko bi crno - beli mogli da prime koševa.

Matematički gledano Zvezda bi trebalo da pobedi sa 76:66, ali ovo je samo dobra prilika za zabavu i upotrebu statistike.

Realnost je nešto drugačija i ona je pokazala da favorit na papiru vrlo često gubi prvi derbi u sezoni

Međutim, evo još malo statistike za ljubitelje iste.

Što se tiče skokova tu su izjednačeni obe ekipe imaju u proseku po 34 skoka po meču.

Ali, sada dolazimo do onih najbitnijih stvari a to su procenti šuta, koji vrlo janso oslikavaju kvalitet tima u napadu.

Zvezda je lider ABA lige sa 55,5 odsto pogođenih šuteva za dva poena, dok je Partizan na 13. mestu sa 47 odsto pogođenih šuteva sa poludistance.

Što se tiče trojki opet je Zvezda lider sa 39% uspešnosti, dok su crno - beli opet na 13. mestu sa svega 27% ubačenih trojki.

Ipak, ovo ne mora mnogo da znači ako večeras šampion odigra na nivou i ubaci recimo trojke sa 60% uspešnosti.

Što se tiče startnih postava, Zvezdina petorka u sastavu Vilijams, Dangubić, Lazić, Kalinić, Marjanović ubacuje u proseku 40,5 poena, dok ostale poene nadoknađuju igrači koji ulaze sa klupe i tu je Zvezdina snaga.

Partizanova startna postava Tepić, Murić, Milutinov, Mačvan, Andrić ubacuje 42, 2 poena, ali s obzirom na prosek od 69 koševa, vidi se da učinak ostalih nije toliko veliki. Tačnije, Partizan nema tako veliki broj igrača u rotaciji da bi igrao na veliki broj poena..

Bilo kako bilo, večeras će biti poznato da li će Zvezde uspeti da obori rekord Makabija iz 2011/12 sezone kada je imao 10 vezanih pobeda na startu, ili će Partizan prvi naneti poraz neporaženom rivalu.

(D.S)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA