Partizan otkrio koliko duguje, a koliko neće nikada moći da naplati!

Crno-beli potražuju 6,8 miliona evra od čega samo 2,8 miliona mogu da naplate

  • 7

Fudbalski klub Partizan izašao je pred javnost sa egzaktnim brojkama poslovanja u 2014. godini. Zaključak: Partizan je gubitaš i ukoliko se u dogledno vreme ne dogodi neki organizaciono finansijski veleobrt, doći će se do "crvene linije", preko koje ne sme da se ide, rekao je član Upravnog odbora kluba iz Humske Ivan Maričić.

Prema poslednjem preseku, ukupan dug Fudbalskog kluba Partizan iznosi 14,9 miliona evra, a potraživanja su 6,8 miliona, međutim od toga je samo 2,8 naplativo!

Partizan dobio novog sponzora!

Mnoge firme, poput Galenike, ili klubova, poput Saragose, su u UPPR fazi ili u stečaju i kao takvi nisu solventni, pa Partizan teško može da očekuje da naplati novac koji mu pripada.

Maričić je podvukao da će se klub u narednim godinama sve svoje snage, i više nego što je do sada bio slučaj, koncentrisati na rad omladinske škole odakle će crpeti resurse za finansijsku konsolidaciju.

- Moramo da uložimo ozbiljne napore da unapredimo proizvidnju igrača da bismo izdržali ovaj ritam troškova. Biće potrebno i da se plasiramo u Ligu Evrope ili Ligu šampiona. Verujem u genetski potencijal ove nacije i u stručnost naših trenera. Da ne verujem da se to može dogoditi, ne bih bio ovde, niti bih bio u Partizanu: Verujem i u to da možemo da privučemo veći broj navijača na tribine - optimista je funkcioner crno-belih.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

NEMCI KUPUJU PARTIZAN?! Tri velike firme samo čekaju zakon da ulete u Humsku!

Naravno, sama proizvodnja i prodaja igrača neće biti dovoljna da crno-beli stanu na noge, već i plasman u neko evropsko takmičenje čime bi klub osigurao priliv novca iz UEFA, koja je, primera radi, u 2014. godini na račun crno-belih uplatila 2,2 miliona evra na osnovu plasmana i rezultata u Ligi Evrope.

Maričić je naveo da je prethodna uprava beležila konstantne gubitke sa kojima "aktuelna uprava sada mora da se bori".

On je dodao da se u klubu razgovaralo i o tome da se umanje plate igrača, kako bi se smanjili rashodi, međutim od te ideje se brzo odustalo jer je zaključak bio da bi se time doveli u pitanje sportski rezultati.

Upravo na ugovore i plate igrača odlazi najveći novac na godišnjem nivou, čak 62 procenta, odnosno 800 miliona dinara.

Klub takođe izdvaja veliki novac za zaposlene po ugovoru o radu (183 miliona), zakupe stanova za igrače (30 miliona), troškove održavanja terena (22 miliona dinara), putne troškove (29 miliona dinara), pripreme (33 miliona dinara), troškove održavanja terena (72 miliona dinara)...

Crno-beli su u 2014. godine prihodovali 475 miliona dinara (3,9 miliona evra) od transfera igrača, najviše od prodaje Miloša Jojića Borusiji, Nemanje Radonjića Romi i Marka Živkovića Vojvodini. Takođe, Partizan je prethodne sezone profitirao od unosnog transfera Lazara Markovića u Liverpul, zaradivši 975.000 evra, od ranije dogovorenih procenata.

Kvalitetna sportska oprema i hrana, kao nezaobilazni aspekti u razvoju mladih igrača, su velike stavke na koje Partizan izdvaja skoro 20 procenata sredstava.

(M.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA