PRVACI SVETAAAAA! Fudbaleri Srbije vladari planete! (FOTO) (VIDEO)

Nemanja Maksimović je heroj Srbije i srpskog naroda. Doneo je titulu šampiona sveta u 118. minutu finala protiv Brazila

SRBIJA JE PRVAK SVETA! Raduj, se Srbijo, tvoji mladi fudbaleri su vladari planete! Orlići su u finalu Svetskog prvenstva za igrače do 2o godina savladali reprezentaciju Brazila u produžecima 2:1, nakon što je u regularnom delu meča bilo 1:1.

Gol za titulu posle kojeg je srce iskočilo! Pogledajte i dobro zapamtite! (VIDEO)

Veljko Paunović otkrio dugo čuvanu taktiku kojom je osvojeno Svetsko prvenstvo! (FOTO)

Subota 20. jun 2015. godine ostaće zlatnim slovima upisana u istoriju srpskog fudbala i srpskog sporta. Tada je Veljko Paunović maestralno vodio svoje pulene, svoje junake, svoje lavove do najvećeg uspeha u istoriji "loptanja" samostalne Srbije.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Heroj trijumfa Srbije je Nemanja Maksimović koji je u 118. minutu postigao pogodak za pobedu i tako krunisao najuspešniju generaciju srpskog fudbala! U istom minutu kada je pao onaj autogol Mađara u osmini finala, u istom trenutku je i momak koji je dao odlučujući penal protiv SAD u četvrtfinalu, matirao brazilskog golmana i doneo nam radost kakvu ova zemlja i ovaj narod odavno nisu osetili.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Još pre početka utakmice, dok su se intonirale himne, kada su onako složno, zajednički pevali "Bože, pravde", n a njihovim licima se ocrtavala samo jedna poruka: "Mi nismo došli dovde da bismo samo učestvovali! Mi želimo ovo da osvojimo"!

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Tako su i igrali, baš ih je bilo briga što je naspram njih selekcija zemlje koja ima pet ovakvih trofeja u mlađim kategorijama, i devet puta je igrala u finalu. Paunovićevi lavovi su znali ko su, šta su, šta mogu, i šta žele i od toga nisu odstupali svih 120 minuta, a nagrada je stigla!

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Kao i u prethodnim mečevima, tako su započeli i ovaj susret Orlići. Ne uplašivši se važnosti utakmice, niti protivnika ovenčanog sa pet titula šampiona sveta u ovom uzrastu. Borbeno, agresivno, napadački i sa visokim presingom krenulli su Milinković-Savić i saigrači u ovaj duel. Izveli smo nekoliko dobrih napada kojima je falio samo završni pas, a onda umalo da doživimo šok u 10. minutu.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Imali su Brazilci odličnu šansu preko Gabrijela koji je posle izbačene lopte Babića iz našeg šesnaesterca šutirao sa nekih 17-18 metara, ali je Rajkovič majstorskom intervencijom, iako je bio zaklonjen spasao gol. Taj momenat je uneo bespotrebni strah kod izabranika Veljka Paunovića koji su se nakon toga povukli i prepustili protivniku da diktira tempo što nikako nije bilo dobro.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Preuzeli su mladi igrači u žutim dresovima kontrolu lopte i počeli da opsedaju naš gola, ali smo sve njihove napade odbijali uspešno, ali nma je opasno pretio lucidni Gabrijel koji je bio rapsoložen za igru. Ponovo je bio u jednoj dobroj šansi, ali je Rajković ponovo bio na visini zadatka.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Tek negde sredinom prvog poluvremena smo počeli da se oslobađamo tog pritiska brazilske selekcije i da preuzimamo konce igre i da opasno pretimo, međiutim, nikako nismo uspevali da dođemo do ozbiljnije šanse za pogodak, iako su pokušavali i Maksimović i Šaponjić.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Tek na kraju poluvremena smo to učinili posle kornera posle kornera Živkovića kada je Maksimović sa druge stative vratio loptu u peterac, a Milinković-Savić sa nekoliko metara tukao direktno u golmana Brazila.

Kaznu uza ovaj promašaj mogli smo da platimo već na samom startu drugog dela. Prošao je po levoj strani opasni Žorž, zavrnuo u naš peterac, a lopta je prošla ispod Rajkovića međutim, u poslednjem trenutku je intervenisao neko do naših igrača, ali je loptu bacio tačno na nogu Danilu koji je neometan sa 12-13 metara šutirao preko gola.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Nakon toga se u potpunosti razvila igra na terenu, tempo meča nije prestajao, a i jedni i drugi su napadali i to opasno. Čitav štimung su davali su i navijači na tribinama koji su ispunili stadion, a mnogo su bili glasniji oni obučeni u boje Srbije i sa našim obeležjima.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Prilika koju je imao Gajić u 60. minutu kada mu je udarac iz odlične pozicije odbranio Žan bila je uvod u ono što se dogodilo 10 minuta kasnije. Igrao se 70. minut kada smo izveli najlepšu akciju na meču, Maksimović je dobio loptu u šesnaestercu Brazila od Živkovića, centrirao, Šaponjić odvukao jednog igrača, a Mandić u padu sa pet metara ubacuje loptu u gol za 1:0.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Ipak, nismo uspeli da sačuvamo tu prednost duže od tri minuta, a primili smo gol na individualni kvalitet protivnika. Rezervista Pereira koji igra za Mančester junajted je napravio minijaturu u našem kaznenom prostoru, predriblao trojicu i šutirao iskosa neodbranjivo za odličnog Rajkovića.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Nakon ovog izjednačenja potpuno smo pali u igri, a Brazilci su dobili krila i počeli da opsedaju naš gol. U narednih nekoliko minuta je zujalo oko Rajkovićeve mreže, ali zahvaljujući i našem golmanu, ali i neprecoiznim udarcima protivnika sačuvali smo mrežu i izborili produžetke.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

A tamo se dogodilo ono što su naši momci radili tokom čitavog šampionata. Igrali su najbolje kada je bilo najpotrebnije. Iako se tokom prvog dodatnog perioda činilo da nemaju više snage, da su pali i fizički i psihički u drugih 15 minuta su pokazali od čega su satkani. Tada su klinci dobili jednog novog idola.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Nemanja Maksimović, prvo je zapretio udarcem iz daljine kada je lopta prošla tik iznad mesta gde se spajaju prečka i stativa, a onda je došao 118. minut. Sevnuo je kontranapad Srbije, odlična lopta iza leđa odbrane Brazila u prazan prostor za Maksimovića koji izlazi sam ispred golmana Žana i šalje loptu ispod njegovih ruku u mrežu. Da, tako je! POSTALI SMO PRVACI SVETA!

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

BRAZIL - SRBIJA 1:2

(Pereira 73 - Mandić 70, Maksimović 118)

Brazil: Žan, Žoao Pedro, Lukao, Marlon, Žorž, Danilo, Bošilia (od 65. Pereira), Jaja (od 74. Malkom), Gabrijel (od 90. Alef), Žan Karlos, Giljerme.

Srbija: Rajković, Antonov, Veljković, Babić, Gajić, Zdjelar, Maksimović, Milinković-Savić (od 82. Jovanović), Živković, Mandić (od 76. Gaćinović), Šaponjić (od 95. Ilić).

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ikac Jagodinac

    20. jun 2015 | 09:41

    Kada bi procitali ovaj komentar moji drugari koji mi se svake subote , kad je nase prvenstvo , smeju , u fazonu , " ...sta gledas , kada nena sta da se vidi u nssem fudbalu ...??? ". E , to sam , gledao , ovu decu . I , ponosan sam zbog njih .

  • Cionista

    20. jun 2015 | 09:41

    Hitno uloziti pare da ovi igraci sto su i dalje u nasim klubovima ostanu tu. A ne da odu ovako mladi i onda da nista ne bude od njih. To je nase blago, sad budu prvaci a odma sledece godine odu u a selekciju , prodaju se u neke sklj klubove za sitne pare i A selekcija onda ne moze ni albaniju da pobedi. To je nasa greska.

  • Danka

    20. jun 2015 | 09:52

    Bravo Srbi,ceo split je navijao za vas,petarde,u svim kafićima smo navijali za vas.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA