VIŠE NEMA STRAHA, IDEM NA SVE ILI NIŠTA: Ivana nam je otkrila svoj novi zadatak - već za ovu nedelju! (FOTO) (VIDEO)

Po povratku iz Pekinga, odlično raspoložena osvajačica bronzane medalje na Svetskom prvenstvu je u intervjuu za Telegraf govorila i o novom dogovoru sa svojim trenerom, Goranom Obradovićem

  • 14
Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Vesela, sa širokim osmehom na licu i visoko podignutim rukama, naša prelepa rekorderka u skoku u dalj vratila se iz dalekog Pekinga. Tamo je u veoma jakoj konkurenciji uspela da pobedi sebe i skoči više od sedam metara, što joj je donelo novu, bronzanu medalju sa Svetskog prvenstva.

Ivana Španović je u pratnji svog trenera Gorana Obradovića stigla u Beograd, ponosna na svoj uspeh. Dočekali su ih aplauz, cveće, čestitike, poljupci...

>>> IVANA JE NAŠE ZLATO: Kako se kalila SEDMICA Španovićeve! (VIDEO)

- Sada se zapravo mnogo bolje osećam nego što sam se osećala na samoj završnici takmičenja. Znala sam šta me čeka, znala sam koliko moram da budem dobra da bih uspela da osvojim medalju - rekla je naša rekordeka za Telegraf na aerodromu "Nikola Tesla".

Dalek je put bio preko Moskve, i iako umorna, na Ivaninom licu je bilo prisutno zadovoljstvo i motivisanost za naredne izazove. I najvažnije, ona je uverena da ona sada može samo da probija granice na svakom narednom takmičenju.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Mogla sam da skočim isto 7.01 i da ostanem bez medalje, ili da skočim manje i da ne uradim ništa. Posle svih medalja koje sam osvojila sa 25 godina, već imam tu neku rutinu i iskustvo koje je potrebno da staloženo nastupim i razmišljam o stvarima koje treba. Išla sam na sve ili ništa, pa po cenu i da ostanem bez medalje, iako ih imam četiri iza sebe i nastavljen niz. Suština je da nemam strah i da mogu rizičnije da skačem.

>>> Pogledajte Ivanin istorijski let preko SEDAM metara! (VIDEO)

U analizi svog uspeha, Ivana ističe da je jaka konkurencija samo podstiče da bude bolja.

- Ja nisam devojka koja trči 10.80 kao Tijana Bartoleta i koja može da skoči sedam metara bilo kad. Ja sam tehnički morala da budem savršena da bih skočila sedam metara. Ponovila sam to dva puta, osvojila bronzanu medalju. I svakako, ponosnija sam mnogo na bronzu od sedam metara u takvoj konkurenciji, nego na zlatnu sa recimo 6.80. Iz takve jedne serije koju sam napravila u Pekingu i konstantno dve godine unazad, znam da ću u Riju biti spremna za mnogo veće domete - dodaje Ivana.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

A Tijana Bartoleta, koja se u Pekingu dokopala zlata, zapravo je kao Rodžer Federer u tenisu - svako ko je izazove, mora da bude rođeni šampion.

- Ona je ustvari sprinterka koja skače u dalj. Do pre dve-tri godine je trčala samo sprint, i onda tako malo pređe na dalj, pa se vrati... uglavnom, gleda kakva je konkurencija pa tako kalkuliše u čemu će nastupati. Stvarno je izuzetan takmičar, ima jaku volju i izuzetno jaku glavu za skok u dalj, što je i pokazala u šestoj seriji.

Španovićeva nam je otkrila i važan detalj iz Pekinga.

- Imali smo konferenciju za novinare, i baš sam slušala šta je (Bartoleta) pričala. Na kraju krajeva, tu sam i čula ono o čemu i ja razmišljam. I to mi je samo potvrdilo da razmišljam u dobrom pravcu: da kako god takmičenje krene treba da gledaš samo svoju korist, da ne razmišljaš da li će neko da skoči bolje od tebe, i kako da izvučeš svoj maksimum - rekla je srpska rekorderka i poentirala:

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Ja sebi stvarno nemam šta da zamerim. Bila sam na nivou na kom nisam bila do sad. I znam da ću biti u Riju super.

Kada smo je uputili da je u prvi mah bila prestroga prema sebi kada je shvatila da je ponovo osvojila bronzu, Ivana je pojasnila:

- Od početka godine znam da ću ići u Peking i boriti se za najviši plasman. Završila sam u Pragu na prvom mestu na prvenstvu Evrope. Znam da sam zbog povrede odustala od par mitinga Dijamantske lige i da sam se u Pekingu pojavila sa desetim rezultatom.

- To malo ko zna u Srbiji i svi su me favorizovali za zlato, iako niko nije znao ko me ustvari tamo čeka. Nisam htela to da komentarišem, jer jednostavno: mi smo takav narod "ili zlato ili ništa". Ja sam to tako prihvatila, otišla sam tamo, jer znam koliko sam spremna. Borila sam se, jer na kraju krajeva, to je sport.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Slede, vrlo brzo, finale Dijamatske lige u Cirihu (četvrtak, 3. septembar), i potom miting u Berlinu (nedelja, 6. septembar).

- Startna lista iz Pekinga se samo seli u Cirih. Sve ćemo biti na nivou, još svežije, verovatno malo rasterećenije i očekujem lepu borbu. Od trenera sam dobila jedan zadatak koji ću pokušati da ispunim, pa videću dokle ću stići.

Koji je to zadatak, možemo li sad da znamo?

- Pa... u ravni je sa 7.01. Odnosno, da probam da taj rezultat nadmašim - kroz osmeh je zaključila Ivana Španović.

Pratite Telegraf i na Vajberu!

(B.M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA