Hauba sekla glave gledaocima: 60 godina od najveće tragedije na auto-trkama! (FOTO) (VIDEO)

Na trci 24 časa Le Mana 1955 godine poginule su 84 osobe, a 120 je povređeno posle incidenta koji je izazvao Pjer Levek

  • 1

Na današnji dan pre 60 godina dogodila se najsmrtonosnija katastrofa u istoriji automobilizma, na čuvenoj trci 24 časa Le Mana. Trka će se održati i predstojećeg vikenda, a tim povodom ćemo se podsetiti nesreće koja je promenila istoriju ove trke, ali i čitavog auto-moto sporta.

Francuski vozač Pjer Levek izazvao je trkački incident na stazi u kom je i sam poginuo, ali je u smrt poveo i 83 gledalaca.

On je vozio 240 kilometara na sat u blizini u blizini gledališta, koje je bilo veoma blizu staze. Tada je zakačio automobil Lensa Meklina, posle čega je došlo do praska u kome su veliki delovi automobila pri velikoj brzini poleteli u gledalište.

Bio je to pravi masakr na tribinama. Delovi automobila i stotine ljudi je podleglo povredama i skončalo na licu mesta, a ubrzo je usledila i velika eksplozija u kojoj je bilo novih žrtava.

Printskrin: Youtube/British Pathé Printskrin: Youtube/British Pathé

I sam Levek je poginuo na licu mesta, dok je jedini koji je imao sreće u ovom katastrofalnom udesu bio Meklin. Njegov automobil je bio slupan, ali je on izašao nepovređen iz incidenta.

Nesreću su snimile kamere, a u njoj je osim vozača Leveka poginulo 83 gledalaca, dok je 120 povređeno.

PRE NESREĆE

Pjer Levek je poginuo u 49. godini života. Tokom karijere je bio i profesionalni hokejaš i teniser. U motosportu je počeo da se takmiči u Formuli 1 za Tolbot 1950. godine, za koji je vozio šest trka.

Na Le Manu je za Talbot vozio četiri trke od 1950. do 1954. godine. U godini pre nesreće je učestovao u nesreći u sedmom satu trke. Posle toga je izbačen iz tima, ali se naredne godine priključio timu Amerikanca Džona Fiča i vozio je Mercedes-Benc 300 SLR.

Printskrin: Youtube/British Pathé Printskrin: Youtube/British Pathé

NESREĆA

Kada je Levek udario Meklinov auto otpozadi, njegov Mercedes je poleteo u vazduh, uleteo na deo tribina, pokosio gledaoce koji su bili najbliži stazi. Hauba je uz druge delove krhotina odletela u publiku i pri ogromnoj brzini sasekla je na desetine gledalaca kao giljotina.

Levek je izleteo iz automobila tokom incidenta, a lobanja mu je slomljena kada se prizemlji, što je bilo fatalno za njegov život.

Printskrin: Youtube/British Pathé Printskrin: Youtube/British Pathé

Ubrzo je zbog curenja goriva izbio požar, a zbog dodatnih legura magnezijuma i drugih metala došlo je i do eksplozije koja je slala užarene delove u gledalište. Spasioci su bili potpuno izenađeni takvom pojavom. Pokušavali su da ugase plamen vodom, a samo su ga povećali. Kao rezultat toga, auto je goreo narednih nekoliko sati.

TRKA NASTAVLJENA POSLE INCIDENTA

Printskrin: Youtube/British Pathé Printskrin: Youtube/British Pathé

Trka je nastavljena i pored velikog incidenta, zvanično u da ne bi došlo do stampeda gledalaca i blokiranja puta za ambulantna kola. Mercedses je zatražio hitan sastanak, i osam sati na kon inxidenta, odlučeno je da se povuku iz trke dok su vodili trku, dva kruga ispred Jaguara.

Sledećeg dana je u katedrali u Le Manu izvršen pogreb nastradalih.

Printskrin: Youtube/lsaification Printskrin: Youtube/lsaification

POSLEDICE

Najveća diskusija posle nesreće pokrenuta je po pitanju bezbednosti na trkama. Zbog neadekvatnih sigurnosnih standarda i projektovanja staza, došlo je do zabrane motosporta u Francuskoj, Španiji, Švajcarskoj i Nemačkoj, sve dok staze ne budu dovedene u sklad sa najvišim bezbednosnim standardima. Tribine kakve su bile na Le Manu, tik uz stazu, više nikada nisu viđene na trkama.

Predstojeća trka 24 časa Le Mana biće 83. po redu. Prva je vožena još 1923. godine, ali je ova iz 1955. nažalost najpoznatija, iako je od tada prošlo 60 godina.

(D.U.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Horejsio

    11. jun 2015 | 19:44

    Bez uvrede, ali ljudima koji su u to vreme organizovali ovakve trke, pamet nije bila jaca strana, pazi kako je publika blizu staze kao da je teniski mec a ne trka automobila koji razvijaju brzinu od 250 na sat...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA