ZABRANJENA ZONA ZA GROBARE I DELIJE: Ovo je mesto gde caruju navijači Rada! (FOTO)

Prošetali smo krajem u kome se dve najveće navijačke grupe apsolutno ništa ne pitaju. Ovde vladaju Junajted forsi, ovde važe njihova pravila ponašanja

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Srpski navijači ne poznaju kodeks poštovanja protivničkih grafita i murala, osim kad je u pitanju jedan beogradski kraj poznat po tome što ga naseljavaju najvatrenije pristalice Rada.

Popularni Junajted forsi nečim su uspeli da ubede i Delije i Grobare, da njihove standardne akcije koje se sprovede u toku noći, a nazivamo ih žvrljanjem rivalskih grafita ne događaju i na Banjici.

Da li su uložili godine u disciplinovanje protivnika ne znamo, ali je dovoljno proći ovim banjičkim krajem i uvideti da se ovde oko navijačkih dešavanja pitaju samo "Forsi".

ZAŠTO ZABRANJENA ZONA

Radovci potpuno drže pod svojom kontrolom deo naselja oko "Pet solitera", sve do okretnice trojlejbusa kod Tržnog centra Banjica.

Ne, nećemo tvrditi da u ovom kraju beogradske opštine nema navijača Partizana i Crvene zvezde, ali je jasno kao dan da njihovo hvalisanje šalom, dresom, a ponajviše grafitom, nije dobrodošlo.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Ovaj kraj je jedan od retkih, verovatno i jedini u kome ne dolazi do upadanja u pola noći crveno - belih ili crno - belih i iznenadnog akcijanja.

Zabranjena zona koju su kroz par decenija stvorili po mnogima najoriginalniji navijači u Srbiji, odlikuje se i time da njihovi stihovi na zidovima, fasadama, zatim slogani, crteži i grafiti, netaknuti budu od trenutka kada se izrade. Sve dok oni ne odluče da li će ga promeniti ili obnoviti.

DOBRODOŠLI U 101% RADOV KRAJ

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Specifičan kraj, kakav se viđa još samo u engleskom navijačkom životu i pomalo južnoameričkom, odiše Radovim bojama, i nekako, brojnim porukama i grafitima ostavlja utisak da bi trebalo biti oprezan kada je navijačko izjašnjavanje u pitanju.

Čini se da je to uspešno odrađena misija Radovaca, čija poseta na utakmicama Super lige ne prelazi cifru od 3 do 4 stotine.

Međutim, grafiti sa porukama "Ideja, a ne masa" i "UF 101%" dovoljno govori o njihovom stavu: Broj im nije bitan, već kvalitet.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Zanimljivo je da se u neposrednoj blizini, Miljakovcu, Kanarevom brdu, Kumodražu, Dedinju... nalaze navijači Zvezde i Partizana, ali ovaj kraj, znači "Pet solitera" i deo oko TC Banjica, nikada ne diraju.

Foto: Google Maps, Telegraf, Tanjug/Sava Radovanović, Marko Todorović Foto: Google Maps, Telegraf, Tanjug/Sava Radovanović, Marko Todorović

STRAH U BLIZINI

Navijači Rada su uspeli da steknu epitet ekipe koja često pravi "sačekuše" navijačima Partizana i Zvezde, s obzirom da ovi nekoliko puta godišnje u velikom broju dolaze ovde, jer je u blizini Sportski centar Banjica, u kojem se igraju rukometni i vaterpolo derbiji.

Obližnja banjička šuma je uvek bila opasna, često je dolazilo do sukoba sa protivničkim navijačima, a Radovci često imaju momenat patroliranja od stadiona Rada (u neposrednoj blizini), do pumpe koja se naslanja na jedan od pet solitera.

Foto: Telegraf Pojašnjenje: Stadion Rada je odnedavno i uz pomoć navijača obnovio fasadu Foto: Telegraf

Sukobi su česti i ne biraju doba dana ili godišnje doba.

ČUVENI SUKOB KOD TROŠARINE

Nekako je javna tajna da je rivalitet Radovaca i Delija izraženiji nego između Grobara i Junajted Forsa.

Razlog je navodno u "preletanju" određenog broja navijača Zvezde krajem osamdesetih u tabor plavo - belih, a taj trend koji je trajao nekoliko sezona napravio je veliko rivalstvo.

Ono je kuliminiralo čuvenim sukobom kod Trošarine 2001. godine, oko čega prepucavanje dveju navijačkih grupa i dalje traje.

JUNAJTED FORSI

Osnovni slogani:

"Ideja, a ne masa"

"Nećemo stati"

"Samo naš, Samo Rad"

"Bog na nebu, Rad na zemlji"

"UF 101%"

"Sami protiv svih"

Foto: Telegraf Foto: Telegraf
Foto: Telegraf Foto: Telegraf
Foto: Telegraf Foto: Telegraf
Foto: Telegraf Foto: Telegraf
Foto: Telegraf Foto: Telegraf
Foto: Telegraf Foto: Telegraf
Foto: Telegraf Foto: Telegraf
Foto: Telegraf Foto: Telegraf
Foto: Telegraf Foto: Telegraf
Foto: Telegraf Foto: Telegraf
Foto: Telegraf Foto: Telegraf
Foto: Telegraf.rs Foto: Telegraf.rs

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SRBI SMO

    29. januar 2015 | 16:55

    Ja dođem sa Zvezdare iz Zvezdinog kraja Mirijeva i šta neko će da me ubije? A zbog čega? Šta je to u mozgovima? Isti smo narod.Kakvi ste vi to Srbi kada koljete nekoga ko je iz drugog dela grada? Nije vama samo bitno ko za koga navija,nego bilo ko ko nije odatle.A to važi i za mnoge blokove,a i skoro svaki kraj grada. Čemu to? Kakvi ste to Srbi? Koljemo se međusobno ni zbog čega.

  • slobodan

    29. januar 2015 | 16:25

    Kako ih bre nije sramota biju se brat protiv brata, a kad je bila mobilizacija '99 niko na kosovo nece...

  • Zona

    29. januar 2015 | 15:24

    Pa neka.Al zato ih nema nigde više i imaju zabranjene zone po svim drugim delovima grada.Nek ne mrdaju onda iz svoje rupe.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA