MOĆNA SRBIJA: Teo, Kalina i Raduljica demolirali Tursku (Powered by Head and Shoulders)

Ubedljiva pobeda srpskih košarkaša rezultatom 91:72

  • 30

Sledeći, molim! Kao na pokretnoj traci, košarkaška reprezentacija Srbije melje protivnike na Evropskom prvenstu u Berlinu. Posle Španije, Nemačke i Islanda, pala je i selekcija Turske - 91:72 (30:14, 23:21, 18:24, 20:13)

Pobeda za korak bliže prvom mestu na kom ćemo se ustoličiti ukoliko u četvrtak (14.30) pobedimo Italiju ili Azuri izgube svoj meč protiv Nemačke.

Turci će 9. septembar pamtiti dok su živi. Pre 14 godina izgubili su u finalu EP na svom terenu od tadašnje Jugoslavije, a ovim porazom moguće je da u grupi B završe na četvrtom mestu. To bi značilo da bi u osmini finala mogli da udare na Francusku.

Sve je već bilo rešeno u prvoj četvrtinu posle koje je naš tim imao 16 poena viška. Turci su pripretili u finišu treće deonice, ali su izabranici Saše Đorđevića odbili sve napade. Milina je bilo gledati naše košarkaše tokom čitavog meča.

Jednostavna igra i ''trpanje'' protivničkog koša sa svih strana. Krenuo je i šut za tri poena, prolazi, zakucavanja, ali i veliki broj skokova. kako u odbrani tako i u napadu. Još kada na to dodamo Teodosićevih 10 asistencija za 20 minuta jasno je otkud +18 na poluvremenu. Na kraju, Teo je ostvario dabl-dabl učinak (17 p, 13 sk).

Cifre su bile na strani Srbije, ali ne toliko koliko se činilo. Šut za dva poena: Srbija - 33/64 Turska 28/61. Šut za tri poena: Srbija - 9/26 Turska 5/24. Skokovi: Srbija - 14/21, Turska 12/20. Asistencije: Srbija : 28, Turska 18.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Odlučni da se ne obrukaju, Turci su bili u velikom naletu u trećoj deonici koju su dobili sa šest razlike. Činilo se tada da će poslednja deonica biti i te kako neizvesna, ali je Srbija vezala šest poena i ponovo otišla na 18 razlike što je garatovalo mirniju završnicu.

Najefikasniji u našem timu bio je Miroslav Raduljica sa 20 poena i 6 skokova, Teodosić je ubacio 17 poena i imao neverovatnih 13 asistencija, dok je Kalinić imao 15 poena i 4 asistencije. S druge strane, Dikson je ubacio 16, Erden 14, a Osman 11.

SRBIJA - TURSKA 91:72 (30:14, 23:21, 18:24, 20:13)

SRBIJA: Teodosić 17, Simonović 1, Kuzmić 6, Bogdanović 5, Bjelica 8, Marković 6, Kalinić 15, Nedović 7, Milosavljević 0, Raduljica 20, Erceg 4, Milutnov 2.

TURSKA: Ozmizrak 0, Guler 8, Osman 11, Hersek 0, Iljasova 11, Erden 14, Mahmutoglu 2, Savaš 10, Korkmaz 0, Muhamed 16, Koksal 0, Aldemir 0.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Turci su dobro počeli meč i poveli su sa 5:2. Prvi šut za tri poena pogodio je Osman. Teodosić nije, ali je Marković vrlo brzo vratio na 5:5 šutem van linije 6.75. Pre toga Kalinić je sjajno probio tursku odbranu. Napokon je i Teodosić pogodio trojku na ulasku u četvrti minut meča. Srbija je povela sa 10:7. Razlika je mogla biti i veća da Iljasova nije upisao dve rampe na Kuzmiću i Kaliniću.

Šut za tri poena fenomenalno služi naše momke. Kalnić je bio precizan, da bi zatim Bjelica zakucao za 15.7 i naterao Atamana da zatraži tajm-aut. To nije pomoglo Turcima jer je vrlo brzo na semaforu stajalo 17:7, posle poena Teodosića. Turska nije znala šta ih je snašlo na isteku 6. minuta. Usledila je još jedna trojka Kalinića, zatim poeni Ercega i Raduljice - 24:10. Očajnu igru Turske u napadu donekle je popravio Osman sa četiri vezana poena - 26:14. Na drugoj strani viđeno je zakucavanje Raduljice, ali i nezgodan pad Bogdanovića koji se držao za lakat. Bukvalno uz zvuk sirene Erceg je ubacio loptu za 30:14 na isteku prve deonice.

U prvoj četvrtini Turci su trojku pogodili iz drugog šuta, ali su drugu počeli trojkom Iljasove. Međutim, Nedović je vratio na drugoj strani. Bila je to peta trojka našeg tima (33:17). Srbija jedini problem ima sa Osmanom koji je pogodio 2+1 i upisao svoj 10. poen u 11. minutu meča - 33:20. Koševima Kuzmića sa linije bacanja Srbija je došla do najveće prednosti - 37:20. Kratko je trajala jer je Erden upisao prve poene i vratio na -15. Vredi pomenuti odličan skok Srbije u tom momentu. Kako u odbrani, tako i u napadu.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Šut za tri poena fenomenalno služi Orlove koji su na polovini druge deonice stekli 21 poen viška (43:22). Zasluge za to idu Markoviću koji je upisao svoj šesti poen - drugu trojku. Posle dužeg vremena Turska je vezala dva uzastopna koša (45:28), što je nateralo Đorđevića da zatraži minut odmora.  To je probudilo naše momke koji su sa linije bacanja ubacili tri poena. Jedan Bogdnović i dva Raduljica, čime je postao prvi dvocifreni košarkaš u srpskom timu (48:29).

Kao što su to radili tokom čitavog meča, Srbija je zakucavanjem Raduljice otišla na poluvreme - 53:35.

Jeste Erden upisao prve poene u trećoj deonici, ali je usledio protivodgovor u vidu Teodosićeve trojke (56:37). I Kalinić je postao dvocifren na početku treće deonice. Trojka zahvaljujući tabli, a u sledećem napadu i Kuzmić je bio precizan (63:43). Turska je odlučnije ušla u treću deonicu i uspeli su da smanje na -14 u 27. minutu.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Tome je doprinela i loša odbrana Srbije. Činilo se da je protivnik svaki napad pogađao, dok je naš tim zatajio. Dobar skok Iljasove i poeni iz odbojke (65:53) naterali su Đorđevića da zatraži tajm-aut. Nije minut odmora podigao Srbiju koja je ovu četvrtinu izgubila sa šest razlike i sada ima samo 12 poena viška - 71:59.

Bolji početak u poslednjoj deonici Srbija nije mogla ni da zamisli. Šest vezanih poena zahvaljujući Kaliniću i Bogadnoviću koji je alej upom naterao Atamana da zatraži odmor (77:59). Ponovo su Turci stigli na -14 kada je Teodosić pogodio trojku. Samo na kratko je stajala ta prednost pošto je Dikson ubrzo vratio.

Kada je Milutinov zakucao u 37. minutu bilo je jasno da će Srbija upisati pobedu protiv Turske. u tom momentu na semaforu je stajalo 86:69. Na kraju -

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

OVDE STE MOGLI PRATITI ŠTA SE DEŠAVALO PRE MEČA:

14.23 - SRBI SKANDIRALI ''IVKOVIĆ MARKO''

Naši navijači nisu zaboravili brutalno ubijenog Marka Ivkovića koji je stradao od strane navijača Galatasaraja. Par puta su skandirali ''Ivković Marko''.

14.15 - SRPSKE NAVIJAČE SELE U DVORANI

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Kako reporter Telegrafa javlja, domaćini su zamolili srpske navijače da pređu na drugu tribinu jer je ona gde se trenutno nalaze rezervisana za turske navijače.

13:45 - SRPSKI NAVIJAČI UZ TRUBAČE LUDUJU ISPRED HALE

>>> U susret meču sa Turskom: Pre tačno 14 godina smo ih dobili u Istanbulu i uzeli evropsko zlato! (VIDEO)

>>> Turski košarkaši iskulirali naše novinare i na srpskom poručili: Sutra, sutra, izjave! (VIDEO)

Foto: Telegraf Foto: Telegraf
Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Kako javlja izveštač Telgrafa iz Berlina, srpski navijači su okupirali plato ispred hale, gde je prava karnevalska atmosfera. Pojavili su se trubači iz Rumunije, koji žive u Berlinu. To je bilo dovoljno za Srbe da ih angažuju i naruče pesme. Trubači znaju da sviraju srpske pesme, naši navijači im daju novac.

13:00 - MIROTIĆ BEŽAO OD NOVINARA PA SE IZVINIO SRBIMA

Pred početak meča više se pričalo o skandaloznom činu Nikole Mirotića, kada je pocepao srpsku zastavu. Novinari iz Srbije su ga čekali posle treninga za izjave, a on je prvobitno pobegao, ali se kasnije vratio i istakao da mu je žao zbog toga što je uradio.

>>> Mirotić iskren pred Srbima: Ne očekujem da mi oprostite, ali... (VIDEO)

>>> MIROTIĆ POBEGAO OD SRPSKIH NOVINARA: Pogledajte Nikolino bekstvo u Berlinu! (VIDEO)

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA