Oni testiraju granice ljudske izdržljivosti: Najbolji svetski ronioci na dah dolaze u Beograd (FOTO) (VIDEO)

Na bazenima SC Milan Gale Muškatirović će od 19. do 28. juna održati Svetsko prvenstvo u ronjenju na dah

  • 1

U Beogradu će se od 19. do 28. juna na bazenima Sportsko rekreatovnog centra Milan Gale Muškatirović održati svetsko prvenstvo u ronjenju na dah. Pričali smo sa jednim od organizatora takmičenja, Petrom Bojovićem, koji je jedini Srbin, koji može da sudi vrhunskim roniocima.

Zbog dobre organizacije ovog takmičenja 2013. godine, Beogradu je ponovo dodeljeno domaćinstvo, iako su u konkurenciji bile i Grčka i Australija.

Posetili smo bazen na 25. maju, gde je održana konferencija za medije pred početak takmičenja, i tom prilikom je za novinare demonstrirano kako se izvode tri discipline u kojima će se takmičiti ronioci - u pitanju su statika, dimanika sa perajima i dinamika bez peraja.

Jedini srpski međunarodni sudija sa najvišom licencom u ronjenju na dah, Petar Bojović, koji je uključen i u organizaciju Svetskog prvenstva, otkrio nam je kakav je osećaj kada se dođe do granice izdržljivosti, kada morate da izronite.

Foto: Telegraf.rs Foto: Telegraf.rs

- To je jedan jedinstven osećaj, često se i mi sami zapitamo šta ja tražim ovde. Međutim kada se vratimo jedan metar gore onda je sve nekako bolje. I to je neko zadovoljstvo postići nešto, videti šta se dešava na tako velikoj dubini, dokle čovek može da ode, šta se dešava u u okolini, sa pritiskom, šta se dešava sa telom takmičara...

- Naša čuvena takmičarka Darija Subotin, koja drži više nacionalnih rekorda kaže da kada ronite sa bocom onda posmatrate prirodu, dok kada ronite bez boce, na dah, onda ste deo prirode. I stvarno je takav osećaj da ste deo prirode i da učestvujete u toj prirodi na takav način.

Foto: Telegraf.rs Foto: Telegraf.rs

Da li je kod ronjenja na dah potrebno da imate određene fizičke predispozicije, poput kapaciteta pluća, ili je u bitnija snaga volje ili nešto treće?

- Kapacitet pluća nije bitan, kada bi sada nas petorica izmerilo, garantujem da bismo svi imali približne kapacitete pluća. Bitan je trening, volja da neko želi da pobeđuje, bitno je da se na taj način postižu nova saznanja vezana za medicinu i za sport - istakao je Bojović.

Foto: Telegraf.rs Foto: Telegraf.rs

Koliko vremena je potrebno da se postignu neki respektabilni rezultati?

- To zavisi od takmičara individiualno. Neki se tako pojavi, kao Sara Kembel, Engleskinja koja je za godinu dana ronjenja oborila svetski rekord i zaronila 100 metara. Neki takmičari najbolje rezultate postižu posle 5-6 godina takmičenja. Iz mog iskustva, najbolji rezultati se postižu u zrelijim godinama, pošto je čovek smiren i može dobro da se skoncentriše, što je najvažnije u ronjenju na dah - zaključio je Petar Bojović za naš portal.

Foto: Telegraf.rs Foto: Telegraf.rs

Na takmičenju će učestovati 130 ronilaca iz 27 zemalja. Među njima su i najveća imena u ronjenju na dah - Ruskinja Natalija Molčanova, koja je na prvenstvu 2013. godine osvojila tri zlatne medalje, i vlasnica je svetskih rekorda u šest disciplina. Tu će takođe biti i Goran Čolak iz Hrvatske, vlasnik svetskog rekorda u disciplini dimamika sa perajima, koji je i promoter prvenstva.

Video demonstracije kako izgleda disciplina dimanika sa perajima pogledajte OVDE.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA