NAJVEĆA TAJNA SRPSKOG FUDBALA: Upravnik Golog otoka koga su zvali Zver stvorio je Crvenu zvezdu!

Jedan broj Delija nikad mu neće oprostiti što je na Golom otoku bio tako okrutan prema sopstvenom narodu, dok drugi tvrde da je mnogo bitnije to da je voleo Zvezdu i ono što je uradio za nju. Ovo je priča o Nikoli Bugarčiću

U trenutku kad se u Crvenoj zvezdi bira novi predsednik, (po svemu sudeći, to će biti Svetozar Mijailović), ali i novo rukovodstvo kluba, odlučili smo da se vratimo u malo dalju prošlost kluba iz Ljutice Bogdana i podsetimo se jednog čoveka koji je na neki način postavio temelje uspeha čija je kruna bilo osvajanje Kupa šampiona 1991. godine u Bariju. On i dalje izaziva veliku polemiku među navijačima.

Reč je o Nikoli Bugarčiću koji je bio predsednik Skupštine crveno-belih od 1968. do 1977. godine. U tom periodu stvorio je jak i stabilan evropski klub koji je bio dominantan u bivšoj Jugoslaviji, ali i ostvario značajne rezultate na međunarodnoj sceni.

Više puta je govorio da su mu po dolasku na Marakanu glavni cilj trofeji u domaćim takmičenjima i izlazak u Evropu i takmičenje u Kupu šampiona. Što je naumio to je i ostvario, jer je u tih devet godina njegovog predsednikovanja ovaj tim osvojio četiri titule prvaka Jugoslavije, tri Kupa Maršala Tita i došao do polufinala Kupa šampiona 1971.

Zajedno s generalnim sekretarom Sobodanom Ćosićem stvorio je igrački jaku ekipu, predvođenu Draganom Džajićem i Stanislavom Karasijem na terenu, a Miljanom Miljanićem na klupi. Za vreme njegovog mandata završena je izgradnja stadiona i postavljeni su reflektori na Marakani.

- Presrećan sam što je u vreme mog mandata na čelu Skupštine kluba dovršena izgradnja stadiona, a posebno se ponosim činjenicom da smo postavili reflektore. Zvezda četiri-pet puta godišnje napuni stadion, što je još jedan podatak za ponos - svojevremeno je isticao Bugarčić uz napomenu da mu je najveći uspeh bio povratak Rajka Mitića u klub.

Ipak, uprkos svemu što je uradio, pominjanje njegovog imena oduvek je izazivalo polemiku, raspravu i svađu među Zvezdinim navijačima.

Razlog za to je što je Bugarčić pre dolaska u Ljutice Bogdana bio na funkciji upravnika logora Goli otok i prema svedočenjima mnogih koji su tamo bili zatočeni, bio je užasno brutalan prema logorašima.

Prema njihovoj priči, on je jednom prilikom rekao okupljenima da će ga zapamtiti i da će jesti jedni druge, a da se ponašao kao "zver od čoveka".

Upravo zato pristalice crveno-belih nikako ne mogu da se slože oko njega, njegove uloge u klubu i značaja. Jednostavno, jedan broj Delija nikad mu neće oprostiti to što je radio na Golom otoku i što je bio tako okrutan prema sopstvenom narodu, dok ga drugi, pak, uzdižu i govore da je od svega toga mnogo bitnije to da je voleo Zvezdu i ono što je uradio za nju.

Često se može čuti od onih koji su protiv njega da je bio najveća mrlja i sramota u istoriji kluba, da nikakav njegov uspeh s timom s Marakane ne može da poništi ono što je činio pre nego što je došao u Zvezdu, dok oni koje taj period njegovog života ne zanima govore samo pozitivne stvari ističući dostignuća koja je ostvario dok je bio predsednik Skupštine.

Bilo kako bilo, on će definitivno izazivati kotroverze i neslaganja među Delijama, a interesantno je da ga se u klubu nikad nisu odrekli  i nakon svih promena koje su se događale nakon njegovog odlaska.

Jedna anegdota o njemu, koju je, zanimljivo, ispričao Svetozar Mijailović, čovek koji bi sad trebalo da sedne u predsedničku fotelju Crvene zvezde, i to na komemoraciji Nikole Bugarčića 2010. godine, pokazuje koliko je on i kako gledao na navijače crveno-belih i da je zbog njih na kraju i prinudno poslat u penziju.

- Navijače je isticao kao važan faktor našeg kluba. Dobro je poznata njegova poslednja predsednička pobeda u korist kluba. Bilo je to uoči susreta s Ferencvarošem, kad je prodato 92.000 ulaznica, uz stav kluba da televizijskog prenosa neće biti.

- Inače, razlog je bio, jer prenos nije bio najavljen pre početka prodaje ulaznica, pa bi bilo nepošteno prema navijačima. U to vreme na brdu kod Kranja je zasedao Centralni komitet KPJ, a glavni jugoslovenski komunisti su tražili TV prenos. Nikola je morao da bira poštovanje publike ili prenos.

- Kad je stigla poslednja naredba da bude prenosa, on je uzeo sekiru i presekao sva tri strujna kabla i onemogućio prenos utakmice. U roku od 48 sati je bio razrešen funkcije predsednika Skupštine kluba i poslat u prinudnu penziju - ispričao je Mijailović o Bugarčiću.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • sasa savic

    10. decembar 2014 | 21:55

    to nije nikakva tajna... opste je poznato da su zvezdu osnovali ozna i udba, krcun, rankovic, jovo kapicic, bugarcic... oni su pobili vise srba nego nemci za vreme okupacije... i njihovo kasnije "srbovanje' preko zvezde je samo neuspeo pokusaj da operu ruke...

  • KEKEC

    10. decembar 2014 | 21:51

    Ko li je veći "gubitnik", mi sa Tudjmanom kako nas često prozivaju "zvezdaši" ili oni posle ovog saznanja o njihovom tvorcu, zlikovcu sopstvenog naroda, jer su zatvorenici bili većinom Srbi!

  • Dule

    10. decembar 2014 | 22:15

    Bolje i Tudjman kao predsednik sportskog društva u jednom mandatu nego ovakav zlikovac i krvnik sopstvenog naroda kao osnivač.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA