Saša Ilić o Manceu: Ovi današnji klinci ništa ne rade kao Dragan!

Uvek će biti neizbrisiv deo kluba. Obeležavanje njegove smrti je verovatno najtužniji dan za Partizan

  • 0
Foto: MNpress/T.Mihajlovic Foto: MNpress/T.Mihajlovic

Legenda koja ne umire - Dragan Mance!

Treći dan septembra uvek je nekako čudno težak i tužan za Fudbalski klub Partizan.

>>> TRI DECENIJE GA NEMA! Grobari i danas govore: On nikad nije ni otišao! (VIDEO)

>>> VEČITA DILEMA: Da li je Mance gol karijere dao Zvezdi ili Kvins Parku? (VIDEO)

Jedan od najomiljenijih igrača u istoriji kluba iz Humske preminuo je na današnji dan pre tačno 30 godina, u saobraćajnoj nesreći, žureći na trening voljenog Partizana. Imao je nepune 23 godine...

Tu negde iz tog perioda i datiraju kultni stihovi koju su navijači spevali njemu u čast, svom idolu, voljenom, jednom jedinom i neponovljivom: Otišao si Dragane, ostala je tuga, uvek će te voleti Grobari sa juga...

Mnogo vremena od tada je prošlo i mnogo generacija igrača Partizana, ali sećanje na Mancea ne bledi, jer dok je Partizana i Grobara - živeće i Dragan. Kapiten aktuelne generacije Saša Ilić seća se, doduše kroz maglu, tog dana. Dana kada je srpski, jugoslovenski i evropski fudbal ostao bez velikog igrača.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

- Bio sam izrazito mlad kada je Mance poginuo, imao sam 8 godina, pa se i ne sećam njega kao što se sećaju moji roditelji i moja familija - priča Ilić u razgovoru za Telegraf.rs.

- Ali, s obzirom na to da svi oni navijaju za Partizan, od njih sam stalno slušao priče o Manceu i vrlo dobro znam koliko je bio važan deo Partizana i Partizanove istorije.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Priča o Manceu je priča o bezrezervnoj i najčistijoj, onoj dečačkoj ljubavi prema voljenom klubu. O sportu i fudbalu u onom najlepšem obliku. Priča koja se danas teško pronalazi.

- Mance je u svemu bio poseban. Počevši od golova koje je postizao, načina igre i naročito zbog načina na koji se radovao. Bio je miljenik navijača. Ostaće upamćen kao jedan od najboljih igrača Partizana ikada. Uvek će biti neizbrisiv deo kluba. Obeležavanje njegove smrti je verovatno najtužniji dan za Partizan. Drago mi je što Partizan kao klub čuva uspomenu na Mancea. To je najmanje što može da uradi za igrača koji je toliko dao crno-belima - kaže Ilić.

Da li današnje generacije igrača Partizana uopšte imaju svest o tome ko je bio Mance i koliko je on važan deo istorije kluba?

- Druga su vremena, mnoge stvari su se promenile, promenili su se idoli, ništa nije kao pre... Ne samo kada je reč o Partizanu, tako je svuda, i u Zvezdi je isto. Današnji klinci imaju drugačije ambicije u karijeri, ne razmišljaju na taj način da ostave dublji trag u Partizanu kao Mance, već o tome  da odu u inostranstvo koje im je lako dostupno - kaže Ilić.

TAKVOG CENTARFORA PARTIZAN NIKAD VIŠE NEĆE IMATI

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

Ljuba Perić je za široke narodne mase potpuna nepoznanica, ali je za svakog navijača Partizana on čovek bez koga se ne može zamisliti niejdna utakmica na stadionu u Humskoj. Njegovo ime je neraskidiv deo Partizana. Ovaj gospodin je još od davne 1976. godine zvanični spiker na utakmicama crno-belih i ako neko dobro pamti Mancea, onda je to najpoznatiji i najdugovečniji glas iz Humske.

- Šta reći o Manceu... Zemunac, Grobar, veliki Partizanovac - u dahu priča Perić.

- Predodređen da bude Partizanovac i veliki fudbaler. Legenda! Davao je i srce i dušu za Partizan. Na kraju je i poginuo zato što je žurio na trening Partizana - kaže nam, sa dozom sete Perić, prisećajući se srećnih dana.

- Prva asocijacija na Mancea je njegovo čuveno klizanje koje je prvi pokrenuo, i njegovi golovi. Kratko je trajao, ali je postao legenda Partizana. Takvog centarfora Partizan nikada više neće imati. Imao sam tu sreću i privilegiju da ga poznajem. Jednom rečju, bio je fantastičan momak. Druželjubiv, komunikativan, uvek je bio tu svakome da se nađe, da pomogne...

Ljuba još pamti taj tužni, najtužniji dan...

- Sećam se da su mi javili preko telefona vest o njegovoj smrti. Nisam mogao da verujem! Ali onda mi je odmah prošlo kroz glavu da su neki stariji igrači Partizana, kojih se danas mnogi i ne sećaju, stradali na sličan način, pa je i Manceova smrt na neki način bila nastavak tog nesrećnog poglavlja istorije kluba.

BJEKOVIĆ: MANCE BI BIO PRVO STRELAC JUGOSLAVIJE

Foto: MNpress Foto: MNpress

Godine nisu ublažile emocije kod Nenada Bjekovića prema Manceu. A, kako bi i mogle. Bio mu je trener, učitelj, kaže i drugi otac...

- Mance je bio moja želja, moje dete i moj ljubimac. Video sam u njemu velikog igrača. Njegovim odlaskom fudbal je izgubio velikog talenta. Dragan je tek bio kročio na fudbalsku scenu, bio je mlad, ali je odmah pokazao neverovatan kvalitet i nagovestio veliku karijeru - priseća se Bjeković, nekadašnji pomoćni, pa glavni trener, kasnije dugo godian rukovodilac u klubu.

- Teško je sada pričati u kom pravcu bi ona išla i koliko bi postigao, ali sam siguran da bi izrastao u najboljeg golgetera tadašnje Jugoslavije. Velika je šteta što je završio na takav način - rekao nam je Nenad Bjeković, kojeg je Mance u svojoj "ličnoj karti" svrstao u najboljeg trenera zajedno sa Milošem Milutinovićem.

(M.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA