60 GODINA OD MINHENSKE TRAGEDIJE: Šta se stvarno desilo i kako je ekspedicija Junajteda poginula? (VIDEO)

Na današnji dan, pre 60 godina, srušio se avion koji je prevozio ekspediciju Mančester junajteda koja se vraćala iz Beograda i meča sa Crvenom zvezdom

  • 12
Foto: Profimedia

Foto: Profimedia

Minhenska tragedija! Reči koja se nikada neće zaboraviti i reči koje simbolizuju jednu od najvećih sportskih tragedija. Ako ne i najveću. Na današnji dan, pre 60 godina, ekspedicija Mančester junajteda doživela je avionsku nesreću u kojoj su poginule 23 osobe, a 19 je povređeno.

Vraćajući se sa meča protiv Crvene zvezde (3:3), u okviru Kupa evropskih šampiona, specijalni avion sa 38 putnika i šest članova posade srušio se prilikom uzletanja na minhenskom aerodromu. Stali su da natoče gorivo i nikada nisu poleteli.

Nakon dva neuspešna pokušaja uzletanja, usledio je treći. Pokušaj koji se ispostavio kao pogrešna odluka jer avion nije uspeo da dostigne željenu brzinu. Zakačio je dve obližnje zgrade, pao i odmah zapalio dve kuće.

Glavni uzrok nesreće, prema nemačkim vlastima, bio je led koji je pronađen na krilu aviona, a kao glavni krivac za tragediju proglašen je kapetan aviona Džejm Tejn.

- Osim leda, nismo mogli pronaći nijedan razlog o avionskoj nesreći - stajalo je u obrazloženju nemačkih vlasti.

Printskrin: Youtube

Printskrin: Youtube

Kapetan Tejn je bio jedan od najboljih britanskih pilota, a i avion kojim je upravljao (Elizabeten) bio je najbolja mašina koje je britansko vazduhoplovstvo tada imalo.

Otuda i nije čudlo što je nesrećni kapeta sam pokrenuo opsežnu istragu o nesreći. Savest ga je i te kako pekla, a zaključak je bio da jeste led glavni krivac, ali ne onaj na krilu. U smrt ih je odveo onaj na pisti.

Ceo slučaj poprimio je političke razmere. Nemci nisu hteli da ponovo otvore slučaj, kriveći, Tejna, ali je tadašnji najmoćniji britanski političar Harold Vilson dao izjavu u kojoj je tvrdio da je kapetan žrtva nepravde.

Napokon, 11 godina od nesreće, Tejn je proglašen nevinim od strane britanske vlade, ali uzalud. Zbog stresa i traume koju je proživljavao, Tein je ubrzo umro, ali je u grob otišao čistog obraza.

- Minhenska nesreća nije ubila 23 osobe, nego 24. Moj otac je, takođe, poginuo s tim ljudima - istakla je kapetanova ćerka nakon njegove smrti.

Printskrin: Youtube

Printskrin: Youtube

Smrti, koja je sa sobom iz Minhena momentalno ponela 20 ljudi, dok je troje preminulo u bolnici. Među njima je bio Dankan Edvards, tada najbolji fudbaler Junajteda i čarobnjak na terenu. Njegov kolega, golman Hari Greg, je ostao živ i spasio suprugu i ćerku srpskog diplomate u Londonu Nebojše Tomaševića.

Pored Edvardsa, u Mančester se nisu vratili ni Džef Bent, Rodžer Birn, Edi Kolman, Mark Džouns, Dejvid Peg, Tomi Tejlor i Liam Vilan.

(M. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Лицемер

    6. februar 2018 | 07:19

    Британац чистог образа! ? Како припадник колонијалне силе може да има чист образ. Енглески језик није светски језик што је леп већ што су га силом ширили.

  • sofke

    6. februar 2015 | 18:47

    Nebojsa Tomasevic je bio u avijonu i bez porodice, to je moj rodjak tako da znam, nije istina da mu je neko spasavao zenu i cerku.

  • STELLA ROSSA

    6. februar 2015 | 09:22

    Slava im

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA