LIGA UGAŠENIH ŠAMPIONA: Prvak Jugoslavije, osvajač Kupa i beogradski klubovi sa šmekom, nisu među živima!

Očajna finansijska situacija u srpskom fudbalu dovela je do toga da danas imamo ogroman broj nekada uspešnih i dugovečnih klubova koji su poslednjih godina nestali sa fudbalske mape Srbije

  • 15

Besparica u srpskom fudbalu sve više uzima maha. Svi to znaju, ali čini se da nisu svesni u dovoljnoj meri da se fudbalski klubovi širom Srbije gase na svakih mesec dana. Dovoljno je samo pogledati koliko respektabilnih timova, nekadađnjih članova najviših rangova, je samo nestalo u poslednjih nekoliko godina.

Kaa se pogleda samo Beogad dolazi se do cifre nestalih klubova od kojih bi mogla da se napravi čitava jedna liga i to izuzetno jaka, pošto ih je nestalo čak 14 iz Beograda i okoline, među njima su i neki od osvajača najvažnijih trofeja u srpskom fudbalu, a većina njih ima tradiciju dugu više od 5 decenija.

Setimo se samo Obilića koji je od raspada bivše Jugoslavije pa na ovamo jedini koji je uspeo da prekine dominaciju Partizana i Crvene zvezde u nacionalnom šampionatu i osvoji titulu prvaka 1998. godine. Tada su igrali i protiv Bajerna iz Minhena i Atletiko Madrida, a onda je početkom 21. veka krenuo njihov sunovrat.

Foto: fcobilic.co.rs Foto: fcobilic.co.rs

Padali su sve niže i niže, iz ranga u rang i došlo se do toga da "vitezovi" sa Vračara sada nemaju po prvi put ni seniorsku ekipu, pa se ove godine neće takmičiti ni u onoj najnižoj "beton" ligi.

Ista situacija je i sa Železnikom koji je 2005. godine osvojio Kup Srbije i Crne Gore pobedom u finalu nad Crvenom zvezdom 1:0 i to je bio njhov zenit posle koga je započelo propadanje krupnim koracima da bi se na kraju došlo do toga da više nema seniorsog tima, već samo mlađih kategorija, a njihovo mesto u Srpskoj ligi zauzeo je novobeogradski Radnički.

FK Železnik logo

Dakle, gotovo da nema sezone u kojoj neki od nekada respektabilnih klubova koji s bili stabilni članovi, druge ili srpske lige, ne nestane sa fudbalske mape Srbije. Poslednji kome je "prazna kasa" došla glave je Železničar koji je odustao od takmičenja u beogradskoj ligi i to posle 90 godina postojanja, prošle godine je nekada ugledni Palilulac morao da zaključa svoj teren iz istih razloga.

Nikako se ne sme zaboraviti ni legendarni Beograd sa Karaburme koji već godinama ne postoji, iako su postojale priče o njegovom pokretanju. Zatim tu su još Trudbenik, Bratstvo, Šumadija iz Jagnjila, Resnik, Slavija...

LISTA UGAŠENIH KLUBOVA:

1. Obilić 

2. Železnik 

3. Beograd 

4. Palilulac 

5. Trudbenik

6. BPI Pekar

7. Slavija

8. Železničar

9. 21. maj

10. Kneževac

11. Resnik

12. Posavac

13. Šumadija Jagnjilo

14. Bratstvo

Pratite Telegraf i na Vajberu!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA