Đoković "smirio" Mareja i začepio usta sumnjivcima (FOTO, VIDEO)

Majami je bitan iz mnogo razloga - lupio je packu Mareju i uništio mu samopouzdanje, prvi put je odbranio trofej iz Masters serije i povećao je prednost na ATP listi

  • 0

Gazda svetskog tenisa opet je dokazao da mu nema ravnog! Pobeda Novaka Đokovića u finalu Majamija je bitna stvar za svetski tenis iz nekoliko razloga.

LOVAC I PLEN

Novak na Floridi nije igrao "svemirski" tenis iz prošle sezone. Igrao je ispod svog maksimuma i dokazao je da je i takav nerešiva enigma za sve rivale. U finalu je demonstrirao silu nad Marejem u prvom setu. Počistio ga je sa terena, pa se verovatno ni sam Škot ne seća kada mu je neko očitao takvu tenisku lekciju. Posle furioznog prvog seta, drugi je bio potpuno drugačija priča. Borba "prsa u prsa", rat sa osnovne linije i iščekivanje - ko će prvi da pukne? Nije dozvolio vršnjaku iz Britanije nijednu priliku za brejk, a konstatno ga je pritiskao na njegovom servisu. Videlo se da Marej nikako ne može da napravi brejk, a da je Novaku bila potrebna samo mala doza sreće, pa da "polomi" servis rivala i prelomi meč. Videlo se da je Marej taj koji oseća pritisak i koji paniči. Umesto lovca, postao je plen!  Takav razvoj situacije na terenu značio je i da Marej ima minimalne šanse u taj-brejku. Najbolji igrač sveta je u "13. igri" bukvalno "odradio" posao. Siguran servis i manje grešaka od rivala značili su i kraj Marejeve nade da može da svrgne kralja.

Srpski as pokazao je da nema nameru da preda kraljevski presto i da trenutno nijedan teniser sveta ne može da ga svrgne sa pozicije svetskog broja jedan. Posle dve neuspešne odbrane trofeja iz prošle godine (Dubai i Indijan Vels), trijumf u Majamiju bio je neophodan Đokoviću. Poslednjih dana mnogi su počeli da sumnjaju u najboljeg tenisera sveta. Natovareno mu je breme da mora da odbrani sve iz prošle sezone. Pokazao je da ne mora. Zbog toga je pobeda u Majamiju sasekla u korenu sve teorije i prognoze da je došlo vreme da tenis dobije novog vladara. Dokazalo se da nije došlo vreme i da neće još skoro...

ZAŠTO BAŠ MAREJ

Druga važna stvar je to što je u finalu savladao baš Mareja. Iako svetski broj četiri, upravo je Škot bio najveći trn u nozi Đokovića poslednjih nekoliko meseci. Ni Nadal ni Federer ne prave toliko problema Đokoviću kao Marej. Zbog toga je bilo neophodno da Novak konačno "lupi šamar" velikom rivalu i postavi ga na mesto. Marej je do ovog meča bio u naletu samopouzdanja zbog mečeva u Melburnu i Dubaiju. Pomislio je da je ravnopravan takmac srpskom superstaru. Večeras je ipak video gde mu je mesto. Novakov skor protiv Mareja je sada 8:5. Skor na velikim turnirima (Gren slemovi i Mastersi) 8:4. Skor na tvrdoj podlozi, koja je Marejeva omiljena je 5:4 za Novaka. Brojke kažu da Škot može da pobedi Srbina, ali samo kada mu se sve kockice poklope. A, da ne pričamo o tome da počinje sezona šlajke, na kojoj je realno očekivati da Nole podeli još koju packu Endiju.

RAZBIJENA BARIJERA

Postoji i još jedan sitan, ali nimalo zanemarljiv detalj. Novak je osvojio 11. Masters titulu u karijeri (izjednačio se sa Pitom Samprasom), ali je prvi put odbranio trofej na nekom od turnira iz ove serije, što znači da je srušena još jedna psihološka barijera i da pobede i osvajanje trofeja postaju automatizam.

Tu je i ATP matematika. Novak je odbranio 1.000 poena, Nadal je izgubio poene, kao i Federer. Znači da se njegova prednost opet povećava, iako je u poslednje vreme bila počela da se topi. Kralj je opet na konju i suvereno gazi kraljevstvom.

(A. Gligorić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA