Imaju li u Partizanu prava na ovoliki optimizam?

Mnogi zaboravljaju da je BATE od 2008. godine četiri puta igrao Ligu šampiona, pobeđivao i Bajern, remizirao sa Juventusom dva puta, devet puta zaredom je prvak svoje zemlje. Takav protivnik zaslužuje mnogo veći respekt nego što ima od crno-belih

  • 51

Poraz od BATE-a ne samo da nije poljuljao optimizam kod igrača i navijača Partizana, već ga je podgrejao do tačke ključanja pred revanš u Beogradu. Od trenutka kada je na žrebu srpski šampion dobio prvaka Belorusije za rivala, iz Humske se može čuti samo jedno, i tako samouvereno: Prolazimo BATE!

>>> ŽIVKOVIĆ MOGAO DA BUDE JUNAK: Hrabri Partizan poražen sa igračem manje u Belorusiji (FOTO) (VIDEO)

A BATE? Samo letimičan pogled na rezultate Belorusa u prethodni sedam godina, jasno pokazuju da bi najveća glupost bila potceniti ih. Evo i njihovih najvećih pobeda od kada igraju Evropu: Atletik Bilbao 2:1, Bajern 3:1, Lil u gostima 3:1, Milan 1:1, Juventus 2:2 i 0:0!

Partizanovi rezultati su daleko skromniji. Pobede u grupnoj fazi takmičenja, i u ligi šampiona i u ligi Evrope, su prava retkost za crno-bele!

Ali, i pored svega, crno-beli su sa neskrivenim ushićenjem, raširenih zenica, već od žreba počeli da maštaju o najpoznatijoj mušemi na svetu, o milionima evra, o slavi, o Realu, Barseloni, Čelsiju i ostalim godzilama evropskog fudbala koji će stići na megdan ekipi Zorana Milinkovića. Mnogo glasova i želja sabranih u samo jedno: Liga šampiona je tu, ma skoro da se može osetiti, dodirnuti. Pa to je samo BATE.

Dovoljno je samo pogledati tvit crno-belog kluba sedmog avgusta nekoliko sekundi posle saznanja da je beloruski šampion poslednja prepreka prvaku Srbije ka Ligi šampiona.

Optimizam je sam po sebi zdrav pokretački osećaj i naravno da njime treba da se vode crno-beli i naravno da moraju da veruju u sebe i svoje kvalitete koji se ne dovode u pitanje, jer je posle Steaue postalo očigledno da ovaj tim Partizana ima to "nešto" što ga može odvesti u fudbalski El Dorado zvani Liga šampiona.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Ali, čitajući brojne izjave fudbalera i funkcionera u danima od žreba, pa i posle prvog meča sa Belorusima, ne možemo da se otmemo utisku da je ovde "na delu" jaka doza potcenjivačkog odnosa prema protivniku, tako tipičnog za naš mentalitet. 

Sa neuobičajenom malom količinom respekta prema protivniku, crno-beli su "poleteli" u euforiji pred dvomeč sa BATE Borisovim, naivno verujući da su to "tamo neki" Belorusi, pritom potpuno zaboravljajući da je u pitanju devetostruki uzastopni prvak Belorusije, a najviše od svega da je to tim koji je od 2008. godine ČETIRI puta igrao Ligu šampiona i dva puta Ligu Evrope! Da je u premijernom učešću u elitnom takmičenju dva puta odigrao nerešeno protiv Juventusa...

>>> MILINKOVIĆ IMA RECEPT ZA LIGU ŠAMPIONA: Svim srcem, punom parom - napad iz svih oružja!

A, šta je Partizan za to vreme uradio, pa da može ovako smelo da preti i da gleda na Bate kao da su u pitanju fudbalski liliputanci?

- Ne vidim da BATE ima igrača kao što su Babović ili Živković, kao Abubakar ili ja, dosta nas je koji mogu da reše utakmicu jednim potezom. Javlja mi se da ćemo pobediti 2:1 ili 2:0. Mi smo Partizan i tako uvek moramo da gledamo - reči su Bugarina Božinova, koji je na "Borisov Areni" odigrao još jednu u nizu "stelt" utakmica.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Nadmenost se ocrtavala i u stavu predsednika Partizana Zorana Popovića uoči poletanja za Belorusiju.

- Partizan će odigrati najbolju utakmicu ove sezone i ostvariće pozitivan rezultat u Borisovu. Dovoljan nam je i remi, uz postignut gol.

Retke su izjave crno-belih u kojima su jasno i glasno rekli: BATE je favorit!

Očigledno je da je pobeda nad Steauom učinila svoje. Učinila je da crno-beli misle kako mogu sve. Da mogu da pobede svakoga. Na primeru Partizana još jednom smo videli kako lako "padamo u vatru", a ne daj Bože da Partizan ispadne, onda ćemo videti i kako se još brže gasi navijački plamen iako bi trebalo samo jače da gori, s obzirom na to da je ispunjen primarni cilj - plasman u Ligu Evrope.

Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!

(M. B)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • grobar

    20. avgust 2015 | 15:29

    bravo za tekst mnogo smo ih potcenili a to ne valja

  • Crna Gora

    20. avgust 2015 | 18:35

    Ponizice vas BATE u sred Beograda 5 komada ima da vam zabije.Ni ligu evrope nijeste zasluzili.

  • PFC

    20. avgust 2015 | 17:48

    Sto ne napisete kako ih je Šahtjor zgazio 7:0 veliki Šahtjor s kojim smo mi uvek igrali egal i gde nas niko u evropi nije ponizio pozz za novinare:)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA