PRLJAVA IGRA BRITANSKIH MEDIJA: Optužuju Đokovića i Bekera za varanje! A šta ćemo sa Nadalom i Šarapovom?

Jako nas zanima vaše mišljenje o tome kako su britanski mediji pred početak Vimbldona plasirali izajvu Borisa Bekera

  • 18

Naklonost britanskih medija veoma je teško zadobiti, i mesecima unazad vidimo da je Novak Đoković skoro neće "zaslužiti", iako je najbolji teniser sveta.

Posle finala ovogodišnjeg Australijan opena, u kom je Srbin pobedio Škota Endija Marija, podigla se čitava prašina oko toga da je srpski teniser izigravao da je povređen, a toj teoriji su se mediji sa Ostrva još jednom vratili tokom dvodnevnog polufinala Rolan Garosa istih rivala.

Sada je iz konteksta izvučena izjava Novakvog trenera Borisa Bekera.

- Mora da postoji čvrsta povezanost i razumevanje između igrača i trenera. Naravno, to je deo mog posla, rad jedan-na-jedan sa Novakom. Postoje momenti kada je pogled dovoljan kako bi dobio potvrdu da je ono što radi ispravno. Naravno, imamo i posebne načine da pošaljemo signale da li je loše. Na njemu je da to ispravi -  rekao je Beker za "Radio 5".

Eto razloga za tabloid "The Sun" da naslovi tekst "Djok Shock - Marijev rival u oluji prevare".

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Novinar se poziva na pravilo Gren Slem koda (Grand Slam Code of Conduct): "Komunikacija bilo koje vrste, zvučne ili vizualne, između igrača i trenera smatra se koučingom".

- Ako je u pitanju nedozvoljen koučing, reagujemo istog momenta. Na sudiji u stolici je da interveniše, pa ako bilo šta primeti, treba da uradi nešto po tom pitanju - rekao je jedan od sudija Endru Džeret.

E sad, postoji ipak tu jedna logička caka, koja može vrlo lako da se primeti na primeru Rafaela Nadala i njegovog trenera i strica Tonija, ali i Marije Šarapove i njenog oca Jurija.

U novembru 2013. godine, švajcarski teniser Sten Vavrinka nije krio svoj bes nakon meča sa Špancem na Mastersu u Londonu.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug
Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

- Nadal i njegov stric su prevršili svaku meru! Nadal je upozoren na "koučing", ali nastavili su da se ponašaju neprofesionalno. Pre svakog servisa Toni je uzvikivao neko ime. Zavisno od tog imena, Nadal je igrao na forhend ili bekhend stranu. To je i sudija uočio, i trebalo je da ga kazni, ali nije to uradio jer je Rafael to što jeste - besneo je tada Vavrinka.

Hajde da se još jednom vratimo na pravilo i podvučemo deo: zvučne ili vizualne (komunikacije).

Zvučna komunikacija u slučaju Rafe i Tonija ne dovodi se u pitanje, a pod vizualnom se smatraju momenti poput davanja instrukcija trenera teniseru, naprimer gestikulacije rukama, nameštanje naočara, kačketa i sličnih "šifri" koje teniser i trener mogu da dogovore.

Upravo je zbog toga još 2007. godine Ruskinja Šarapova platila kaznu od 2.000 dolara, jer joj je tokom polufinala Australijan opena sa Anom Čehvetace otac rukama objašnjavao koji udarac treba da izvede.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

I hajde sad da se vratimo na Bekera, koji je pomenuo - pogled.

Ako ste teniser na terenu, vi gledate ka svom boksu, i odatle vas gleda vaš tim i porodica - dakle i trener. Kontakt očima je nešto što je neminovno kod svakog tenisera na svetu.

Ako se teniser i trener dobro poznaju, i umeju jedan drugom da čitaju pogled - kako tačno možete da to nazovete koučingom? I naravno, kako to možete da dokažete?

Pritom, protiče već druga godina kako je slavni Nemac trener najboljem teniseru sveta, i od početka se u boksu ponaša isto, bez mnogo emocija, što su mu mnogi i zamerili. Ali niko nikada nije ni pomenuo da njih dvojica sprovode koučing, koji, ako postoji, može da bude najbanalniji i gotovo zanemarljiv u odnsou na slučaje Nadala i Šarapove.

Ako vi mislite drugačije, da čujemo vaše argumente.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • A1r1

    28. jun 2015 | 14:15

    Sta reci,osim da su veliki srbomrzci...krenuvsi od Novaka pa do rezolucije o Srebrenici..iskompleksirana nacija..smeta im sto tako mala Srbija dominira u sportu...A neka shvate da nam nisu do koljena..najruznija nacija na svijetu..

  • Plate,penzije,poplave,Kosovo i Roto Koš

    28. jun 2015 | 22:17

    Kako da mu budu Britanci naklonjeni kad non-stop siluje Mareja???

  • Zule

    28. jun 2015 | 14:08

    Mislim da je to sve britanska zavist, ljubomora i naravno netrpeljivost prema svima koji nisu ' plave krvi'. Pomjesano sve sa zajedljivim humorom, gubitkom, na svjetskom nivou, moci u svakom smislu i to dovodi do ovakvih komentara. Ne bi me zacudilo da Noleta povezu sa klimatskim promjenama, koje i njima prijete. Njihova je tuga pregolema.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA