Srpski derbi magnet za evropske huligane: Na severu i jugu tukli se i Rusi, Poljaci, Grci, Holanđani... (FOTO) (VIDEO)

Kad bi se u Evropu izvozio huliganizam, Srbija bi bila među vodećim zemljama, jer se huliganski krem Evrope sjatio u Beograd kako bi bio deo "najvrelije" atmosfere Večitog derbija

  • 26

"Marakano, turističko mesto, ja sam tebe posećiv'o često!"

Stih iz pesme navijačke grupe Delije mogli bi da zapevaju mnogi članovi navijačkih grupa širom Evrope.

Jer, na nedavnom 148. Večitom derbiju, osim navijača Partizana i Crvene zvezde, na stadionu svežeg imena "Rajko Mitić" bile su prisutne "bratske" navijačke grupe Delija i Grobara.

Međutim, tu su bili i gosti za koje niste ni pomislili da mogu da se nađu na stadionu.

S jedne strane, policijski izveštaji govore da je bilo Rusa, Poljaka, Grka, Bugara ali i nekoliko Holanđana.

Foto: Telegraf   Foto: Telegraf

U prevedenom, osim već standardne trojke Delije - navijači Olimpijakosa - navijači Spartaka, koji tradicionalno obitavaju na Severu kad se igra meč protiv Partizana, na severu su primećene i pristalice Zenita (Sankt Peterburg, Rusija), Tventea (Enšede, Holandija) i Visle (Krakov, Poljska).

BIBER SPREJOM PO DELIJAMA: Ovako je policajac smirivao navijače tokom tuče na derbiju! (VIDEO)

Foto: Tanjug/Boki Foto: Tanjug/Boki

Pitate se - otkud Holanđani i Poljaci?

Pristalice Visle poslednjih godina, zbog odličnih odnosa s navijačima Spartaka iz Moskve, često borave u Beogradu s navijačima Crvene zvezde, naročito kad se igra Večiti derbi.

Pristalice holandskog Tventea imaju pojedinačna prijateljstva s Delijama, nekoliko puta su bili učesnici fudbalskih humanitarnih turnira za pomoć ljudima na Kosovu i Metohiji.

S GROBARIMA BUGARI, POLJACI, RUSI

Foto: Profimedia/AFP Foto: Profimedia/AFP

Ni južna tribina nije imuna na navijače sklone huliganskim akcijama. Tradicionalni dolazak bugarskih Ultrasa, navijača CSKA iz Sofije, najavio je preko Telegrafa i sam fudbaler Partizana Ivan Bandalovski. Bugarima su na Jugu društvo pravile pristalice moskovskog CSKA i njihovi pobratimi iz Poljske, navijači Viđeva iz Lođa.

Grobari s Poljacima nemaju bog zna kakve odnose, ali preko Rusa ovo simpatisanje je svedeno na dolazak nekolicine poljskih Ultrasa na tribine kad se igra Večiti derbi.

Navijače PAOK-a ne moramo previše da komentarišemo, jasno je da kao i Olimpijakosovi ne propuštaju meč koji gledaju kao neku vrstu izduvnog ventila, s obzirom na to da u Grčkoj godinama važi pravilo zabrane prisustva gostujućih navijača na najvećim derbijima.

Na videu ispod možete videti "korteo" navijača CSKA i Viđeva (među kojima je i srpska zastava) uoči utakmice u Engleskoj protiv Mančester Sitija.

Kad na sve ovo dodamo da je na atletskoj stazi bilo prisutno nekoliko foto i video ekipa mnogobrojnih navijačkih sajtova i foruma, jasno vam je da se u Beogradu iz ugla evropskih navijačkih grupa odigrava možda i najvreliji derbi na Starom kontinentu.

Čak je i američki Vajs (VICE) stigao na Marakanu s oko 20 kamera (neke su bile namontirane i na same policajce) u želji da naprave što dramatičniji dokumentarni film koji će uskoro biti emitovan na HBO kanalu.

Kad bi se u Evropu izvozio huliganizam, Srbija bi bila među vodećim zemljama.

Foto: Telegraf   Foto: Telegraf

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Neko tamo neutralan

    28. april 2015 | 18:11

    Ma drugi su krivi... Mi smo bre fin narod! Hahahaha

  • Djole

    28. april 2015 | 18:12

    Pokazalo se da sam bio u pravu kada sam jos devedesetih godina prestao da idem na utakmice, a stanujem samo na oko 500 metara od Stadiona Rajko Mitic I Stadiona Partizana. U pocetku mi je smetao nacionalizam I primitivizam, a sada huliganstvo. I bolje se osecam, verujte mi.

  • Комуниста

    28. april 2015 | 18:12

    Нова интернационала. Још кад би се борили против империјализма.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA