Čudesna životna priča Nemanje Bjelice! Evo kako je od netalentovanog stigao do najboljeg igrača Evrope!

Bjelica se trenutno nalazi na krovu evropske košarke, ali put do te destinacije nije bio nimalo lak

  • 17

Nemanja Bjelica je jedan od junaka srpske reprezentacije na početku Eurobasketa 2015. On je bio najefikasniji u pobedi protiv Španaca dok je protiv domaćina Nemačke dao pobedonosni koš. Imao je sezonu iz snova koja mu je donela ugovor u NBA ligi.

Nije uvek bilo tako sjajno po jednog od najboljih igrača Srbije. 

Nemanja je odrastao na Novom Beogradu u Bloku 70. Basket je igrao u blokovima. Sa sedam godina je počeo da trenira u školi košarke Partizana u OŠ "20. oktobar". Njegov pokojni trener Aca Janjić uvideo je potencijal Bjelice i jednog njegovog druga pa ih je prekomandovao u "generaciju  87".  Aca Janjić je mnogo uticao na Bjelicu koji smatra da je Janjić bio najbolji trener za mlade igrače. najviše je naučio od njega.

Ubrzo nakon toga počeli su problemi. U klubu nisu verovali da Bjelicu bole kolena, mislili su da se folira. Iako je smatran jednim od najboljih mladih košarkaša u bivšoj Jugoslaviji, njegova generacija je gurnuta u stranu.

Klub im nije plaćao ni učešće u kvalitetnoj juniorskoj ligi. Igrali su sa lokalnim klubovima pre nego što je generacija i zvanično raspuštena.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Loša situacija u mlađim selekcijama Partizana koštala je Bjelicu igranja u mlađim selekcijama reprezentacije Srbije. Samo se je jednom našao na širem spisku za reprezentativno prvenstvo juniora u Majnamu ali je sa tog spiska otpao pre prvenstva.

- Šta da kažem, bilo mi je jako teško što nisam bio u tim selekcijama. Međutim, morao sam da nastavim da radim i treniram. Imao sam veliku podršku porodice, naročito od oca, koji me je bodrio i ja sam nastvio da radim - rekao je Bjelica u jednom intervjuu koji je dao za Telegraf.

Nakon mlađih selekcija Partizana, Bjelica je sa svojim najboljim prijateljem Savom Lešićem otišao u Superfund. Tamo je ostao dve godine i u toku tog perioda je počeo da sarađuje sa sadašnjim menadžerom Bojanom Tanjevićem. Tanjević ga je prvo odveo u Rimini, ali se tamo nije snašao. Ostao je samo dva-tri meseca, nakon čega odlaze u Austriju. Narednih godinu dana nastupao je za Arkadiu.

Foto: Tanjug/Filip Kraičanić Foto: Tanjug/Filip Kraičanić

- I dalje, kada sam nervozan posle neke utakmice samo se setim kako mi je bilo pre šest-sedam godina. Odmah se smirim i budem kao bubica. Ćutim i ne govorim. Da budeš u Austriji sa 18 godina, za mladog igrača ni najmanje nije loše. Ima dosta Amerikanaca i nikada mi nije jasno zbog čega su tamo. Liga kao liga, mnogo se zasniva na individualnom kvalitetu, manje na taktici - izjavio je jednom prilikom Bjelica.

Onda se sve promenilo. Bjelicu je zapazio tada novi trener Crvene zvezde Svetislav Pešić. Nemanja se tada iz Austrije vratio u Srbiju. Pešić mu je dao zapaženu ulogu u Zvezdi. Igrao je Bjelica po potrebi i plejmejkera po 15 minuta, a kada je to bilo potrebno, preuzimao je bitne lopte. Dobio je priliku da reši poslednji napad protiv Partizana u finalu plej ofa. Imao je samo 20 godina. Tada je i fizički i psihički sazreo.

>>>NEMANJA BJELICA ZA TELEGRAF: Da nije bilo Pešića, ostao bih prosečno krilo (VIDEO)

Niko nikada nije čuo za mene i da nije bilo Pešića, ja bih verovatno ostao neka prosečna trojka ili običan igrač. On mi je dao šansu, usmerio me na pravi put, verovao u mene - rekao je tada Bjelica za Telegraf i dodao da najviše u karijeri duguje Pešiću i da ne bi bio tu gde jeste da nije proveo tu godinu u Zvezdi.

Nakon Zvezde Bjelica je prešao u Tau Keramiku gde se u početku nije snalazio. Kasnije je počeo da dobija minute kod trenera Duška Ivanovića što je pomoglo da se ustali u postavi slavnog španskog kluba. Nakon tri sezone postao je jedan od nosilaca igre u ekipi iz Vitorije. Period u Španiji mu je prijao, kako privatno tako i profesionalno. Postao je prepoznatljivo ime u evropskoj košarci i jedan od nosilaca reprezentacije Srbije. U Vitoriji je stekao nove prijatelje. U početku je najviše vremena provodio sa Dejanom Muslijem. Kasnije se sprijateljio i sa Mirzom Teletovićem, Stankom Baraćem, Milkom Bjelicom i francuskim plejmejkerom Tomasom Ertelom.

Foto: Profimedia/Seskimphoto Foto: Profimedia/Seskimphoto

Novi talas u evropskoj košarci koji je počeo pre nekoliko godina dao je priliku Bjelici da se domogne samog vrha evropske košarke. Naime, prodor turskih klubova ka vrhu i nova ulaganja doveli su naše stručnjake u njihovu košarku. Kada je Željko Obradović preuzeo Fenerbahče odmah je doveo Bjelicu koji je dve sezone nakon toga postao MVP Evrolige. U minuloj sezoni on je u najelitnijem evropskom klupskom takmičenju beležio 12,1 poen, 8,5 skoka i 1,9 asistencije po utakmici. Odlične igre u Feneru i zvanje MVP-ja sezone skrenule su pažnju Timbervulvsima koji su odlučili da sa Bjelicom potpišu ugovor na 3 godine vredan 11,7 miliona dolara.

Foto: Twitter/@MNTimberwolves Foto: Twitter/@MNTimberwolves

Bjelica je oženio devojku Mirjanu 2010. godine sa kojom je godinu dana kanije dobio ćerku Niku.

Od sada možete pratiti Telegraf i na Vajberu!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zuza

    7. septembar 2015 | 15:21

    Džentlmen pod koševima...sportska i ljudska veličina...želim ti dugu i uspješnu karijeru sa puno zdravlja i uspjeha...

  • Rio

    7. septembar 2015 | 14:54

    Beli je postao ozbliljan igrac I osoba. Primer za klince sta rad i posvecenost mogu da ucine. Svaka cast i puno srece u NBA.

  • Sale

    7. septembar 2015 | 13:54

    To je trnovit put ali ljubav prema sportu je jaka svaka cast samo napred kralju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA