10 razloga zašto je korisno piti čaj!

Čaj nije samo napitak za uživanje, već ima i niz korisnih svojstava koje pomažu organizmu

  • 1

Zeleni, crni ili beli čaj – različiti su stavovi koji je bolji, ali nema sumnje da je svaki koristan. Naučna istraživanja potvrđuju pozitivne efekte konzumacije čaja u bilo kojoj formi, kao napitka ili u obliku kapsuliranog ekstrakta. Sumirajmo rezultate iz skorašnjih publikacija- a pod skorašnjim mislim samo u poslednjih 4 meseca!

Ovih 5 biljaka su UBICE ćelija raka!

Podaci u citiranim radovima dobijeni su u studijama rađenim na ljudima, zatim studijama na pacovima i miševima. Iako je sve više naučnih podataka, primetićete da ću svaki navod o korisnosti čaja poceti sa „može da..“.

SKINITE SALCE SA STOMAKA BEZ VEŽBANJA: Ovi napici BUKVALNO tope masnoće, a imate ih u kući!

Razlog je stav samih naučnika da i oni sami još uvek uče o ovoj temi. Takođe, ćete uočiti neke već poznate pozitivne efekte kao što je činjenica da čaj ili njegov ekstrakt smanjuju inflamaciju i sadrže potentne antioksidante. Naučnici nas sada informišu ne samo o korisnosti konzumacije čaja, već i o tome na koji način se ostvaruje taj efekat. Neke studije su isključivo usmerene na proučavanje mehanizama, što je samo dodatna potvrda već postojećih rezultata. 1.

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Može da povećava glutation. Glutation je izuzetno bitan, jer je to jedan od najsnažnijih endogenih antioksidanata i dodatno vrlo bitan u uklanjanju žive iz našeg organizma. -Chonnam Med J. 2011 2. Može da smanjuje koncentraciju reaktivnih oblika kiseonika (eng. Reactive oxigen species-ROS).

Ova studija pokazuje da epigalokatehin 3-galat, (EGCG-estar epigalokatehina i galične kiseline) izolovan iz čaja, ima ulogu u odbrani organizma od slobodnih radikala-štiti naša tkiva, organe, ćelije itd. -Chonnam Med J. 2011 3. Može da smanjuje inflamatorni signalni put preko NFkB i TGF-ß1 (nuclear factor-kappa B i transforming growth factor beta).

Ova studija pruža dodatne informacije o antiinflamatornoj ulozi čaja, u ovom slučaju preko signalnih molekula, NFkB. -Chonnam Med J. 2011 4. Može da štiti od nealkoholnog steatohepatitisa (eng. NASH - nonalcoholic steatohepatitis) – oboljenje jetre nastale kao posledica akumulacije adipoznog tkiva.

Foto-ilustracija: Freedigitalphotos.net / happykanppy Foto-ilustracija: Freedigitalphotos.net / happykanppy

Najrizičnije grupe za koju je karakteristicna pojava NASH-a su dijabetičari, gojazni i osobe sa simptomima metaboličkog sindroma. -J Nutr. 2011 5. Može da zaštiti od oksidativnog stresa prouzrokovanog fizičkom aktivnošću, verovatno i od oksidativnog stresa nastalog „kratkoročnim testom mišićne izdržljivosti kao i dugotrajnim treningom snage.

Slobodni radikali nastali kao posledica vežbanja, prouzrokuju isti tip oštećenja kao i slobodni radikali, koji nastaju u drugim procesima, i veoma je bitno smanjiti njihovu koncentraciju. -Nutr Res. 2011 6.

Zeleni čaj može da zaštiti kosti od pušenjem izazvanih oštećenja i može da poboljša gustinu kostiju. Naučnici hipotetišu i o mogućnosti da čaj ima zaštitnu ulogu i u slučaju oštećenja kostiju, nastalih kao posledica prisustva slobodnih radikala i toksina.

Takođe, postoji pretpostavka i o pozitivnom uticaju u procesu zarastanja preloma. -Langenbecks Arch Surg. 2011 7. Može da dugoročno održava stabilnost glikemije, isključujući toksičnost u jetri i bubrezima u kombinaciji sa vanadatom.

Foto-ilustracija: lavishlylush / Foter / Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.0 Generic (CC BY-NC-SA 2.0) Foto-ilustracija: lavishlylush / Foter / Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.0 Generic (CC BY-NC-SA 2.0)

Ova studija je od posebnog interesa. Pacovi koji su na početku tretmana bili dijabetični, na kraju 14 nedelje studije više nisu imali potrebe za promenjenim režimom ishrane.

Može da zaštiti neurone u neurodegenerativnim bolestima, kao što je Parkinsonova bolest. U ovoj studiji na miševima, protektivni efekat je ostvaren ne samo na nivou neurona, već i na nivou fiziologije mozga i ponašanja.

Može da bude kardioprotektivan, povećava endotelijalni azot oksid i smanuje hipertenzijusmanjenjem TNF-a (tumor necrosis factor alpha) i povećanjem HO-1 Autori naglašavaju da su mnoga istraživanja već potvrdila kardioprotektivnu ulogu zelenog čaja, ali u ovoj studiji oni se bave konkretnim mehanizmima tj. signalnim putevima koji su od značaja u očuvanju zdravlja srca.

Može da uspori starenje kože, smanjenjem prisustva slobodnih radikala kiseonika (ROS), smanjenjem inflamacije i nekroze. Pretpostavljam da su jedino žene ushićene činjenicom da čaj i njegov ekstrakt usporavaju proces starenja kože, međutim ni muškarci nisu uvek ponosni na svoje bore.

Ove studije su samo deo istraživanja o značaju i benefitu upotrebe caja. One su značajni podsetnik o tome koliko je bitno da čaj postane deo našeg svakodnevnog rituala čak i u obliku suplemenata, odnosno kapsuliranog ekstrakta.

(Vladica Jovanović - vlasnik i personalni trener u www.fitnessclubvladica.com)

Foto: MR Big/Miloš Marković Foto: MR Big/Miloš Marković

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA