OBRADOVIĆ NA F4: Srećan sam kao sa Partizanom!

Najtrofejniji evropski klupski trener ostvario je veliki uspeh već u drugoj sezoni sa Fenerbahčeom odvevši ga na fajnal-for po prvi put u klupskoj istoriji, a to će biti njegovo 13. učešće na završnom turniru Evrolige

  • 11

Za njega je uspeh drugo ime, jer nema kluba u kome je radio, a koji nije doživeo najveće trenutke u svojoj istoriji. I sada je to pošlo za rukom Željku Obradoviću koji je po prvi put odveo Fenerbahče na fajnal-for Evrolige.

Po 13. put u svojoj trenerskoj karijeri najuspešniji evropski trener svih vremena naći će se na završnom turniru najjačeg evropskog košarkaškog takmičenja i juriće svoju ukupno devetu titulu prvaka "starog kontinenta" i to sa petim klubom u karijeri. U razgovoru za "Politiku" otkrio je šta se sve krije iza njegovih uspeha.

- Veliki posao smo uradili i zaslužili smo da proslavimo taj uspeh. Odmah posle utakmice sa Makabijem u Tel Avivu videli ste kolliko su se igrači radovali. Tako je kada se nešto mnogo uloži i kada se to vrati. Na početku sezone imali smo cilj da što bolje odigramo u Evroligi i tako je i bilo. Samo smo u dve utakmice podbacili, protiv Panatinaikosa u Atini i Kahe u Vitoriji. Sa svim ostalim sam zadovoljan. Mora se reći da su svi igrači posvećeni zajedničkom cilju i da su izgradili sjajnu atmosferu u ekipi - rekao je Obradović.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Sve je počelo u njegovoj debitantskoj sezoni kao trener kada je sa Partizanom napravio čudo i osvojio svoju prvu titulu prvaka Evrope davne 1992. godine. Posle toga ređale su se titule sa Huventudom, Realom i onda dugogodišnja vladavina sa Panatinaikosom, gde je za 13 godina pet puta podizao pehar najbolje evropske ekipe i stvorio jedan od najtrofejnijih timova.

- Moja sreća je da su se ciljevi klubova u kojima sam radio poklapali sa mojim. Rizikovao sam u karijeri, kao sa Realom kada sam potpisao ugovor da ću odmah u prvoj sezoni osvojiti titulu prvaka Evrope. Nisam tada mnogo razmišljao, a velika je stvar kada sa 34 godine postanete trener Reala - rekao je Obradović, koji svoj novi uspeh posvećuje najvažnijima - igračima i navijačima.

Printskirn/#ObradovicinAskerleriyiz Printskirn/#ObradovicinAskerleriyiz

- Svi su u Fenerbahčeu radili i uspeh je posledica toga. Od ekonoma do predsednika. Svi zaslužuju pohvale, ali igrači su glavni. Fenerbahče ima između 25 i 30 miliona navijača i mi smo im doneli veliku radost i zato želimo da se nastavi. Siguran sam da će nas podržati u Madridu - ispričao je bivši selektor našeg državnog tima koji očigledno planira da ispiše i istoriju turske košarke.

Poznat kao neko ko emotivno doživljava svaku utakmicu, ali da je uglavnom uzdržan i nakon najvećih pobeda nije krio oduševljenje posle eliminacije Makabija, aktuelnog šampiona i to na njegovom terenu u Tel Avivu, gde je atmosfera uvek usijana.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

- Lagao bih kada bih rekao da mi ne prijaju komplimenti. Neki prijatelji koji su bili sa nama u Tel Avivu na trećem meču rekli su mi da me odavno nisu videli toliko srećnog. Radovao sam se zajedno sa igračima, jer u tim trenucima hteo - ne hteo premotavaš film i sećaš se. Kao kada me pitaju da li se sećam uspeha sa Partizanom, pa to je obeležilo moj život.

- Makabi je košarkaška institucija i primer prave košarkaške sredine. Volim kada moje ekipe igraju u Tel Avivu, jer je tamo uvek fantastična atmosfera. Svaki fajnal-for na kome Makabi igra je pravi spektakl zbog navijača - ispričao je Obradović.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Naravno, na kraju ni ovaj njegov uspeh ne bi bio potpun bez srpskih igrača u timu, a Bogdan Bogdanović i posebno Nemanja Bjelica su briljirali u dosadašnjem delu sezone.

- Bogdanoviću je ovo prva godina kod nas i odlično se uklopio. Odlična je hemija u timu i igrači se bodre i poštuu. Bogdan je još uvek mlad igrač i oscilira, ali je svestan toga da može da bude još bolji i to je dobro. Bjelica ima ubedljivo najbolju sezonu iza sebe. Na svakoj utakmici je uradio ono što se od njega traži, a da nije upao u problem sa faulovima, treći meč sa Makabijem ne bi išao u produžetak - rekao je Obradović za "Politiku".

Foto: Profimedia/Seskimphoto Foto: Profimedia/Seskimphoto

Najtrofejnijem evropskom stručnjaku do kraja sezone predstoji borba za odbranu titule u Turskoj koju je osvojio odmah prve godine po dolasku u Fenerbahče, a pre toga i pokušaj da po prvi put popne i jedan turski tim na krov Evrope. Pre toga moraće u polufinalu da eliminiše domaćina fajnal-fora i svoj bivši klub Real, a zatim u finalu pobednika meča CSKA Moskva - Olimpijakos, ali dobro se zna da kada je Žoc na završnom turniru tu je i nemoguće moguće.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA