Kakve veze vremenska prognoza ima sa šansama Novaka protiv Nadala?

Nebo u Parizu konačno je na strani Novaka Đokovića pred duel sa Rafaelom Nadalom

  • 1

Čitav svet sa nestrpljenjem očekuje četvrtfinale veka na jednom Gren slemu, kako su mnogi mediji krstili duel između Novaka Đokovića i Rafaela Nadala na Rolan Garosu.

NAJBOLJE ČETVRTFINALE U ISTORIJI TENISA: Ko je Mejveder, a ko Pakjao!

Nema svetskog medija kome duel najboljeg tenisera sveta i najboljeg tenisera na šljaci u istoriji, nije tema dana. Između Nadala i Đokovića nema tajni. Najveće rivalstvo u istoriji tenisa dobiće novu epizodu, 44. po redu na mestu gde je i počelo pre devet godina.

SEĆATE LI IH SE? Novak i Rafa, kada su se prvi put sreli na terenu (FOTO)

Na ishod meča uticaće mnogo detalja, a jedan od bitnih faktora biće i vremenski uslovi.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Upravo je na Rolan Garosu vreme bitno uticalo na dva epska duela između Đokovića i Nadala. Španac ih je oba rešio u svoju korist, ali je i ''nebo bilo uz njega''.

Najdrastičniji primer je epsko finale iz 2012. godine. U Parizu je bilo oblačno i kako je meč odmicao, tako se vreme pogoršavalo. Nadal je pre prvog prekida zbog kiše vodio sa 2:0 u setovima, koje je dobio sa 6:4, 6:3.

Posle prvog prekida Novak se vratio na teren i počeo je da diktira tempo. Vremenski uslovi su se promenili i više su odgovarali Srbinu, dok je Nadal bio neprepoznatljiv. Loptica je drugačije odskakala usled niže temperature i veće vlažnosti vazduha, što je pogodovalo novakovoj igri. Nadal nije imao odgovor na to, pa je izgubio treći set ubedljivo sa 6:2.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Nole je u istom ritmu nastavio i u četvrtom setu, već na startu je napravio brejk. Nadal je bio frustriran, čak je i bacio vlažnu lopticu ka sudiji u stolici kako bi mu pokazao da ne postoje uslovi za igranje, pošto je ona bila. Izgledalo je da ništa ne može da zaustavi Đokovića ka prvoj tituli na Rolan Garosu.

Ipak, viša sila je bila jača. Iz oblaka koji su se nadvili nad Filip Šatrijeom počele su da padaju kapi kiše, koje su bile spasonosne za branioca trofeja. Meč je prekinut i to je bilo prvi put da se finale Rolan Garosa nije završilo u nedelju još od 1973. godine.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Sutradan, vreme je bilo potpuno drugačije. Takođe se i Nadal oporavio od fizičke krize u koju je upao krajem trećeg i početkom četvrtog seta. Bio je u mogućnosti da igra igru kakvu je imao u prva dva seta. U nastavku meča je najpre vratio brejk, a potom napravio još jedan i rešio ga u svoju korist sa 7:5.

Svi teniski stručnjaci su ubeđeni da bi Novak Pobedio da je taj finalni meč iz 2012. završen u nedelju.

Na Đokovića je vreme u Parizu uticalo i 2014. godine, kada je u finalnom meču bila veoma visoka temperatura. Đoković je dobio prvi set sa 6:3, ali je u nastavku Nadal napravio preokret i dobio je naredna tri seta sa 7:5, 6:2 i 6:4, ali je Đoković deovao iscrpljeno jer mu izrazito visoka temperatura nije odgovarala, što sa Nadalom nije slučaj.

Nadalu odgovara suvo i toplo vreme, jer tada njegov stil igre dolazi do punog izražaja. Lopta više odskače o podlogu i to savršeno pogoduje njegovim top-spin udarcima. Takođe Nadal nema problema sa visokim temperaturama, za razliku od Novaka.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Vreme u Parizu koje je najavljeno za sredu daje povoda za optimizam da će Đoković konačno uspeti da slomi Nadala u Parizu.

Predviđena je maksimalna temperatura od 21 stepena, biće oblačno sa povišenom vlažnošću vazduha.

Ovo je verovatno prvi put da nebo bude na Đokovićevoj strani protiv Nadala na Rolan Garosu, i to može biti presudno za ishod verovtno najvećeg četvrtfinala ikada u istoriji tenisa.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA