NOVAK U FINALU! Slatka osveta Đokovića Vavrinki u pet setova! (FOTO) (VIDEO)

Baš kao i u prethodna njihova tri duela na Gren slem turnirima i ovoga puta dvojica vrsnih tenisera odigrala su pet setova, a srpski teniser je uspeo da se revanšira za prošlogodišnji poraz u četvrtfinalu

  • 17

Moralo je u pet setova! Novak Đoković je u finalu Australijan opena po peti put u svojoj karijeri. Posle ogromne borbe, i sa protivnikom i sa samim sobom, najbolji teniser sveta je savladao Stena Vavrinku 7:6, 3:6, 6:4, 4:6, 6:0 i posle dve godine pauze ponovo će se boriti za trofej u Melburnu.

Baš kao i u prethodna njihova tri duela na Gren slem turnirima i ovoga puta dvojica vrsnih tenisera odigrala su pet setova, a srpski teniser je uspeo da se revanšira za prošlogodišnji poraz u četvrtfinalu. Bio je ovo 11, uzastopni Novakov trijumf nad nekim od prvih deset igrača na svetu.

Rezmirati šta je sve presudilo da posle 3 sata i 35 minuta kraj meča sa podignutim rukama u vis dočeka srpski teniser, teško je reći, ali recimo da su obojica imali uspone i padove, i fantastične poene i neshvatljive greške, ali ipak ih je mnogo manje na kraju načinio četvorostruki šampion Otvorenog prvenstva Australije.

Đoković će u finalu igrati protiv Endija Marija, a to će biti njihova treća međusobna borba za pehah u Australiji, a prve dve je dobio srpski teniser. Finale je na programu u nedelju od 9:30 po srednjeevropskom vremenu.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Koncentrisano je ušao Novak u meč, što su pokazali odlični servisi u prvih šest gemova, kada je imao 100% uspešnosti ubačenih servisa, međutim, nekako neočekivano i iz prikrajka prvi je do brejka došao Švajcarac i to najviše zahvaljujući neiznuđenim greškama srpskog tenisera.

Poveo je Švajcarac 4:3 i imao gem na svoj servis, na kome je u dotadašnjem delu bio dosta siguran, ali je Novak odmah imao odgovor i posle nekoliko fantastičnih udaraca došao do tri brejk lopte i iskoristio već prvu. Vavrinka je u međuvremenu bio najavio medicinski tajmaut i došao u sukob sa sudijom, ali ga nije iskoristio.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Malo je falilo da najbolji reket sveta osvoji i druga dva uzastopna gema i dođe do seta, ali nije iskoristio dve set lopte koje je zaradio posle grešaka protivnika, poslao je forhend u aut, tako da je morao da odlučuje taj brejk o pobedniku prvog seta.

U 13. gemu meča Srbin je demonstrirao svoju silu i sa fantastičnim lobom osvojio dva mini brejka, a ne jedan, jer je dekoncentrisao Švajcarca da izbaci loptu u sledećem poenu u aut i tu je bio rešen pobednik prvog seta. Taj brejk je pripao Srbinu 7:1.

Printskrin: ausopen.com Printskrin: ausopen.com

DRUGI SET

Na krilima odlično odigranog taj brejka Đoković je ušao u drugi set, ne dozvolivši protivniku ni da pomisli na eventualnu brejk loptu i nastavio da pritiska protivnika na njegov servis. Međutim, u šestom gemu je usledio neočekivan pad koncentracije, nekoliko auta i dupla greška doneli su brejk Vavrinki.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

To je dalo novu snagu sada već bivšem šampionu Australijan opena, koji je osetio mnogo veće samopouzdanje, a njegov jednoručni bekend je profunkcionisao. Brejk prednosti je ubrzo bio materijalizovan i domogao se izjednačenja u setovima.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Statistika u ovo setu najbolje govori koliko je bio bolji Novakov protivnik koji je smanjio broj neiznuđenih grešaka, a povećao broj vinera, kao i procenat od 83% osvojenih poena na ubačen prvi servis.

TREĆI SET

Ako je u prva dva seta, svakom od tenisera jedan pripao zasluženo, onda za treći ne može da se odluči kome je trebalo da pripadne, jer su obojica na momente igrali fenomenalno, a na momente su izgledali očajno na terenu. Ipak, u ovom setu je igra bila na mnogo višem nivou nego u prva dva seta.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Bio je Novak pod utiskom završnice i izgubljenog seta na startu ovog perioda igre, a to je pokazao i prvi gem na njegov servis u kome se vodila borba i koji je trajao 14 minuta, ali je uspeo da ga dobije u svoju korist, što ga je podiglo, tako da je odlično odigrao i naredna dva gema, a zahvaljujući sjajnoj igri ubrzo je imao vođstvo 3:0.

Međutim, onda dolazi do novih oscilacija u njegovoj igri. Tada je Vavrinka počeo da igra svoju igru, a dugi poeni koje je do tada uglavnom osvajao Đoković, sada ih je uzimao Vavrinka. Vratio je izgubljeni brejk sa bez ijednog osvojenog poena najboljeg tenisera na svetu, čime je prouzrokovao frustraciju Srbina, pa se i reket našao u vazduhu.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Kakva se borba vodila posle izjednačenja u gemovima pokazuje i to što je Novak morao da zameni čarape i da pokaže sa kakvim se žuljevima na nogama bori. Prosto neverovatno deluje da je uspeo da se vrati i osvoji taj set, kada se ima u vidu da je imao samo četiri vinera, ali je ipak presudio broj neiznuđenih grešaka kojih je protivnik imao 21, naspram 10 Đokovićevih.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

ČETVRTI SET

Četvrti set je odlično počeo po srpskog tenisera, odmah je napravio brejk i vodio 2:0 i imao 40:0 na servis Vavrinke, ali je usledio neobjašnjiv pad u njegovoj igri. Od tog momenta postojao je samo jedan igrač na terenu i to je bio Švajcarac.

Broj osvojenih direktnih poena sve govori, branilac trofeja imao ih je čak 11, a najbolji teniser na svetu nijedan, apsolutno nepojmljivo. Uz to bi trebalo dodati i tri asa, odličnu igru na mreži i korišćenje svake mogućnosti za brejk. Novak je propustio četiri šanse da uzme servis protivniku, a njegov rival je imao 2/2.

Printskrin: ausopen.com Printskrin: ausopen.com

Kao i tokom čitavog meča, a u tom periodu posebno, Vavrinka je po prvi put od svih duela protiv prvog reketa sveta imao više atraktivnih poena, odnosno, onih koji su oduševljavali publiku na tribinama.

PETI SET

Razljutio je Novaka Đokovića način na koji je izgubio četvrti set i zato je krenuo žestoko na Vavrinku od prvog poena u odlučujućem periodu igre. Mučio ga je dugo ne bi li napravio brejk odmah na startu, a kada je to uspeo, meč je krenuo sasvim drugim tokom.

Zaigrao je kao na prethodnim mečevima, vineri su se ređali jedan za drugim, a greške svedene na minimum. Skoro pa stopostotan učinak posle izlaska na mrežu (6/7) govori sa koliko samopouzdanja je zaigrao najbolji na svetu i ubio svaku nadu Švajcarca u mogući trijumf.

Na kraju i rezultat 6:0 najbolje svedoči o tome kolika je bila njegova dominacija u ovom meču, a sada neka se spremi Endi Mari.

Pogledajte trenutnu situaciju na ATP listi, a pred finale Đokovića i Marija.

Printskrin: Twitter Printskrin: Twitter

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zorule

    30. januar 2015 | 09:59

    Idemo Novačeee!!!!

  • ilija

    30. januar 2015 | 12:22

    Povrace mi se od ovog komentatora na eurosportu sa njegovim Sten i ako ko zna da zaustavi Vavrinku onda je to Djokovic!Malercina

  • Suza

    30. januar 2015 | 13:56

    Sa ovakvim zuljevima igrati pet setova, svaka cast. Zasluzeno do pobede. A meni su zivci otisli u aut.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA