BILI SMO PRVACI SVETA! Dan kada je pre 29 godina svet ostao zadivljen moćnim Jugoslovenima! (VIDEO)

Osmog marta 1986. godine rukometna selekcija bivše SFRJ radovala se osvajanju prve svetske medalje u rukometu

  • 4

Pre tačno 29 godina rukometna reprezentacija Jugoslavije je postala svetski prvak. Prvenstvo je održano u Švajcarskoj i to je bila prva zlatna medalja na svetskim šampionatima za našu selekciju.

Jugoslavija je u finalu bila bolja od Mađarske (24:22) i smatra se da je ovo najveći uspeh reprezentativnog rukometa nekadašnje države, jer je zlato na Olimpijskim igrama u Los Anđelesu osvojeno u konkurenciji bez SSSR-a i Istočne Nemačke koji su bojkotovali takmičenje.

Legendarni Zoran Živković je bio trener, a okosnicu ekipe su činili Momir Rnić, Veselin Vuković,Veselin Vujović, Jovica Elezović, Jovica Cvetković, Mile Isaković i Zlatko Portner.

Koliko je selekcija naše bivše države bila nadmoćna govori podatak da je u Švajcarskoj savladala sve protivnike!

U prvoj fazi šampionata pobeđeni su SSSR, Istočna Nemačka i Kuba, a u drugoj domaćin Švajcarska, Zapadna Nemačka i Španija.

Pravila Svetske rukometne federacije su se dosta razlikovala od današnjih. U to vreme dve prvoplasirane reprezentacije iz grupa u drugoj fazi igrale su u finalu, a dve drugoplasirane za treće mesto. Jugoslavija je imala maksimalan učinak kao i Mađari na drugoj strani žreba.

U finalu smo savladali severne komšije a treće mesto je osvojila Istočna Nemačka koja je bila bolja od Švedske.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA