Može li Zvezda kao nekad? Jednom su pobedili Real dva puta za osam dana!

Pre više od četiri decenije crveno-beli su ostvarili istorijski podvig pošto su dva puta u osam dana pobedili Real i plasirali se polufinale tadašjeg Kupa Kupova

  • 14

Drugog dana Nove godine očekuje nas prava košarkaška poslastica u okviru prvog kola top 16 Evrolige Crvena Zvezda dočekuje u Kombank Areni Real Madrid najuspešniji tim svih vremena.

Zvezda je nekoliko puta igrala sa Realom u svojoj istoriji ali poslednja dva duela su bila spektakularna. Jedan se desio pre 42. godine a drugi pre sedam godina u Evrokupu kada su se sastali čak četiri puta u sezoni.

Iz tih šest duela, Zvezda ima tri pobede i tri poraza.

Srpski tim ni sada nije favorit, ali to nije bio ni u sezoni 1972-73 kada su ga savladali dva puta u roku od osam dana, prvo u Madridu 77:74, a zatim i u Beogradu i to sa 80:70.

A nisu bili ni 2006/07 kada su jednom pobedili (100:81) a jednom izgubili od Reala u Madridu (84:58). Te godine sastali su se i u četvrtfinalu Evrokupa a obe pobede odneli su Madriđani u Beogradu (83:72) i u Madridu (79:78)

Ali krenimo redom. Pre 42. godine to su bile dve odlučujuće utakmice za ulazak u polufinale Kupa Kupova.

Real tada mesecima nije izgubio kod kuće, baš kao i prošle sezone, iako su obe ekipe bile oslabljene za najboljeg igrača tima, Realu nije igrao Kliford Luika, a Zvezdi Ljubodrag Simonović.

Zvezda je tada uspela da stigne do polufinala gde je poražena u oba meča od CSKA. Real je već sledeče sezone bio šampion.

- Čini mi se da je naša ekipa bila dodatno motivisana zato što nije bilo Simonovića. Igrači su se ujedinili i uložili dodatni napor da pokažu koliko mogu bez njega-govori danas Bratislav Đorđević, tadašnji trener Crvene zvezde. Od te utakmice, u svim takmičenjima, imali smo deset pobeda u nizu, među kojima i dva protiv Reala.

- U Madridu su celu utakmicu odigrali samo Slavnić i Rakočević kome je to bila sigurno najbolja utakmica u karijeri. Oni su bili agresivni i igrali su presing tokom celog meča što je bio impuls za Vučinića, Kapičića, Lazarevića, Pešića, Sarjanović i ostale. Najefikasniji igrač prvog meča bio je Goran Rakočević (22) koji je bio još i najbolji u odbrani, imajući u vidu da je Vejna Brabendera zaustavio na devet poena( prosek iznad 25).

- Iznenađujuće za Real je bila naša mešovita odbrana: Moka i Goge igrali su čoveka, a zadnja linija, zonu. Oni nisu mogli da prepoznaju našu igru i nikako nisu mogli da nam odgvore. Moka i Goge su zaustavili njihove bekove i dali zajedno 40 poena, što je uz fantastičnu igru ostalih i donelu pobedu. Ta utakmica je sigurno jedna od najboljih u kojoj su i odbrana i napad izuzetno funkcionisali i bili dominantni tokom 40 minuta - objašnjava Đorđević za Politiku kako je nadmudrio Pedra Ferandiza koji je danas član obe najveće košarkaške kuće slavnih, u Springfildu i Ženevi.

- Suština uspeha je tada bila to što su igrači sazreli i što je u ekipi vladao pravi timski duh.

Tadašnja generacija je osvojila nekoliko trofeja u tri godine: Prvaci Jugoslavije 1971/72 i igrali u finalu Kupa evropskih kupova, sledeće sezone drugi u prvenstvu, osvojen kup Jugoslavije i već pomenuto evropsko polufinale, a kao kruna svega je došla sezona 1973-74 i trofej Kupa kupova što je ujedno i poslednji vrhunski rezultat u evropskim takmičenjima.

Poslednji put Zvezda i Real su igrali u sezoni 2006/07 u Evrokupu a Zvezda je 14. novembra ubedljivo slavila u Pioniru sa (100:81), dok je u Madridu na Svetog Nikolu 19. decembra 2006 ubedlivo poražena 84:58.

Nakon toga sastali su se i u četvrtfinalu Evrokupa, ali su tada obe pobede odneli Madriđano 83:72 u Beogradu i mininalno 79:78 u Madridu.

Pogledajte detalj sa meča Zvezde i Reala odigranom 2007. godine.

(Telegraf.rs)

 

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Partizan=Teleoptik=Igokea

    29. decembar 2014 | 16:15

    Neko dva puta a neko ssmo jednom za tolike godine...hahahaha

  • Manda

    29. decembar 2014 | 18:27

    Koji fmp kad svuda pise crvena zvezda-real madrid.msm.gledajte u petak i videcete spektakl kakav prave samo delije!!!

  • BEN DELIJA

    29. decembar 2014 | 21:25

    MOZE MOZE SAMO DA NEBUDE "SIMBIOZE" SA AUTORITETOM REALA

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA