Krvavi srpski derbi u očima Amerikanaca: Zemlja gde niko i ne pobeđuje u fudbalu!

Ugledna američka stanica ESPN dala opširan izveštaj sa "zapaljivog" srpskog derbija između Zvezde i Partizana u fudbalu. Ovo su impresije autora teksta koji se našao na licu mesta, u grotlu Marakane

  • 18

Poslednji Večiti derbi između Zvezde i Partizana odigran na našem najvećem stadionu, upamćen, uglavnom, samo po nasilju i scenama haosa na tribinama, i dalje je tema o kojoj se priča, ne samo u našoj zemlji. O tome pišu i Amerikanci koji su poslali svoje novinare na Marakanu.

U opširnom izveštaju sa najvažnije utakmice sprskog fudbala, ugledna stanica ESPN pružila je upečatljiv opis svega onoga što se dešavalo tog dana u Beogradu.

Evo šta je ostavilo najjači utisak na autora teksta...

- Pet minuta pre početka beogradskog derbija, huligan Partizana obrijane glave i prekrivenog lica kreće u juriš. Obučen u crno, lagan je, sa upaljenom bakljom u ruci. Iz suprotnog pravca mu dolazi stariji, teži čovek, takođe obrijane glave, u crnoj majici sa “Red Devils“ logom - opisuje najupečtaljiviju scenu derbija, sudar koji će rasplamsati požar...

TRAGIKOMEDIJA SRPSKOG FUDBALA: Sramotne kazne za nerede na Večitom derbiju!

Foto: Tanjug/Dragan Stanković Foto: Tanjug/Dragan Stanković

- U punom trku momak bakljom udara starijeg u glavu. Koncetrisan na kroše koji je protivniku zadao u bradu ovaj drugi ne obraća pažnju na varnice. Obojica padaju između plastičnih stolica, na sektoru gde se sedi pršte udarci i baklje. To je početak derbija Crvene zvezde i Partizana...

Na stadionu se toga dana obreo i jedan Englez. Stari navijač Liverpula, željan, očigledno, ovakvih događaja na tribinama, jer ih više ne može videti u Engleskoj, pa putuje u potrazi za njima. A redovna stanica mu je Beograd, uvek kad je derbi.

- Pogledajte ih samo. Pa to je umetnost što rade - kaže Šon Dafi, fan "crvenih" sa Enfilda, oduševljen prizorima sa beogradskog derbija. Njegov doživljaj je potpun.

- To je tuča, baš kako bi trebalo da bude. U tome je smisao navijanja - dodaje.

Ispovest Indonežanina sa Večitog derbija: Ovde je fudbal pitanje života i smrti! (VIDEO)

Foto: Tanjug/Boki Foto: Tanjug/Boki

Neizostavan detalj derbija, za Amerikanca, je sam stadion. Slavno zdanje u Ljutice Bogdana za one koji se prvi put suoče sa njim, deluje moćno, zastrašujuće,...

- Gledano spolja ne izgleda impresivno. Betonska spoljašnost, ostarela, prekrivena grafitima, ali ipak deluje zastrašujuće. I nikako se ne uklapa u pejzaž oklonog zelenila i ambasada u jednom od elitnih delova Beograda.

Iznutra, kada je derbi, je kao u košnici.

- Unutra postoji samo jedna nadstrešnica, koja kao da je tu samo da odbije kišu, a da proizvodi buku. Kako se početak utakmice bliži postaje toliko glasno da je lako zaboraviti da su igrači uopšte na terenu. Čak i oni gledaju šta se zbiva na tribinama. A ono što će se upravo desiti biće u glavnim vestima širom sveta...

Usledila je priča o tuči, neredima, haosu, polupanim glavama, policijskoj intervenciji i fudbalu bez golova, bez lepote. Slika i prilika srpskog fudbala.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Jedan od sagovornika američkog novinara bio je i bivši igrač Zvezde Dragan Mladenović, koji je prepričao svoja iskustva sa derbija iz igračkih dana i dodatno približio američkom novinaru emociju derbija.

- Pre izlaska na teren, još u tunelu, pitali smo igrače Partizana da li se plaše. Smejali su se. A onda smo mogli da vidimo kako im nestaje boja sa lica čim bi kročili iz tunela, pa su uvek brzo potrčali ka njihovoj polovini.

Igrači Partizana su makar znali šta ih čeka kada dođu na Marakanu, ne i neki drugi.

- Igrači Lacija i Rome se smrznu kad dođu kod nas. Mislili su da je buka ono što čuju u Rimu, ali to je ništa naspram Marakane, gde svaki navijač peva, a i akustika je posebna jer je stadion u rupi. Videli su i Asteriksa i Obeliksa kako pobeđuju Rimljane - ovdašnji ultrasi su vrlo kreativni - priseća se Mladenović.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

O srpskom fudbalu, derbiju, masovnom odlivu talenata još u tinejdžerskom dobu i problematici ovdašnjeg loptanja, govorio je Ranko Đorđić, otac bivšeg igrača Zvezde Bojana, i sam nekada fudbaler našeg njtrofejnijeg kluba.

- To je tragedija. Deca ne odlaze sa 21, nego već sa 16 godina. I ne odlaze ti najveći talenti u najbogatije zemlje Evrope, poput Engleske i Španije, nego u mnogo skromnije sredine. Fudbal je ovde mnogo pretrpeo.

Nadovezao se Mladenović na tu temu.

- Po prirodi smo borci. Nemamo mnogo para, tako da se deca bore za sve. To im pomaže da postanu vrhunski igrači. Ali, kada stasaju, razni menadžeri takođe znaju da je klubovima potreban novac, pa ih uzimaju pod svoje, a klub nema sredstva da ih zadrži ni godinu dana duže, pa ih prodaje. Tako oni odlaze kao polu dovršeni igrači i dalje se usavršavaju u Italiji, Grčkoj, Holandiji ili Belgiji. 

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Jedan od sagovornika bio je i nekadašnji fudbaler Partizana Gordan Petrić. I on se, kao i Mladenović i Đorđić, ali i mnogi ovdašnji fudbalski činioci koji razmišljaju zdravorazumski - zalaže za Jadransku ligu.

- Igrao sam u ligi stare države i bila je to mnogo bolja liga nego što je ova sada. Voleo bih da opet postoji. Derbi Zvezde i Partizana je u rangu Seltika i Rendžersa, samo bez uplitanja religije, ali liga je ovde generalno slaba, skoro pa se može napraviti paralela sa Škotskom. Klubovi u Srbiji proizvode igrače, ali oni odlaze pre nego što budu formirani i spremni za odlazak. Moramo formirati Jadransku ligu ako želimo da opet gledamo dobar fudbal - tvrdi Petrić.

Na kraju, Amerikanci navode ''Rezultat je bio 0:0 u zemlji gde niko i ne pobeđuje u fudbalu''.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • @Žika Živac@

    24. maj 2015 | 16:55

    Kako ga je matori Delija zaštemovao,vratio ga u detinjstvo!Mislim da jos uvek jede griz i hranu za bebe!

  • haha

    24. maj 2015 | 15:07

    pa na pocetku se vidi da ovaj amer prica bezveze...svi su videli da je matori RD patosirao grobara i pri tom ostao na nogama,dok je ovaj sa bakljom pao kao pokosen...i ako cemo u detalje bio je zadnji direkt a ne krose...

  • Dragan

    24. maj 2015 | 16:40

    copy/paste – Pogledajte ih samo. Pa to je umetnost što rade – kaže Šon Dafi, fan “crvenih” sa Enfilda, oduševljen prizorima sa beogradskog derbija. Njegov doživljaj je potpun. – To je tuča, baš kako bi trebalo da bude. U tome je smisao navijanja – dodaje. hahaha..E ovo je vrhunac ludila!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA