NOKAUT VEKA: Na današnji dan je zbog ovog boks meča drhtala cela Jugoslavija! (VIDEO)

Pre 37 godina Mate Parlov postao je profesionalni prvak sveta u boksu

  • 13

U istoriji jugoslovenskog sporta 7. januar 1978. godine upisan je crvenim slovima! Tog dana je Mate Parlov postao svetski prvak u poluteškoj kategoriji WBC organizacije.

Na današnji dan pore tačno 37 godina legendarni jugoslovenski bokser je u devetoj rundi borbe nokautirao Migela Anhela Koelja i postao profesionalni prvak sveta. Bio je to najveći uspeh boksa na prostorima bivše jugoslavije, a i dan danas je ne računajući zlatne olimpijske medalje koje su naši borci osvajali.

Printskrin: Youtube/Kanal korisnika mateteo72 Printskrin: Youtube/Kanal korisnika mateteo72

Parlov je 1976. godine postao evropski prvak u poluteškoj kategoriji, a te godine nije uspeo da preotme titulu vladjućem prvaku sveta Metjuu Muhamedu, pošto je nakon prve borbe odlukom sudija trijumf pripao Amerikancu, da bi u revanšu bilo nerešeno.

Ipak, dve godine kasnije jugoslvoenskom borcu se sve vratilo. U prepunoj Palasport hali u Milanu izašao je na crtu šampionu Koelju i savladao ga nokautom za sva vremena. Zbog rođenog Splićanina je na pravoslavni Božić te 1978. godine drhtala čitava Jugoslavija koja je sa nestrpljenjem čekala da najbolji izdanak njenog boksa konačno dosegne i svetske visine što se i dogodilo.

Parlov je kasnije titulu prvaka sveta izgubio od Marvina Džonsona u decembru te godine, ali bez obzira na to što nikada više nije uspeo da je povrati, ovaj trenutak ostao je upamćen kao najveći bokserski uspeh u profesionalnim vodama na prostoru nekadašnje SFRJ.

Tokom svoje profesionalne karijere imao je skor od 24 pobede, tri poraza i dve borbe su završene nerešenim ishodom. Mate Parlov je preminuo od raka luća 2008. godine u svojoj 60-toj godini života.

Tokom karijere osvojio je i zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Minhenu 1972. godine i isto odličje na Svetskom prvenstvu u Havani dve godine kasnije, a proglašen je za najbolhe hrvatskog sportistu u 20. veku. Po njemu je nazvana Dvorana sportova u Puli.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • dragan

    7. januar 2015 | 17:14

    oni koji zbijaju sale na racun ovoga ne znaju da cene vrednost ne samo boksa nego i drugih stvari nekada je cela bivsa jugoslavija slavila uspeh parlova

  • Mirko

    7. januar 2015 | 16:14

    Da li vi ljudi znate kako izgleda normalan nokaut? Strasno...

  • Pn

    7. januar 2015 | 16:22

    Vraća se boks polako kod nas. B92 radi dobar posao što se tiče vraćanja boksa na televiziju. Treba nam neki naš bokser da se pojavi na svetskoj sceni da bi se omladina zainteresovala za boks. Nešto slično što je Novak uradio sa tenisom. Dok se Novak nije pojavio tenis u Srbiji je retko ko trenirao. Od kada se Novak pojavio na vrhu teniski tereni u Srbiji su sve puniji i puniji.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA