Knjiga koja će raskrinkati engleski fudbal: Selektora terali da ne zove crne igrače u reprezentaciju

U novom delu o rasizmu u engleskom fudbalu ima neverovatnih detalja

  • 0

Možete li da zamislite englesku reprezentaciju na terenu sačinjenu samo od belih igrača? To se umalo nije dogodilo, jer je ideja od pre dvadeset i kusur godina bila da se ograniči broj crnih igrača u selekciji "Albiona".

Spektakularno: 11 Engleza 2 minuta držalo loptu, dali gol posle 35 dodavanja! (VIDEO)

U knjizi "Pitch black" koja se bavi rasizmom u engleskom fudbalu izneti su neki prilično šokantni podaci.

- Grejem Tejlor mi je prišao i rekao: Reći ću ti nešto. Kada sam bio selektor Engleske pozvala su me dva čoveka iz FA. Neću im reći imena, ali jasno mi je rečeno da ne biram previše crnih igrača za nacionalni tim - priseća se Grejem Moran, koji je tokom devedesetih igrao za Birimingem Siti pre nego što je prekinuo karijeru jer nije mogao da se izbori sa rasnim uvredama.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Grejem Tejlor je bio selektor Engleske između 1990. i 1993. godine. U nekoliko navrata demantovao da je ovako nešto izjavio 2000. godine, ali je Moran u razgovoru za Gardijan ponovoio priču.

- Vrlo živopisno se sećam tog razgovora. Tadašnja devojka me je pitala: ’Ko je to bio?’ Odgovorio sam: ’Bivši selektor Engleske’, a ona je rekla: ’Pa zašto ti je onda to rekao?’ Spominjao sam to više puta, čak sam dobio i pismo pred tužbu od FA pre sedam godina. Ali bio bih srećan ako me tuže iz dva razloga – prvo, nemam ništa što bi mogli da mi uzmu i drugo, govorim istinu - kaže Moran i dodaje da nikako ne implicira da je Tejlor imao bilo kakvu zlu nameru, već da je razgovor postojao i da nema razlog da ga izmišlja.

Foto: Promo Foto: Promo

Velika prašina će se podići zbog ove knjige u Engleskoj.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA