Crno-beli proslavili 20 godina od osvajanja Evrope: Niko i nikada kao Partizan

Željko Obradović i Predrag Danilović na svečanosti u JDP oživeli uspomene na istorijsko osvajanje evropskog trona pre 20 godina

  • 1

Bili su domaćini u gostima, nisu znali šta ih čeka sutra, imali su daleko manji budžet od rivala, ali sve to im nije smetalo da pre 20 godina zavladaju Evropom i pokažu gde se igra najbolja košarka. Navršilo se dve decenije od istorijskog trijumfa Partizana nad Huventudom i prve titule evropskom prvaka u košarci za neki srpski klub.

Velikan iz Humske znao je kako da obeleži 20 godina od dolaska na evropski tron. U prisustvu skoro svih legendi iz bogate istorije kluba, "crno-beli" su u Jugoslovenskom Dramskom Pozorištu oživeli uspomene na ludu istanbulsku noć.

- Ne treba previše vraćati film na to vreme, dovoljno je da se pogledaju fotografije, a glavna razlika je što sam onda imao crnu, a sada belu kosu. Drago mi je što su ovde prisutne sve generacije Partizana, ovo treba da se pamti za sva vremena. Niko kao Partizan. Partizan je pre dve godine bio blizu da ponovi uspeh iz Istanbula, a ne znam da li će to moći u budućnosti. Znam da je ekonomska situacija teška, jer sam u stalnom kontaktu sa predsednikom kluba Predragom Danilovićem, ali važno je da mladi talentovani igrači znaju gde su došli - izjavio je trener šampionskog tima Željko Obradović, čija je vanserijska karijera krenula te sezone.

"Crno-beli" su do završnog turnira u Istanbulu prošli put kakav verovatno nije nijedan klub u istoriji evropske košarke. Oni su zbog rata u tadašnjoj Jugoslaviji samo jednu utakmicu kao domaćini odigrali u hali "Pionir", dok su u ostalim mečevima protivnika ugostili u madridskom predgrađu Fuenlabradi.

- Ne zaboravimo da je Obradović imao veoma mladu ekipu. Smatram, pritom, da je odluka da zbog sankcija kao domaćini igramo u Fuenlabradi bila pun pogodak. U istorijskim knjigama je oduvek pisalo da je Konstantinopolj bilo najteže osvojiti, a te 1992. godine Evropa je dobila novog prvaka, ali i velikog trenera. Od tog aprila Partizan je postao član okruglog stola evropskih košarkaških vitezova. Partizan nije najbolji klub u Srbiji samo zbog titula, već i zbog svojih igrača i sistema rada koji ga je doveo do toga da bude institucija - izjavio je predsednik Partizana i jedan od glavnih šrafova šampionskog tima iz 1992. godine Predrag Danilović.

Danilović je na svečanosti uručio plaketu gradonačelniku Fuenlabrade iz 1992. Hoseu Kintani, a ovaj mu uzvratio dresom kluba Fuenlabrada s brojem 20 i natpisom Partizan na leđima.

Svečanoj akademiji u JDP-u, pored brojnih zvanica i gostiju, prisustvovao je najveći deo trofejne ekipe Partizana, a zbog obaveza su izostali Željko Rebrača, Nikola Lončar i Aleksandar Ðorđević.

Nekadašnji plejmejker Vlada Dragutinović naveo je kako je lepo videti sve ove ljude opet na okupu.

- Ja sam u Partizanu od svoje 11. godine, nadam se da ćemo uspeti da ponovimo ovakav rezultat. Ne znam kolike su šanse, mora dosta toga da se poklopi, ali verujem da je to moguće - kazao je Dragutinović.

Legenda "crno-belih" i jugoslovenske košarke Dražen Dalipagić rekao je da je ponosan na Partizan, ali smatra da je "vrlo teško ponoviti uspeh iz 1992".

- Teško, jer nam je košarka pala. Mora mnogo da se radi, a pitanje je kada će se ponovo pojaviti igrači kao što su Ðorđević i Danilović - ocenio je Dalipagić.

Nekadašnje krilo "crno-belih" Ivo Nakić potvrdio je da je sada teško vratiti se u potpunosti na finalnu utakmicu protiv Huventuda.

- Vreme je išlo brzo, imali smo samo sekunde do kraja, ali znao sam da će Ðorđević završiti to kako treba. U prvom trenutku nismo bili svesni šta se desilo, ni šta smo uradili. Tada je sve bilo drugačije u evropskoj košarci, pogotovo što smo bili domaćini u Španiji - zaključio je Nakić.

Tokom svečanisti prikazan je i dokumentarni film "Ima jedan tim".

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SerbOz

    17. april 2012 | 09:50

    Cestitke mom voljenom klubu a ova Marija Kilibarda je pojam zenska za sve voditeljke na svetu. Lepota kakva se retko srece... Utoliko bolje sto je partizanovac.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA