Bekam i Murinjo ambasadori Sportskih igara mladih u Srbiji i regionu!

Ova manifestacija je do sada imala 750.000 učesnika što nas svrstava u red najmasovnijih projekata dečijeg amaterskog sporta u Evropi. kaže Gordan Todorović predsednik Sportskih igara Srbije.

  • 0

Sportske igre mladih počele su kao fudbalski turnir u Splitu, pre 19 godina,organizovan od strane Zdravka Marića, predsednika udruženja. Ideja je rasla i lepa priča o sportu i zabavi počela je da se širi i na region.

Sportske igre mladih su najveći amaterski sportski događaj, za decu i mlade, u ovom delu Evrope. Zemlje članice ovog sportskog projekta su: Hrvatska, Srbija, Bosna i Hercegovina, Albanija i očekuje se pozitivan odgovor od Vlade Republike Crne Gore.

- Deci i mladima širom regiona pruža se mogućnost da se potpuno besplatno takmiče u 10 sportova, u jednoj ili vise sportskih disciplina. Prijave su potpuno otvorene za decu osnovnoškolskog uzrasta i mogu prijaviti kao drugari iz odeljenja, dve različite škole ili ekipa iz ulice.

- Takođe mogu se prijaviti i oni koji letnji raspust provode kod bake i deke u drugom gradu. Kruna takmičenja je regionalno finale u Splitu koje je se organizuje krajem avgusta. To je svojevrsna nagrada pobednicima nacionalnog finala u vidu sedmodnevnog letovanja za mališane iz svih država učesnica Sportskih igara mladih.

Foto: Promo/SIM Foto: Promo/SIM

- Ponosan sam na činjenicu da je kroz Igre za ovih 19 godina prošao veliki broj dece koji se nakon ovoga zainteresovao za sport, ili su možda već bili zainteresovani, ali su Sportske igre mladih doprinele da njihov razvoj karijere ide uzlaznom putanjom. Neki od njih su sada i vrhunski sportisti, poput Luke Modrića fudbalera Real Madrida, koji je ambasador Sportskih igara mladih- istakao je  Gordan Todorović- predsednik Sportskih igara mladih Srbije.

Podršku Igrama daju eminentna imena iz sportskog i političkog života, pa je tako počasni predsednik Sportskih igara mladih gospodin Sir Dejv Ričards predsednik Premier Lige

- Ambasadori Igara su Predrag Mijatović, Dejvid Bekam, Žose Murinjo, Sven-Goran Erikson, Franc Bekenbauer , Huan Karlos Navaro i mnogi drugi uspešni sportisti. Prošle godine proglašeni su ambasadori za Srbiju: naš proslavljenim plivački as Milorad Čavić, najtrofejnija odbojkašica i kapiten odbojkaške reprezentacije Maja Ognjenović i odbojkašica Ivana Nešović.

Foto: Promo/SIM Foto: Promo/SIM

- Trudićemo se da i ove godine za ambasadore proglasimo sportiste koji su svojim sportskim rezultatima, ali i ljudskim kvalitetima vec idoli i uzori najmlađima u Srbiji. S posebnom radošću iskoristio bih ovu priliku, da se zahvalim Nemanji Matići jednom od najboljih igrača Premier lige koji je prihvatio naš poziv da postane ambasador Igara Srbije za ovu godinu. Deco, prikazivanje poštovanja i osećaj sportskog naš je temelj. Priključite nam se, jer Igre su zakon!- poručio je Gordan Todorović- predsednik Sportskih igara mladih Srbije.

Takmičenje će se održati u 10 sportova u 25 gradova Srbije.

- Pored takmičenja Sportske igre mladih organizujemo jos i SIM Turneju radosti. Glavna ideje ovog karavana je da se što više posvetimo lokalnim zajednicama na nivou gradova i opština i samim tim se još više približimo deci. Tokom Turneje radosti oblizimo gradove i opštine u Srbiji i u saradnji sa lokalnom zajednicom organizujemo celodnevnu manifestaciju sa bezbroj zanimljivih igara za koje mogu da se prijave sva deca.

Projekat je trenutno skoncentrisan na balkansko područje.

- Igre mladih su koncipirane da budu i igra i sportsko takmičenje u isto vreme.  Promovišemo način života koji se temelji na razumevanju, prijateljstvu, solidarnosti i fair-play-u.

Foto: Promo/SIM Foto: Promo/SIM

- Mi gradimo jedan drugačiji svet, svet osvešćenih, zdravih, mladih ljudi, otvorenih ka svetu, tolerantnih, oslobođenih od predrasuda, čije odrastanje počiva na sistemu vrednosti i kulturne baštine ne samo bogate tradicije naše države i regiona, već i čitave Evrope i sveta. Klinci iz 100 gradova regiona će biti angažovani kroz istu ideju, deleći isti sistem vrednosti, osmehe, suze, uspehe, neuspehe, slatkiše, emocije, simpatije, deleći sve ono što zaista jeste vazno u tim malim, a velikim dečjim životima.

Naravno, postoje planovi i da projekat probije granice drzava regiona i prosiri se dalje.

- Ova manifestacija je do sada imala 750.000 učesnika što nas svrstava u red najmasovnijih projekata decijeg amaterskog sporta u Evropi. Naravno, postoji težnja i naš cilj je da Igre proširimo i van regiona. Smatramo da su Sportske igre mladih najbolja šansa za mališane i uopšte mlade da provode dane letnjeg raspusta u sportskim aktivnostima i druzeci se sa vrscnjacima, umesto ispred kompjutera.

Moram napomenuti, projekat se sprovodi pod pokroviteljstvom Međunarodnog olimpijskog komiteta, sportskih institucija poput FIFE, UEFE, FIBE, nacionalnih sportskih saveza.

- Uz patronažu predsednika Evropskog parlamenta Martina Šulca i podršku dva Komesara za prosirenje EU Oli Rena i Štefana File. Ambasador Sportskih igara mladih je i prvi potpredsednik Vlade Ruske Federacije Arkadi Dvorkovič.

- Sa velikim zadovoljstvom kažem da se projekat Sportske igre mladih u svim državama regiona sprovodi pod pokroviteljstvom Vlade te države. Najbolji primer te podrške i odlične saradnje možemo pronaći baš u Srbiji gde je predsednik Vlade Republike Srbije, gospodin Aleksandar Vučić i visoki pokrovitelj projekta Igara - zaključio je Todorović.

(Telegraf.rs)

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA